olje:

Derfor bør du velge avokadoolje

Publisert Oppdatert

AVOKADO: Blodsukkerstabil mat som avokado, hele gryn, frø, nøtter, fet fisk, olivenolje og rapsolje kan virke gunstig på fertiliteten.

 

Kokosolje, rapsolje, olivenolje - det er mange typer å velge mellom og i 2016 er det stor sannsynlighet for at du vil høre mer om enda en oljevariant, nemlig avokadoolje. Ifølge Shape.com har avokadoolje allerede blitt et populært produkt på markedet som igjen har ført til at vi stadig ser flere og flere oppskrifter med denne på ingredienslista. Avokadoolje kan brukes både til steking, i salater og som dressing.

 

Ser på instagram at det er over 2 millioner innlegg med avokado-hashtags, så dette er vi tydeligvis veldig opptatt av. Leste også et sted at avokadoolje er det nye store – og den nye kokosoljen. Er det er ny trend på gang? Det er i alle fall populært, både til å spise – og til å ha direkte i håret og på huden.

avokado en frukt du bør spise jevnlig rett og slett fordi avokado er stappfull av gunstige næringsstoffer.

Den er grønn, myk og skikkelig fet! Og gull for kroppen. Ja, det er mange gode grunner til å spise masse avokado.

Oljer er i vinden som aldri før. Den ene hippere enn den andre.

Kokosolje har vi hørt mye om i det siste, men nå er det avokadoolje som gjelder, ifølge , sånn som kokosolje, som kjendisene sverger til.

 

- Helseeffektene skyldes  innholdet av umettet fett, vitaminer, kostfiber, antioksidanter og mineraler. Det er for eksempel godt med kalium i avokado, dette naturlige saltet kan senke blodtrykket, sier Gunn Helene Arsky, ernæringsfysiolog i Bama, til Det Nye ShapeUp.

 

Er dette en sunn olje vi bør begynne å bruke? Ja, avokadoolje er utmerket! Den er rik på enumettet fett, den typen fett som er bra for hjertet, kolesterolet og for forbrenningen (holder den i sving). Den er også «råvareleverandør» til hormonproduksjonen vår, det myke fettet inngår i denne produksjonen. Det umettede  fettet i avokadooljen er også bra med tanke på å hjelpe på opptaket av betakaroten, lykopen og andre karotenoider (antioksidanter) fra maten. Uten fett vil opptaket bli dårligere. Avokado inneholder faktisk egne karotenoider også, og disse er lett opptakelige pga fettet.  Rett under skallet er avokadoen grønnest. Det er her du får mest av de helsebringende stoffene, så ikke vær for røff når du skreller den! Bruk «bananteknikken» - skrell den som en banan, da sitter mest av det grønne igjen på selve avokadoen, og ikke i skinnet. Du får også masse vitamin E i aokado og avokadoolje. Dette vitaminet kalles foryngelsesvitaminet (holder hud og hår og alle celler unge) og kjærlighetsvitaminet (det må være tilstede for at både menn og kvinner skal være forplantningsdyktige).

 

Og i hva? Og hvor får vi tak i den – De selger (dyre) flasker med avokadoolje i dagligvaren, se i oljehyllen. Helsekostbutikker har dem også.  er det noe vi kan lage selv, for eksempel? Om du har en oljepresse, kan du kanskje lage det selv? Men det er like komplisert som å lage olivenolje J Du må gjerne spise selve avokadoen også, da får du mye kostfiber på kjøpet. Avokadoolje tåler ganske sterk varme, så den er fin å steke i også, en extra virgin avokadoolje oppfører seg som en extra virgin olivenolje i stekepannen og tåler opp til 250 grader.

 

Hvis man skal liste opp 5 gode grunner til å spise avokado – hva bør det være? Se over J Helseeffektene skyldes  innholdet av umettet fett, vitaminer, kostfiber, antioksidanter og mineraler. Det er for eksempel godt med kalium i avokado, dette naturlige saltet kan senke blodtrykket.

 

 

 

Olivenolje
Olivenolje Foto: Foto: Crestock

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning