Det Nye tester hobbyer

Mmmmmmm!!

Sjokoladeelskere, gled dere!

Julie nyter verdens beste sjokolade!
Julie nyter verdens beste sjokolade! Foto: Foto: Gry B. Traaen
Publisert Oppdatert

Vi har lært hemmelighetene, og resultatet er så bra at kjøpegodt aldri vil smake det samme.

Jeg kommer aldri til å glemme den første gangen jeg så filmen Chocolat med Juliette Binoche og Johnny Depp. At sjokolade kan være så sensuelt og skape så mye "synd" som det blir fremstilt i filmen, var en fryd for en sjokoladeelsker som meg. Filmen er rett og slett fantastisk og hver gang jeg nå går forbi en fancy sjokoladebutikk kjenner jeg suget.

Jeg står på et lyst kjøkken på Frogner i Oslo. Min lærer for kvelden er Annemari Erlbeck (22), regjerende norgesmester i konditorkunst for unge. Hun har også vunnet konkurransen Årets kake to år på rad og jobber for verdensmester og sjokoladekunstner Sverre Sætre, så jeg føler at jeg er i trygge hender.

Det første Annemari lærer meg er at god kjøpesjokolade kan være et bra utgangspunkt for den lekreste konfekt. Å lage sjokolade fra bunnen av er nemlig så vanskelig og tidkrevende at vi vanlige dødelige aldri kommer til å få det ordentlig til.

- Derfor skal vi jukse litt, smiler Annemari.

Vi varmer fløte, honning og litt appelsinjuice i en kjele. Når det så vidt har nådd kokepunktet, heller vi blandingen over hakket sjokolade. Varmen gjør at sjokoladen smelter, og gjør røren ganske tjukk. Den deilige massen helles i en form med hakkede pistasj- og macadamianøtter.

- Bruk de nøttene du liker selv, og gjerne tørket frukt også. På den måten blir sjokoladen personlig, og kan skreddersys til personer og anledninger.

Jeg slipper forsiktig nøtteblandingen over sjokolademassen. Det er viktig å dunke formen mot bordplaten slik at nøttene blir jevnt fordelt.

- Sånn, da skal den hvile i kjøleskapet i 30 minutter, og etter det på kjøkkenbenken over natten, sier Annemari.

Jeg kjenner skuffelsen over at jeg ikke kan smake med en gang slå meg i magen. Men skuffelsen er heldigvis kortvarig. Annemari har jukset litt igjen, og kommer med en stor sjokoladeplate.

- Nå skal vi skjære den og spise den, ler hun.

Jippi, jubler jeg, og skjærer et stort stykke. Det er den aller beste sjokoladen jeg har smakt i hele mitt liv! Jeg er mildt sagt overrasket over at det ikke tok lengre tid. Det er faktisk så enkelt at til og med jeg kan klare dette hjemme. Julegavene er sikret, og jeg skal hjem å øve mer.

VERDENS BESTE SJOKOLADE

1 dl. fløte

154 g. god melkesjokolade

40 g. appelsinjuice

6 g. honning

1 dl. nøtter eller annet godt

Varm opp fløte, appelsinjuice og honning til det når kokepunkt, og hell blandingen over hakket sjokolade. La varmen fra fløteblandingen smelte sjokoladen - sjokoladen skal ikke koke. Rør til sjokoladen er smeltet og du har en jevn masse.

Dekk en form med plastfolie, og hell nøtter eller noe annet godt i formen. Tilsett sjokolademassen, og dunk formen mot kjøkkenbenken slik at fyllet fordeles jevnt. La sjokoladen hvile 30 minutter i kjøleskapet, og natten over på kjøkkenbenken. Skjær i biter - og nyt! Pakker du sjokoladen i plast og setter den i kjøleskapet, holder den seg i et par uker.

SITRONMARSIPAN

Gir ca 20 biter:

200 gram god marsipan

4 ss sitronsaft

gul konditorfarge

Litt frø fra vaniljestang

Kna marsipanen myk og tilsett sitronsaft litt etter litt. Hvis du er veldig glad i sitron, kan du gjerne bruke mer enn det som står her. Farg marsipanen gul og tilsett vaniljen, trill den i passe store kuler og servér. Oppbevares i en boks i kjøleskapet.

Tips: Dypp gjerne marsipankulene i smeltet sjokolade. Mmm..

Se flere av Annemaris søte saker på Sverresaetre.no. Her kan du også få tips om kurs, og generell sjokoladeinfo.

Andre gode nettsider for sjokoladeelskere:

* Tine.no og Egg.no har gode basisoppskrifter

* På Cacaoweb.net finner du alt du trenger å vite om kakao og sjokolade. Der er det også linker til gode oppskriftsider.

Se flere saker fra: Lær deg å leke

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning