Generasjon Z

Generasjon Z: Å være perfekt er ikke lenger viktig

De er tech-generasjonen som alltid er pålogget, som aldri har hatt det bedre, som vil forandre verden. De er generasjon Z.

GENERASJON Z: Generasjon Z prøver å gjøre en forandring. Disse 7 jentene, deres visjoner og mål, kan du lese om i den nyeste utgaven av Det Nye. Fra venstre: Blogger i bloggkollektivet gronnejenter Andrea Varga Weme (21). Blogger og Westerdahls-student Jenni Yang (20). Informasjonssekretær i Press Marianne Clementine Håheim (26). Blogger, modell og fotograf Hanna Lauridsen (18). Leder i Oslo Rød Ungdom Rameen Sheikh (17). Rappere i bandet Kuuk, Ragna Solbergnes og Mira Berggrav Refsum.
GENERASJON Z: Generasjon Z prøver å gjøre en forandring. Disse 7 jentene, deres visjoner og mål, kan du lese om i den nyeste utgaven av Det Nye. Fra venstre: Blogger i bloggkollektivet gronnejenter Andrea Varga Weme (21). Blogger og Westerdahls-student Jenni Yang (20). Informasjonssekretær i Press Marianne Clementine Håheim (26). Blogger, modell og fotograf Hanna Lauridsen (18). Leder i Oslo Rød Ungdom Rameen Sheikh (17). Rappere i bandet Kuuk, Ragna Solbergnes og Mira Berggrav Refsum. Foto: Anja Ka
Sist oppdatert

Dette er Generasjon Z

Forskerne er uenig om når generasjonen starter, og grensene til generasjon Y kan være uskarpe.

Men grovt sett kan man si at Z-erne er:

- Født fra 90-tallet og fram til et godt stykke inn på 2000-tallet

- Kjennetegnes av at mens de har vokst opp, har samtidig den teknologiske utviklingen rundt dem akselerert. 

De isolerer seg foran skjermen, sies det. Bitcher hverandre på nettet. De er overflatiske og bare opptatt av den neste selfien, av å se best ut, prestere. Fordommene mot generasjon Z, unge som ble født på 90-tallet og fram til i dag, er mange.

Og det er ikke bare lett å være en Z-er. Tall fra 2014 viser at én av fire unge, norske jenter har depressive symptomer, og mange sliter med spiseforstyrrelser. Samtidig finnes det et annet bilde.

I den mest omfattende undersøkelsen som er gjort på dagens ungdom verden over, The Next Normal, utført av mediegruppen Viacom i 2012, svarer tre fjerdeler av de 15.000 spurte at de er lykkelige.

Generasjon prestasjon

Ikke fordi de lever i så gode materielle kår, men fordi de blir lykkelige av å være sammen med familie og venner. Også Ungdata, NOVAs undersøkelser som har fulgt norsk ungdom siden 90-tallet, bekrefter dette:

Unge i dag liker å være sammen, både med hverandre og med andre generasjoner.

Ikke minst har de et større nettverk. For der folk før hadde en barriere i landegrenser, språk, tid og sted, har tech-utbredelsen skapt den første, viktige, globale generasjonen som søker fellesskap, samhold og meningsfeller.

Les også: Kvartlivskrisen: - Jaget etter det perfekte liv

Ifølge Anne Dencker Bædkel, forsker ved Institutt for Fremtidsstudier i København, er det ingen grunn til å dele ut pessimistiske spådommer om dagens unge.

– Z-generasjonen er den mest demokratiske generasjonen noensinne, mener hun, og tror teknologien spiller en viktig rolle i denne utviklingen.

– Teknologi gjør at mennesker kan samles om hvordan de vil at verden skal se ut. De kan gjøre en forskjell.

I BUTIKK NÅ: Ekstra stor utgave av Det Nye i butikk nå.
I BUTIKK NÅ: Ekstra stor utgave av Det Nye i butikk nå. Foto: Truls Qvale

Z-generasjonen: Mer kreative og skapende

I den nyeste utgaven av Det Nye kan dere lese om sju jenter som prøver på akkurat det. Å gjøre en forskjell og sette sitt avtrykk i verden. Selv om de er unge. Fordi de er unge.

Z-ER: Jenni Yang (20)
Z-ER: Jenni Yang (20) Foto: Anja Ka

Les også: 20 ting som beskriver hvordan det er å være 20

– Vi stiller andre og høyere krav til hva vi vil gjøre med livene våre. Vi er kreative, skapende, og vil gjerne kunne leve av det. Vi går etter det vi vil ha, og er ikke redde for å veksle mellom yrker og bransjer. Vi vil prøve forskjellige ting, sier Marianne Clementine Håheim, informasjonssekretær i PRESS, og en av intervjuobjektene i reportasjen om Generasjon Z.

Jenni Yang (20) blogger på jenniyang.mondieu.nu, har utdannelse fra moteskolen SOFI, og begynner på Westerdahls denne høsten.

- Det som er fint nå, er at det er blitt flere bloggere som viser at det er andre ting som bidrar til lykke, til en god hverdag. Det er lett å glemme de små tingene, men når du begynner å lære deg å legge merke til dem, gjør det en stor forskjell. Å være perfekt blir ikke lenger så viktig, sier hun.

Les mer om de spennende damene fra Generasjon Z i printutgaven av Det Nye, som er i salg NÅ! Vi lover deg gull.

Denne saken ble første gang publisert 20/08 2015, og sist oppdatert 26/06 2017.

Les også