Kleskode for forlovere

Dropp dette i bryllup

Som mannlig forlover er det strenge regler for valg av antrekk.

KLESKODE FOR MANNLIGE FORLOVERE: Har du fått den store æren av å være forlover, er det viktig at du kler deg slik som brudeparet ønsker. En generell regel er i alle fall at du bør droppe sort skjorte.
KLESKODE FOR MANNLIGE FORLOVERE: Har du fått den store æren av å være forlover, er det viktig at du kler deg slik som brudeparet ønsker. En generell regel er i alle fall at du bør droppe sort skjorte. Foto: FOTO: Getty Images
Sist oppdatert

Som forlover ønsker man å se sitt beste ut for å gjøre ære på brudeparet. Det er en stor tillitserklæring å bli valgt og da vil man selvsagt pynte seg litt ekstra.

Som forlover har du en sentral rolle i bryllupet og det er garantert at du vil bli avbildet av alle som er til stede i bryllupet.

Men, hva er egentlig reglene for antrekket til forloveren? Vi har snakket med tre eksperter som gir deg sine beste tips.

- Forloveren skal matche brudgommen

Bryllupsinvitasjonen gir deg en indikator på hva slags antrekk brudeparet ønsker at gjestene skal stille i. Men forloveren har ikke så mange valgmuligheter.

- Forloveren skal matche brudgommen. Ofte er de faktisk så like at det noen ganger er lett å ta feil, sier Annette Elvhaug, bryllupsplanlegger og driver av It's Happening.

- Ønsker brudgommen å bære smoking er det fint om forlover har smoking og vest i samme eller matchende mønster på vesten, men han kan også bære dress med vest og kravatt, sier Ellen Borgen Feght, daglig leder i Brudekjolen.

Fargevalget er spesielt ikke noe forloveren bestemmer selv.

- Det er brudgommen som setter standarden for gjestenes antrekk, men enda mer for forlover. Dersom brudgommen velger blå dress, er det en skikk for mange at forlover skal velge det samme, sier Ellen Feght, daglig leder hos Brudekjolen.

Viktigst er alt er å huske på at dette er brudeparets dag.

- Jeg ville aldri verken overgått brudgom eller brud. Det er regel nummer én, sier stylist Eirik Mogseth.

Dette må du unngå

Som forlover bør du raskt finne ut av hva brudgom har på seg. Spesielt er fargene viktig.

- Tradisjonelt skal dressen til forlover aldri være mørkere enn brudgommens, men lysere, sier Feght.

Det er en farge som du skal unngå når du velger skjorte.

- Bruk aldri svart skjorte i bryllup. Tradisjonelt er svart en sørgefarge, sier Feght.

Veldig fargerike skjorter kan bli for mye av det gode, spesielt hvis bryllupet er veldig formelt.

- Jeg ville vært forsiktig med for mye farger på skjorten. Hold gjerne fargevalget nøytralt, sier Mogseth.

Artikkelen fortsetter under bildet.

BRUDGOM OG FORLOVER: Her er prinsesse Madeline sin ektemann Chris O'Neill dagen de giftet seg, og forloveren Cedric Notz, kledd nesten identisk.
BRUDGOM OG FORLOVER: Her er prinsesse Madeline sin ektemann Chris O'Neill dagen de giftet seg, og forloveren Cedric Notz, kledd nesten identisk. Foto: FOTO: Stella Pictures

Bryt med tradisjoner

Det er god norsk folkeskikk å kle seg pent til bryllup. Langbukse for menn har tradisjonelt vært "et must".

- Det har blitt en trend å bryte med gamle tradisjoner. Et godt eksempel på dette er Moods of Norway-gründer Simen Staalnacke som giftet seg med sin Anne Berit Valla, ikledd shorts. Bruden selv var kledd i tradisjonell hvit brudekjole. Dette fikk stor oppmerksomhet, forteller Feght.

Bryllup er ikke lenger nødvendigvis så stivt som det en gang var. Noen feirer dagen med pomp og prakt, andre feirer bryllupsdagen ute eller i et mindre formelt festlokale.

- Vi opplever at kleskodene har blitt mer avslappet. Ofte kommer antrekket oftest an på brudens valg av brudekjole, og på tid og sted for bryllupet, forklarer Feght.

Det lønner seg å prate med brudeparet hvis du ønsker å stille i et utradisjonelt antrekk.

- Forlover må følge dresscode. Selv om det står uformelt betyr ikke dette at for eksempel shorts eller jeans er ok, med mindre dette er avtalt med brudeparet på forhånd, sier Elvhaug.

Et antrekk trender veldig i de mer formelle bryllupene.

- Sjakett har blitt svært populært. Med dette antrekket kan mannen kaste jakken etter middag og likevel føle seg velkledd i skjorte og vest, forteller Feght.

Tradisjonelt er sjakett formiddagsversjonen av kjole og hvitt. Plagget har tradisjonelt ikke blitt brukt til selskaper som begynner etter kl 15:00.

Artikkelen fortsetter under bildet.

BRØT GAMLE TRADISJONER: Da Moods of Norway-gründer Simen Staalnacke giftet seg med sin Anne Berit Valla, var han ikledd shorts. - Vi opplever at kleskodene har blitt mer avslappet, sier Ellen Feght, daglig leder hos Brudekjolen.
BRØT GAMLE TRADISJONER: Da Moods of Norway-gründer Simen Staalnacke giftet seg med sin Anne Berit Valla, var han ikledd shorts. - Vi opplever at kleskodene har blitt mer avslappet, sier Ellen Feght, daglig leder hos Brudekjolen. Foto: FOTO: Stella Pictures

Hår og skjegg

Bruden, hennes forlovere og brudepiker, ordner seg ofte sammen på morgen, rett før bryllupet. De aller heldigste får dette påspandert av bruden. Tradisjonelt er det ingen spesifikke retningslinjer for skjegg og hår, men dette blir stadig viktigere like vel.

-  Dersom det skal gjøres noe utenom det vanlige med skjegg og hår, så avtales dette med brudeparet, sier Elvhaug.

Dersom det er et meget formelt bryllup, bør også menn vurdere en ekstra trim av både skjegg og hår.

- Da må skjegget være veldig pent trimmet eller behandlet, om ikke det blir helt fjernet, sier Elvhaug.

Dersom du er forlover bør du vurdere en tur til frisøren før bryllupet.

- Ikke overdriv her, kjør en nedtonet, men pyntet look. Velg gjerne en enkel og klassisk frisyre. Skjegg bør holdes rent og trimmet til den store dagen, sier Mogseth.

- Å bruke skjegg- og bartevoks, har blitt stadig mer populært og spesielt når en skal pynte seg litt ekstra, sier Feght.

Er du interessert i flere oppdateringer fra Klikk Mote? Følg oss på Facebook her!

Denne saken ble første gang publisert 06/06 2016, og sist oppdatert 02/05 2017.

Les også