Scarlett-feber

Vår musikkanmelder kaster terning. Her er hva hun synes om Scarlett Johanssons debut-plate.

Publisert Oppdatert
Foto: WireImage/All Over

Scarlett Johansson har vært et kjent skuespilleransikt i årevis - hvem ville trodd at hun bare er 23?

Covrer Tom Waits

I disse dager debuterer hun som plateartist, med albumet Anywhere I Lay My Head, som kun består av Tom Waits-låter.

- Siden jeg var liten har jeg likt å synge, så jeg tenkte: Hvorfor ikke prøve noe nytt? Jeg ville covre Tom Waits fordi jeg synes sangene hans er så vakre. Det har vært kjempemorsomt, men jeg er veldig nervøs, sier hun til Veckorevyn.

Scarlett Johansson ble født i New York av foreldre med danske og polske aner. Hun begynte med teater allerede som barn og spilte i sin første film, North, som niåring.

En voksen stjerne

Da hun var 13, spilte hun mot Robert Redford i Hesteviskeren. Redford var så imponert at han mente at Scarlett spilte som en 30-åring. I 2001 var barnestjernen blitt tenåring, og filmen Ghost World trollbandt alle ironiske tenåringsjenter med interesse for musikk og tegneserier.

Så ble Scarlett voksen.

Hun fikk glitrende kritikker for rollen i Sofia Coppolas Lost in Translation i 2003. I etterkant har hun spilt i blant annet Girl with a Pearl Earring, Match Point, Scoop, The Black Dahlia og The Prestige. Hun har vunnet flere Golden Globe-priser og vært både Calvin Kleins og L'Oréals ansikt utad.

- Jeg hadde aldri forestilt meg at jeg skulle bli berømt. Jeg har vært skuespiller siden jeg var sju, men det å bli stjerne i Hollywood, er veldig, veldig vanskelig.

Tilbudene står uansett i kø. Her er noen av filmene vi får se Scarlett i fremover: The Other Boleyn Girl, Vicky Cristina Barcelona, He's Just Not That Into You, The Spirit og Mary Queen of Scots.

I tillegg skal hun pleie musikerkarrieren, selvfølgelig.

- Foreløpig har jeg ingen turnéplaner, men vi får se, sier alltid like energiske Scarlett Johansson.

Anmeldelse

Marit A. Vebenstad (28) er kulturansvarlig i Det Nye. Hun er utdannet journalist og har seks års erfaring som kulturjournalist og musikkanmelder i Aftenposten, Dagbladet og VG. Hun har også jobbet i Platekompaniet i syv år.

Scarlett Johansson: Anywhere I Lay My Head

(Warner)

Terningkast 4

Scarlett Johansson har valgt å tolke Tom Waits-låter på sitt debutalbum. Det gjør hun lurt i. Hennes karakteristiske, mørke og hese stemme kler absolutt gamlefars låter.

Instrumenteringen og lydbildet ligger også nært Tom Waits egen katalog. Albumet starter med herlig, knalltøff frijazzstøy, og fortsetter med skjøre Town With No Cheer. I riktig Waits-ånd, selvfølgelig. Med seg har hun Nick Zinner fra Yeah Yeah Yeahs og David Bowie.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning