Slik får du frisøren til å gjøre som du egentlig vil

Den perfekte frisørtimen

Med så mange dyktige frisører i Norge, kan vi som kunder bli flinkere til å forklare hvilken hårklipp og farge vi egentlig vil ha. Jeanette Gjerde Olsen hos Toni & Guy viser Tove den perfekte hårtimen!

Publisert Oppdatert

Tove Eggen

Tove Eggen (31) er utdannet makeupartist og hårstylist ved Art Complexion Make Up Skole, samt motejournalist ved London College of Fashion.

Ved siden av over et tiår med frilansvirksomhet, jobber hun også som makeuplærer og stylist, og har de siste fem årene bodd og jobbet i London og Barcelona.

Det er ikke til å stikke under en stol at for noen kan en tur til frisøren ende opp i tårer. Hår som blir klipt mye kortere enn det man ville, og farge som blir rødere enn det man trodde.

Det er ikke nødvendigvis frisøren sin feil, men hvordan skal man egentlig raskt og enkelt forklare frisøren hva man egentlig vil ha?

Da jeg spurte leserne mine på Instagram for en stund siden om hva de lurte på for å få den perfekt hårtimen, så rant det inn fantastisk og interessante spørsmål.

De fleste var rettet mot temaene «Hvordan klippe seg når man sparer til langt hår?» og «Hva gjør man når man ikke blir fornøyd?».

Så da jeg tok turen til Toni & Guy på Grünerløkka i Oslo, for å klippe meg hos Jeanette Gjerde Olsen, var jeg klar til å pepre henne med spørsmål for å få den mest perfekte hårtimen noensinne.

FØR OG ETTER: - Det er ikke alltid så mye som skal til, sier frisøren Jeanette Gjerde Olsen, og det har hun virkelig rett i! Langt, utspart hår som er klippet i lange lengder og lett buet virker tykkere og nesten lengre enn før timen.
FØR OG ETTER: - Det er ikke alltid så mye som skal til, sier frisøren Jeanette Gjerde Olsen, og det har hun virkelig rett i! Langt, utspart hår som er klippet i lange lengder og lett buet virker tykkere og nesten lengre enn før timen. Foto: FOTO: Tove Eggen.

Forbered deg hjemme

Jeanette Gjerde Olsen

Jeanette Gjerde Olsen er Style Director hos Toni & Guy og har jobbet som frisør og hårstylist siden 2005. Hun er utdannet makeup artist ved Art Complexion og Cinema Makeup School i Los Angeles, og jobber som både hårstylist og makeup artist for motemagasiner, musikkvideoer, visninger og reklame. I tillegg jobber hun som frisør ved Toni & Guy på Grünerløkka i Oslo. Sjekk ut hjemmesiden hennes på jeanettegjerdeolsen.com.

Det første Jeanette spør meg om er om jeg har tatt med noen bilder som referanser. Det er en ting å forklare med ord hva man er ute etter, men ordene rocka eller elegant kan bety noe helt annet for deg, enn det gjør for frisøren.

Ta derfor med deg så mange bilder som mulig av den type klipp eller hårfarge du vil ha slik at frisøren virkelig kan se og forstå den bedre.

Det er også lurt å sminke seg litt ekstra og pynte seg litt i klærne. Da ser både frisøren bedre hvilken stil du har, og du får et tydeligere førsteinntrykk når klippen er ferdig.

Mange kan lett føle seg ufreshe etter en klipp fordi håret har plutselig blitt penere, mens ansiktet og klærne ikke helt henger etter - det har jeg selv opplevd flere ganger.

Hva burde frisøren spørre om?

De viktigste spørsmålene frisøren kan komme med er hvor lang tid du normalt sett bruker på stylingen, og om du liker å bruke produkter. Hvilke frisyrer du har lyst til å style etter klippen er også lurt å få med seg.

Da forstår de bedre hvor teknisk klippen burde være. Om de må holde det enkelt, slik at du klarer å style selv, eller om de kan kjøre på med grafiske linjer og skjæringer som da krever litt mer tid fra din side om morgningen.

Det er også viktig at frisøren forstår nøyaktig hva det er ved referansebildene du egentlig liker. Er det faktisk klippen, eller er det fargen - eller er det egentlig modellen?

Dette finner dere enkelt ut sammen ved at frisøren stiller så mange spørsmål om bildene som mulig.

Oppsummer

Før dere tar veien til vasken for å vaske håret ordentlig, som Jeanette informer om at er viktig for å sette i gang blodsirkulasjonen som gir næring til håret - og for en avslappende bonus, så er det greit med en rask oppsummering. Frisøren går da igjennom det som dere har diskutert rundt klippen.

I mitt tilfelle har jeg spart fra skulderlangt hår i tre år nå. Selv om jeg ikke er redd for å forandre på fasong og farge, så er jeg denne gangen ute etter å gjøre så lite som mulig, men at man fortsatt kan se en forandring.

FÅ EN GOD KJEMI MED FRISØREN: Jo bedre frisøren kjenner deg, jo bedre forstår de hvilken klipp og farge du er ute etter - forklarer Jeanette Gjerde Olsen. Vær derfor flink til å vise personligheten til, bruk small-talk til det fullese og gi gjerne frisøren et par sjanser til å virkelig å vise hvor flinke de er.
FÅ EN GOD KJEMI MED FRISØREN: Jo bedre frisøren kjenner deg, jo bedre forstår de hvilken klipp og farge du er ute etter - forklarer Jeanette Gjerde Olsen. Vær derfor flink til å vise personligheten til, bruk small-talk til det fullese og gi gjerne frisøren et par sjanser til å virkelig å vise hvor flinke de er. Foto: FOTO: Tove Eggen.

Vi ble da enig om en klipp med lange-lengder, da jeg er veldig redd for en pistrete sveis, à la Rachel fra komiserien «Friends». Lange lengder og myke linjer gjør også håret tykkere, og gir en forlengelse.

Da mye av fokuset i bildene jeg har tatt med meg ligger i bølgene, så lover Jeanette å klippe det slik at jeg selv kan lage disse bølgene hjemme - og at hun kan vise meg raskt hvordan etter klippen.

De beste tipsene

Under klippen fikk jeg presset inn alle spørsmålene som leserne hadde, og dette er de beste tipsene fra Jeanette:

  • Sitt oppreist og med begge bena rett ned i gulvet. Sitter man for mye med beina i kors, og skeivt - så kan klippen også bli skeiv.
  • Slitte tupper gjør at håret spiser seg opp, og gjør det vanskeligere for håret å gro. Vil du spare, så må du ta av det som er mest slitt.
  • Hvis du ikke er så opptatt av å gro håret, så må du ikke klippe av de slitte tuppene hvis du ikke vil. Liker man et rufsete hår, så spiller det ingen rolle om tuppene er litt slitte.
  • Den største skaden vi kan utsette håret for hjemme, kommer fra varmeprodukter. Beskytt alltid håret med en varmespray før du bruker hårføner, rettetang eller krølltang. Hvis du prøver å gro ut håret fortest mulig, er det greit å minimalisere bruken av varmeproduktene.
  • For mye kuring av håret kan gjøre det tungt. Det holder med én gang i uka, men det er viktig å bruke en god kur for maks pleie av håret.
  • Husk å bruke produkter som er tilrettelagt ditt hår. Akkurat som ved hudpleie, så finnes det forskjellige type hårprodukter slik at du får maks utbytte av pleien.
  • Man trenger ikke vaske håret hver eneste dag, men hvis man har mye produkter som hårspray eller voks i håret så er det lurt at dette blir renset godt ut med sjampo.
  • Ikke vær redd for å si ifra hvis du er misfornøyd!

Si ifra hvis du ikke er fornøyd

FRISØRENS FAVORITTER: 1. Dry Shampoo fra Label.M, 2. Nutri Thermique serien fra Keristase, 2. Heat Protection Spray fra Label.M, 3. Shine Mist fra Label.M, 4. Sea Salt Spray fra Label. M, 5. Hair Spray fra Label.M.
FRISØRENS FAVORITTER: 1. Dry Shampoo fra Label.M, 2. Nutri Thermique serien fra Keristase, 2. Heat Protection Spray fra Label.M, 3. Shine Mist fra Label.M, 4. Sea Salt Spray fra Label. M, 5. Hair Spray fra Label.M. Foto: FOTO: Produsentene.

Hvis du føler at du ikke er fornøyd, spesielt fordi klippen ikke ble den du følte du hadde forklart, så må du bare si i fra - forklarer Jeanette.

- Det tar som oftest ikke så lang tid for frisøren å fikse på feilen, og vi vil alltid at kunder skal være fornøyde - så ta det gjerne så fort du legger merke til at klippen viker fra dine ønsker.

Selv om klippen er riktig etter det du har forklart, men du ser at det ikke fungerer like god til deg som du hadde håpet, så har du også lov til å si i fra. Igjen skal da en profesjonell frisør kunne fikse på klippen så den passer enda bedre til nettopp deg.

Men har du også kommet deg helt hjem, så er det fortsatt ikke for sent å si i fra. Ta bare en telefon til frisøren din, og forklar situasjonen. En dyktig frisør vil be deg komme tilbake, så dere sammen kan se hva som kan fikses på - og dette skal være gratis, innenfor rimelighetens grenser.

Ferdig!

Etter en så grundig konsultasjon, og med topp spørsmål fra dere lesere er det klart at jeg var superfornøyd med klippen.

Og da Jeanette sveivet med «Cone» krølltanga i 15 minutter for å vise meg bølgene fra bildet var jeg helt i himmelen! Jeg skulle gjerne ønske jeg bare våknet opp sånn, men hvis dere vil se video av hvordan få til disse bølgene selv så rop ut i kommentarfeltet under.

Igjen vil jeg presisere hvor mange dyktige frisører vi har i dette landet, og med litt mer selvsikkerhet innen hvilken frisyre vi egentlig vil ha og hvordan best formidle dette så kan vi alle gå like blide og fornøyde fra frisøren hver eneste gang.

Og hvis du ikke er helt fornøyd, så er det da altså bare å si ifra!

Les også:

Billigsjampoen som er best i test

Derfor bør du kjøpe en dyr hårbørste

Følg Klikk Mote på Facebook

NYESTE INNEN VARMEPRODUKT: Jeanette brukte denne Pro-Curl Cone krølltangen fra Wella, som gjør det ekstra effektivt og raskt å lage flotte krøller eller bølger i håret.
NYESTE INNEN VARMEPRODUKT: Jeanette brukte denne Pro-Curl Cone krølltangen fra Wella, som gjør det ekstra effektivt og raskt å lage flotte krøller eller bølger i håret. Foto: FOTO: Wella

Disse fem frisyrene kler alle

Meld deg på Klikk Motes nyhetsbrev og hold deg oppdatert på det siste innen mote og skjønnhet

FRA GLATT TIL BØLGER PÅ 15 MINUTTER: Bildene jeg tok med meg som referanse, hadde alle bølger som var lagd med klipp og styling. Jeanette tok raskt frem en "Cone" krølltang, som på bare 15 minutter og litt saltvann fikk frem akkurat de bølgene jeg var ute etter. Sånn er både frisøren og jeg sikre på at klippen var riktig for meg.
FRA GLATT TIL BØLGER PÅ 15 MINUTTER: Bildene jeg tok med meg som referanse, hadde alle bølger som var lagd med klipp og styling. Jeanette tok raskt frem en "Cone" krølltang, som på bare 15 minutter og litt saltvann fikk frem akkurat de bølgene jeg var ute etter. Sånn er både frisøren og jeg sikre på at klippen var riktig for meg. Foto: FOTO: Tove Eggen.

På Instagram

Er du på Instagram? Det er vi!

Ta bildet av deg selv der du tester ut en av lookene som Tove har vist på Klikk Motes videoer!

Hashtag bildet ditt med #klikkmote, så kan vi se bildene dine!

Følg makeupartist Tove Eggen på Instagram: iknowthatmagazine

Følg redaksjonssjef for Klikk Mote, Cecilie Eggen: cecilieeggen

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning