Undertøy bryllup

Dropp denne under brudekjolen

Hva du velger av undertøy har mye å si.

UNDERTØY TIL BRUDEKJOLEN: Hva du har under kjolen spiller også en stor rolle på bryllupsdagen. Visse ting bør du nemlig unngå, men vet du hva?
UNDERTØY TIL BRUDEKJOLEN: Hva du har under kjolen spiller også en stor rolle på bryllupsdagen. Visse ting bør du nemlig unngå, men vet du hva? Foto: FOTO: Stella Pictures
Publisert Oppdatert
HUDFARGET BH: Ifølge ekspertene er det beste å gå for en hudfarget BH under brudekjolen, da den vil være minst synlig. Settet modellen har på seg er fra undertøysmerket Leonisa.
HUDFARGET BH: Ifølge ekspertene er det beste å gå for en hudfarget BH under brudekjolen, da den vil være minst synlig. Settet modellen har på seg er fra undertøysmerket Leonisa. Foto: FOTO: Stella Pictures

Ja, brudekjolen er det viktigste plagget på den store dagen, men også undertøyet har en del å si.

- En kombinasjon av din egen figur og snittet på brudekjolen vil være utgangspunktet når undertøyet skal velges, sier Maria Flem, daglig leder for undertøysbutikken Underbart, og legger til:

- Det starter imidlertid alltid med en god BH som passer perfekt både til brud og kjole. Et must - uansett.

Gå for hudfarget undertøy

Når det gjelder farger, spør ifølge Flem de fleste etter undertøy i samme farge som kjolen, altså hvitt eller kremfarget.

- Likevel velger mange til slutt hudfarget, da det vil være minst synlig under kjolen.

- Når det er sagt har vi kledd opp bruder i både knallrødt og sort undertøy. De har da gjerne hatt litt alternative brudekjoler, legger hun til.

Camilla Rizk Sørbø, BH-spesialist hos undertøysbutikken Bare Philosophy, foreslår som regel å ha to ulike brudesett.

- Et som er praktisk og komfortabelt under kjolen, og et finere sett du kan bruke til kvelden.

Fargemessig mener hun du bør gå for hudfarget undertøy.

- Den mest praktiske og anvendelig fargen under brudekjolen er som oftest hudfarget BH og ikke i en hvitfarge. Vi anbefaler å heller velge et hvitt sett, dersom ønskelig, for senere bruk, sier Sørbø.

Sjekk oversikten over undertøy til ulike typer brudekjoler lenger ned i artikkelen!

Dropp korsettet

Ifølge undertøysekspert Flem ser mange for seg korsett som det ultimate under brudekjolen, men at det egentlig ikke er det du burde gå for.

- Et korsett vil både forme figuren og være sexy, men slik det har utviklet seg er det ikke alltid så lett å få begge deler i samme produktet, sier hun.

Sørbø hos Bare Philosophy er enig.

- Korsett er som regel en mer tradisjonelt plagg å bruke under brudekjolen, og ikke nødvendigvis det mest praktiske å bruke. Korsetter har som regel spiler som kan medføre synlighet under kjolen, og er dermed mer vanskelig å bruke.

Derfor bør du heller vurdere shape wear.

- Shapewear har de siste årene vært i fokus, og de lette, glatte stoffene med høy funksjonalitet har blitt veldig komfortable å bruke. De har "tatt over" som figurformende undertøy. Det er derfor ikke uvanlig å velge praktisk og funksjonelt under kjolen for så å skifte til noe lekkert og sexy til bryllupsnatten, sier Flem hos Underbart.

Men, har du en kjole som du kan bruke undertøy med blonder, spiler og/eller snøring under, finnes det ifølge Flem fantastiske korsetter å velge i.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Unngå dette

BH-ER (f.v.): Lindex Multi-way BH, kr 299. Wonderbra Perfect Strapless, kr 399. Magic Bodyfashion, kr 299. H&M Balconette bh i micro med avtakbare skulderbånd, kr 149.
BH-ER (f.v.): Lindex Multi-way BH, kr 299. Wonderbra Perfect Strapless, kr 399. Magic Bodyfashion, kr 299. H&M Balconette bh i micro med avtakbare skulderbånd, kr 149. Foto: FOTO: Produsenten

Selv om hovedfokuset ditt ligger på kjolen, bør du faktisk begynne å tenke tidlig på undertøyet også.

- De største feilene kommende bruder gjør når det gjelder undertøy til kjolen, er at de kjøper kjolen før de har valgt undertøy. Veldig ofte blir undertøy begrenset under kjolen, og det blir dermed ikke like enkelt å velge fint undertøy kontra å velge undertøy først og så brudekjole etter, sier Sørbø.

- De tenker som regel først på kjolen og deretter undertøyet. Dermed blir det vanskelig å oppfylle alle krav og ønsker om hvilket type undertøysett man vil bruke under kjolen, legger hun til.

Flem forteller at effekten av riktig BH muligens er noe undervurdert, og at det kanskje noen ganger kan være vanskelig å imøtekomme forventinger til hva undertøy generelt kan trylle bort eller få frem.

- Når kjolen er valgt og den for eksempel har åpen rygg, er uten stropper og har dyp utringning, er det utgangspunktet for hva slags undertøy man kan bruke, sier hun og fortsetter:

- Forventningen til hva som kan gjøres med hjelp av støtte, løft og figurforming er ikke alltid deretter. 

Artikkelen fortsetter under bildet.

Undertøy til ulike brudekjoler

SHAPEWEAR (f.v.): Magic Bodyfashion Shapewear latte, kr 499. Fashion Forms U-Plunge self-adhesive bodysuit/net-a-porter, kr 337. Kappahl trusekorsett, kr 199. H&M Shapebody seamless, kr 199. Spanx Shape My Day Shapewear - natural, kr 699. Triumph Shape Sensation - Body - smooth skin, kr 749.
SHAPEWEAR (f.v.): Magic Bodyfashion Shapewear latte, kr 499. Fashion Forms U-Plunge self-adhesive bodysuit/net-a-porter, kr 337. Kappahl trusekorsett, kr 199. H&M Shapebody seamless, kr 199. Spanx Shape My Day Shapewear - natural, kr 699. Triumph Shape Sensation - Body - smooth skin, kr 749. Foto: FOTO: Produsenten

Under får du Flem sine tips til hva slags undertøy du bør gå for til ulike type brudekjoler:

Dyp utringning

- Vær sikker på hvordan kjolens utringning er skåret og hvor lavt den faktisk er ringet, slik at du velger en BH med et snitt som stemmer overens med kjolens.

- Hvis ringningen på BH-en må være veldig dyp, er det lurt å velge en modell som støtter litt ekstra på sidene. Det vil sikre at BH-en, selv om den har dyp ringning og er lavt kuttet, gir god støtte og løft til bysten.

Stroppeløs

- Pass på at BH-en sitter godt uten stropper, og at det ikke føles ut som om den skal skli ned. Riktig størrelse er nøkkelordet her, men også snittet på BH-en er avgjørende.

- En liten byste trenger kanskje en modell med litt ekstra fyll i underkanten for å definere bysten og gi litt ekstra høyde. For en stor og tung byste, vil det viktigste være å få nok støtte og hold.

- Felles for alle er at en stroppeløs bh med en silikonkant på innsiden vil gi et bedre grep. Et annet tips er å velge en longline/bustier som går et stykke ned, under bysten og dermed støtter og løfter godt.

Åpen rygg

- Beste BH-løsningen for kjole med åpen rygg er ofte en bh med selvklebende skåler. Gjerne i hudfarge for å gjøre den mest mulig usynlig.

Tettsittende i livet og over magen

- Velg shape wear som glatter og jevner ut den lavere delen av magen. Velger man shape wear med enten string eller med litt ben, får du en pen, sømløs avslutning over rumpen.

Tettsittende over hofter og lår

- Velg shape wear som går et stykke ned på låret. Nøkkelen er å finne noe som sitter tight nok til å jevne ut og stramme opp, uten å få en muffin-effekt på toppen. Velg panty med ben OG høyt liv.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning