HVORFOR GJØRE KNIPEØVELSER

- Kvinnene som gjør dette regelmessig er oftest de som har det best i senga!

Noen få minutter hver dag er nok!

KNIPEØVELSER HJELPER: - Vi vet at omtrent 250 000 norske kvinner i alderen 13 til 25 år er plaget med Vestibulitt. I de aller fleste tilfeller hjelper det å stresse ned og å gjøre knipeøvelser, sier gynekolog Ekgren.
KNIPEØVELSER HJELPER: - Vi vet at omtrent 250 000 norske kvinner i alderen 13 til 25 år er plaget med Vestibulitt. I de aller fleste tilfeller hjelper det å stresse ned og å gjøre knipeøvelser, sier gynekolog Ekgren.
Publisert Oppdatert

Hva er det med disse knipeøvelsene vi støtt og stadig hører om?

Det skal visstnok være bra, men hvorfor?

Ekspertene har svaret.

- Bare å gjøre noen få knipeøvelser i løpet av dagen vil være nok til å utvikle et kjernesunt underliv. Knipeøvelser bidrar til god blodgjennomstrømning og masse oksygen der nede. I tillegg får musklene nok næring.

Det sier gynekolog og klinikksjef ved Majorstuaklinikken, Josef Ekgren. Etter å ha jobbet 40 år som gynekolog, vet han hva han snakker om.

Forebygger ny livsstilssykdom

Ekgren peker spesielt på at knipeøvelser kan kurere eller forebygge lidelsen vestibulitt, som han kaller for den nye livsstilssykdommen blant unge jenter.

- Diagnosen vestibulitt er en betennelse i jomfruhinnen, noe som ofte oppstår blant jenter som en følge av et sosialt stress. Jenter som allerede er flinke vil være perfekte, noe som fører til en anspenthet, sier Ekgren og fortsetter:

- Når du er mentalt stresset, oppstår det en feilregulering av energisystemet i kroppen. Dette resulterer i at underlivet får for lite næring, noe som kan skape betennelse. Konsekvensene blir da smerter og ubehag, spesielt under samleie. For mange er denne lidelsen svært tabulagt, og jeg opplever stadig at pasienter blir lettet over at ubehaget kommer av psykisk stress. Mange tror de har alvorlige underlivssykdommer.

Ved å gjøre knipeøvelser vil du altså kunne gi tilstrekkelig næring til underlivet og forhindre denne betennelsestilstanden.

- Vi vet at omtrent 250 000 norske kvinner i alderen 13 til 25 år er plaget med vestibulitt. I de aller fleste tilfeller hjelper det å stresse ned og å gjøre knipeøvelser, hevder Ekgren.

TI SEKUNDER: - Sett deg godt til rette og ha fokus på pusten og på underlivet. En teknikk er å stramme musklene i ti sekunder og slappe av i ti sekunder. Gjenta dette 20-30 ganger, råder Ekgren.
TI SEKUNDER: - Sett deg godt til rette og ha fokus på pusten og på underlivet. En teknikk er å stramme musklene i ti sekunder og slappe av i ti sekunder. Gjenta dette 20-30 ganger, råder Ekgren. Foto: Colurbox

- Gir bedre sex

Inger Øverlie, spesialist i gynekologi ved Medicus Oslo, peker på en annen vesentlig grunn til å gjøre knipeøvelser.

- Alle kvinner bør gjøre knipeøvelser fordi en svak bekkenbunn er hovedårsaken til urinlekkasje. Vi vet at knipeøvelser kan hjelpe tre av fire kvinner med urinlekkasje som forekommer ved fysisk anstrengelse, som for eksempel hoste, nysing eller løpetrening, sier hun.

Professor ved Universitetet i Bergen og overlege ved Haukeland Universitetssykehus, Jone Trovik, stemmer i:

- Knipeøvelser styrker bekkenbunnen, og for kvinner med urinlekkasje kan plagen bli kurert. Likeledes for kvinner med en lett grad av underlivsfremfall, for eksempel at skjedevegger eller livmor siger ned, kan knipeøvelser bedre eller eliminere symptomene.

For hvem vil vel ikke ha et stramt underliv? Fordelene er ganske logiske. Knipeøvelser gir et sunt underliv. Et sunt underliv gir bedre sex.

- Kvinnene som gjør regelmessige knipeøvelser er oftest de som har det best i senga. For mannen gir det en fordel om du er stram i skjedeåpningen, og for deg selv vil du lettere oppnå orgasme med et sunt underliv, sier Ekren. 

Ved et eventuelt svangerskap vil også knipeøvelser kunne gi gevinster.

- Det kan være lurt å kjenne etter hvordan du gjør slike øvelser før du blir gravid. Etter en fødsel er disse musklene svært strukket, og knipeøvelser vil være nyttige for å få dem fortest mulig tilbake på plass, sier Trovik.

To ganger om dagen er nok

Helsemyndighetene anbefaler alle å være i aktivitet hver dag. På samme måte bør musklene i underlivet være det. For vi vet jo alle at muskler som ikke blir trent blir slappe!

- Få knipeøvelsene inn i din daglige rutine. Stram sammen musklene der nede når du venter på bussen eller når du tar oppvasken, anbefaler Øverlie.

Hvor ofte du bør knipe kommer an på utgangspunktet ditt. Hvis du har underlivsplager eller stresser i hverdagen, anbefaler Ekgren at du gjør knipeøvelser to ganger om dagen, både morgen og kveld.

Hvis du ikke er plaget er det likevel mest optimalt om du kniper litt hver dag. Knipeøvelser kan faktisk være en god måte å meditere på.

- Neste gang du kommer hjem etter en lang dag, sett deg ned i en behagelig stol eller sofa og kjenn etter hvordan kroppen har det. Gjør noen dype pust slik at du får samlet tankene dine. Samtidig bør du knipe sammen der nede for hvert innpust. Dette er svært nyttig for å motvirke stress, sier Ekgren.

- Gjør det i sengen før du står opp og i sengen etter du har lagt deg. Knipeøvelser kan utmerket gjøres mens du onanerer. Da er det både nyttig og deilig, sier Trovik.

1-2-3 KNIP: Neste gang du kommer hjem etter en lang dag, sett deg godt til rette en behagelig stol eller sofa og kjenn etter hvordan kroppen har det, og sett i gang med knipeøvelsene.
1-2-3 KNIP: Neste gang du kommer hjem etter en lang dag, sett deg godt til rette en behagelig stol eller sofa og kjenn etter hvordan kroppen har det, og sett i gang med knipeøvelsene. Foto: iStock

Slik gjør du

Hvordan gjør man så disse knipeøvelsene? Finnes det en teknikk som er bedre enn den andre? Gynekologene har svaret.

Gode grunner til å gjøre knipeøvelser:

* Gir næring, blodgjennomstrømning og oksygen til musklene der nede.

* Forhindrer urinlekkasje.

* Kan gjøre det bedre for mannen å ha sex med deg, siden det blir strammere rundt skjedeåpningen.

* Gjør det lettere for deg å få orgasme.

* Holder stresslidelser unna.

* Gir generelt et sunt underliv, noe som påvirker resten av kroppen positivt.

* Du blir bedre rustet til svangerskap, både før og etter.

* Onaneringen kan bli bedre hvis du kniper.

Kilder: Gynekolog og klinikksjef ved Majorstuaklinikken, Josef Ekgren, Leder for Norsk Gynekologisk Forening og overlege ved Haukeland Universitetssykehus, Jone Trovik og Inger Øverlie, spesialist i gynekologi ved Medicus Oslo.

- Tenk at du skal starte knipeøvelsene i bekkenbunden ved endetarmsåpningen. Trekk musklene sammen som om du holder igjen luft. Strammingen forplanter seg automatisk frem i skjeden og til urinrøret. Jo lenger du klarer å stramme, jo bedre, sier Øverlie.

Et tips er også å tenke at du skal prøve å heise skjedemusklene innover og oppover.

- Hold knipet i ti sekunder, og slapp av. Du skal jobbe aktivt med musklene og konsentrere deg, sier Trovik.

- Sett deg godt til rette og ha fokus på pusten og på underlivet. En teknikk er å stramme musklene i ti sekunder og slappe av i ti sekunder. Gjenta dette 20-30 ganger, råder Ekgren.

Han sier at altfor få kvinner gjør knipeøvelser.

- Hvis flere var klar over hvor mange helsemessige fordeler man får av å gjøre knipeøvelser, tror jeg flere hadde gjort det. Husk at knipeøvelser rehabiliteter og styrker bekkenmusklene, holder stresslidelser unna og bidrar generelt til en velfungerende og sunn kropp, sier Ekgren.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning