Kommentaren du aldri glemmer

«Oi oi oi! Nå har klovnesminkedama lagt seg ut litt»

Noen kommentarer er tøffere å glemme enn andre.

USMINKET: Chioma Anugweje (23) er skjønnhetsblogger på Chimaa.com og 730.no-journalist. Hun er også kjent fra «reality»-serien Bloggerne på TV2.
USMINKET: Chioma Anugweje (23) er skjønnhetsblogger på Chimaa.com og 730.no-journalist. Hun er også kjent fra «reality»-serien Bloggerne på TV2. Foto: Oda Berby
Sist oppdatert

Lager e-bok

I forbindelse med Det Nyes usminkede spesialutgave vil Det Nye også utgi en e-bok med lesernes usminkede selvportretter.

Bli med! Legg ut ditt bilde på Instagram og merk det med hashtaggen #usminket2015 og @detnye

Vi jenter har den dårlige egenskapen at vi tar til oss kritikk fremfor ros.

Forskning viser at det må 10 positive kommentarer til for å veie opp for én negativ. Det er ikke bare dårlige låter du kan få på hjernen. Dårlige opplevelser fester seg også.

- De aller fleste har lyst til å bli enda bedre i et eller annet, noe som kan forklare hvorfor man husker ris bedre enn ros. Ris kan oppfattes som mer verdt å merke seg enn ros, siden det sier noe om hva du kan forbedre, mens ros «bare» konstaterer at det du allerede gjør, er godt, sier Roger Hagen, psykologspesialist og førsteamanuensis ved Psykologisk Institutt ved NTNU, i den nyeste utgaven av Det Nye.

Ble kalt feit

I magasinet har journalist Anne Aasgaard skrevet saken «Kommentaren du aldri glemmer». Artikkelen har vekket oppsikt blant leserne våre, og som en forlengelse av kommentaren i bladet har vi snakket med noen av kjendisjentene fra Usminket-utgaven som kan relatere seg til akkurat dette.

Beautyblogger og journalist Chioma Anugweje husker godt en opplevelse hun hadde på jobben for et par år siden.

- For et par år siden hadde jeg laget en sak for 730.no. Under saken hadde en jente skrevet i kommentarfeltet: «Oi oi oi! Nå har jammen klovnesminkedamen lagt seg ut litt. Hihi.» Det er ordrett det hun skrev. Ettersom personen kommenterte med navn via Facebook, ligger den fortsatt der, under saken jeg skrev. 

- Hva gjorde denne kommentaren med deg?

- Man blir jo satt ut av en sånn kommentar, man vet jo selv hvordan man ser ut og hva man er fornøyd med, sier Chioma.

Fokuser på det fine

Kommentaren gjorde henne både sint og lei seg.

- Jeg forsto ikke hva denne jenta ville med kommentaren. Hvorfor betydde det noe for denne jenta at jeg hadde lagt på meg? Hvorfor hadde hun et behov for å si at hun synes sminken min var klovnete. Hva var motivasjonen hennes? Ville hun at jeg skulle få dårlig selvtillit, og endre på de tingene hun ikke likte ved meg, undrer beautybloggeren.

- Hvor lang tid tok det deg å komme over den?

- Jeg tenkte tilslutt at hun jenta, hun får bare holde på som hun vil. Jeg liker måten jeg sminker meg på, jeg liker den jeg er. Det at hun ikke gjør det, det går bra. Det er mange andre som gjør det.

- Hva er ditt beste råd til andre jenter som har vondt for å glemme sårende kommentarer?

- Prøv å tenke litt som jeg gjorde i situasjonen min. For uten om at stygge kommentarer er svært sårende, har de jo egentlig ikke noen innvirkning på livet ditt. Det vil alltid være noen der ute som ikke vil deg vel. Noen sier det bak ryggen din, andre skriver det til deg på nett. Men husk: Etter en sårende kommentar, får man også mange fine og det er de man må fokusere på.

Vokalist i bluesgrassbandet Lucky Lips Malin Pettersen har jobbet hardt for å ikke henge seg opp i dårlige kommentarer.

- Jeg la merke til hvor mye jeg hang meg opp i det hvis jeg først fikk kommentarer. Ikke bare på kropp, men også på hvordan jeg er og oppfører meg, sier Malin.

Tok grep

Sangeren tok grep da hun merket hvor destruktiv hun ble av å føle på andres meninger. 

- Jeg begynte å stille meg selv spørsmålet om hvorfor jeg hang meg sånn opp i det. Og hva godt førte det med seg? Når jeg ikke kunne komme på én eneste god grunn til å gå rundt å mislike meg selv på grunn av andres kommentarer bestemte jeg meg for å forsøke og finne en metode for å slutte med det på, sier vokalisten, som fant hjelp i forskning og psykologi.

- Noe av det første som hjalp meg med å forholde meg til kroppen min, var å se på kroppen som nettopp det; bare en kropp. MIN kropp, med det utgangspunktet den har. Jeg lærte meg til å ikke se på kroppen som noe som skulle se slik eller slik ut. Også forsøkte jeg å si fine ting til meg selv, tørre å synes jeg selv var fin. Og smart, og morsom, og generelt ok. Jeg har alltid vært interessert i psykologi og fant forskning som viste at dette har en positiv effekt på selvbilde, sier Malin.

Den populære sangeren tror riktignok gangen til et bedre selvbilde er begynner med en selv.

- Jeg tror nok måten å gjøre dette på vil variere fra person til person, men det er viktig at hvis man først har lovet seg selv noe, for eksempel å ikke snakke dårlig om seg selv, må man holde det løftet å legge ned litt arbeid i det.

Lev livet

De siste årene har Malin forsøkt å holde fokus på hva som faktisk er viktig her i livet.

- Glede er viktig, ok helse er viktig, livet er viktig. For meg. Og da vet jeg jo hva målet mitt er. Så derfor leter jeg etter mekanismer og metoder som kan hjelpe meg med å nå det målet og fjerne den «støyen» som ikke er viktig. Slik at jeg får mer tid til levingen.

- Hva er ditt beste tips til andre jenter som har vondt for å glemme sårende kommentarer.

- Først og fremst: Drit i dem da! De som kommer med kommentarer, altså. Du har ditt liv å leve, dra ut og LEV det! Ikke la noen andre få definere hvem eller hvordan du er eller bør være. Og ikke ta med deg kommentarene deres på badet om morgenen, det er ikke verdt det. Å være vakker er ikke det samme som å se ut som Beyoncé, Natalie Portman, Melissa McCarthy eller Jessica Alba.

- Å være vakker: Det er å være som deg, det.

Denne saken ble første gang publisert 07/06 2015, og sist oppdatert 29/06 2017.

Les også