SMART TURMAT:

8 gulltips til matpakken!

Aldri mer svett ost! Og vafler? Ja, du hørte rett, og slik gjør du dem sunnere.

VAFLER???: Klart det! Du gjør dem sunnere med grovt mel og havregryn.
VAFLER???: Klart det! Du gjør dem sunnere med grovt mel og havregryn. Foto: Petter Berg
Publisert Oppdatert

At vi nordmenn er glad i matpakken vår, er en kjensgjerning. Når vi skal ut på tur, er det viktig å fylle opp energilagrene.

Uansett om du skal på halvlang eller lang tur, så er det lurt å spise godt på forhånd og å ha med seg noe for å holde energinivået oppe.

Og som vi vet, så trenger kroppen nok næringsrik mat for å prestere, men også for å restituere optimalt.

Turmat skal være mettende og sunt, og ikke minst smake godt!

Dessuten så vil vel de fleste av oss at det skal være enkelt å lage og lett å frakte.

Enkle triks for god niste

Og smart turmat trenger slettes ikke å være så avansert. Skal du være ute i flere timer er det lurt å ha med seg både matpakke og lett tilgjengelig tursnacks.

Husk at det er viktig å fylle opp tanken underveis for å holde energinivået og humøret oppe.

Vi gir deg derfor tips til smakfulle matpakker som passer perfekt enten du skal på lang topptur i fjellet, ta deg en rolig søndagstur i skogen eller om du rett og slett har en lang tog- eller bussreise foran deg.

1. Nøttemiks

Nøtter er et «must» for mange som er på tur. 
Dette er sunn og næringsrik snacks som er perfekt til å fylle opp energilagrene og som bidrar med flere gode næringsstoffer.

Nøtter er blant annet en god kilde til protein, fiber og sunne fettsyrer. Litt tørket frukt eller noen små biter av sjokolade sammen med nøttene er heller ikke så dumt da dette vil gi en liten energiboost når blodsukkeret er dalende.

 

2. Pannekaker

DIGGERE ENN EN SVETT MATPAKKE: Gjør turen ekstra hyggelig med litt nøtter, fersk frukt, suppe på termos eller - ja du hørte rett - pannekaker med medbrakt syltetøy.
DIGGERE ENN EN SVETT MATPAKKE: Gjør turen ekstra hyggelig med litt nøtter, fersk frukt, suppe på termos eller - ja du hørte rett - pannekaker med medbrakt syltetøy. Foto: Petter Berg

Det finnes et hav av oppskrifter på gode og sunne pannekaker. Dette passer ypperlig som turmat, enten som mellommåltid, lunsj eller snacks.

Stek pannekakene på forhånd og ta med deg ditt favorittfyll i matboksen. I tillegg holder pannekaker seg godt og smaker like godt kalde som varme!

3. Suppe

Suppe på termos varmer godt når det går mot kjøligere tider. Hjemmelagde supper med grønnsaker er stappfull av næring og er superenkelt å lage selv.

Kok ulike grønnsaker i grønnsaksbuljong og bruk en stavmikser for å få perfekt suppekonsistens. Hell suppa over i en termos og du har turmiddagen klar.

Ta gjerne med et par kokte egg så øker du proteininnholdet i måltidet.

4. Frukt

Frukt er sunn og digg snacks som passer godt som både mellommåltid eller som en liten «dessert» når man er ute på tur. Ikke bare smaker frukt godt, men de inneholder også viktige vitaminer og mineraler, samt en del vann.

Å sørge for å holde væskebalansen i sjakk når du er ute på tur er viktig for å unngå at du blir dehydrert, noe som igjen kan føre til at du blir fortere slapp og sliten. For eksempel er bananer er en populær treningsfrukt som passer like godt i tursekken som i treningsbagen.

 

5. Wraps

BRUK RESTENE FRA GÅRSDAGENS MIDDAG: Fyll wraps med middagsrester, stek en kjapp omelett, ta med en proteinbar eller bruk pastarestene fra igår.
BRUK RESTENE FRA GÅRSDAGENS MIDDAG: Fyll wraps med middagsrester, stek en kjapp omelett, ta med en proteinbar eller bruk pastarestene fra igår. Foto: Petter Berg

Wraps er både enkelt, velsmakende og næringsrikt. Her kan du enkelt lage deg smarte mellommåltider og lunsjpakker med fullverdig næring samtidig som det er lett å lure inn litt mer grønt.

Bruk gjerne middagsrester av kjøtt og fisk - dette bidrar med mer protein. Fyll opp med grønnsaker og gå for fullkornslefsene for å sikre deg mer fiberrike wraps.

For å øke innholdet av sunne fettsyrer, kan du gjerne bruke avokado eller en oljebasert dressing.

6. Pastasalat

Har du igjen pastarester fra gårsdagens middag er dette en perfekt ingrediens til å bruke i salater. Lag din egen tursalat med for eksempel fullkornspasta, kokt skinke, ost og friske grønnsaker.

Oppbevar salaten i en plastboks med lokk, og du har enkelt fått et lett, sunt og smakfullt turmåltid.

 

 

VAFLER???: Klart det! Du gjør dem sunnere med grovt mel og havregryn.
VAFLER???: Klart det! Du gjør dem sunnere med grovt mel og havregryn. Foto: Petter Berg

7. Vafler

I likhet med pannekaker er vafler også noe som holder seg godt som nistemat. Å bruke grovt mel og havregryn når du lager vaffelrøre bidrar til et høyere innhold av gode næringsstoffer og fiber.

Kesam og cottage cheese bidrar til mer proteinrike, saftige vafler som gir en god og langvarig metthetsfølelse.

8. Egg


Eggeretter er kjapt å lage og kan fint oppbevares noen timer i en matboks. Denne ingrediensen er naturens egen proteinbombe og vitaminpille!

Kokte egg, omelett eller eggerøre er super turmat som metter godt. Egg som pålegg er også helt topp!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning