Energivampyrer på tv-skjermen

De morsomste rollefigurene på TV ligner en hel del på dem vi strever mest med å like i virkeligheten - de såkalte energivampyrene.

Foto: TV3
Publisert Oppdatert
Foto: TV3

Hvis du tenker over det, har du sikkert flere energivampyrer i din nærmeste vennekrets og familie: Personer som suger til seg energien din på samme måte som en vampyr suger blod av byttet.

I Det Nye nummer 2, som er i salg fra førstkommende mandag, kan du lese om de såkalte energivampyrene. For eksempel hvordan de sutrer, overdramatiserer, maser og spiller offer - og du blir sittende igjen som en våt klut hver gang dere har møttes etter å ha blitt smittet av energivampyrens negative energi.

Likevel er det nettopp disse rollefigurene vi morer oss aller mest over på tv!

Masete moroklumper

- Det er egentlig energivampyrer sitcoms dreier seg om. Dette er humoristiske figurer, og grunnen til at vi synes de er så morsomme er at vi kjenner dem så godt igjen. Vi kan se igjen venner og familiemedlemmer i de rollefigurene vi ser i seriene, sier psykolog Karen Kollien Nygaard.

Hun finner enkelt frem til den ene vampyren etter den andre i de fleste seriene hun har sett, og syns det er relativt enkelt å sette rollefigurene i bås.

- For eksempel mener jeg at George i "Seinfeld" er en helt klar energityv av typen moroklump og masekopp. Han er en gjerrig tyv som tydelig tar mer enn han gir sine omgivelser. En annen energityv i denne kategorien mener jeg er Ross i "Friends". Han er kanskje mer moroklump enn George, men har også en veldig masete måte å være på, sier Kollien Nygård. Bare feil å finne

Hvis du noen gang har sett Alle elsker Raymond, vil du antageligvis si deg enig i at hovedpersonens mor er et klassisk tilfelle på en energivampyr.

Hun er svigermoren vi alle frykter og et klassisk eksempel på en feilfinner. Den stakkars svigerdatteren har ikke en gang en sjanse til å lykkes før hun setter i gang med noe, for Marie kan alt så mye bedre.

Dessverre er hun neppe alene om å være sånn, det er sikkert flere som føler at de glatt kan putte mor eller svigermor inn i nettopp denne kategorien.
Ironisk

- Når det gjelder den utadvendte selskapsløven, syns jeg Samantha i "Sex & singelliv" passer godt inn i denne kategorien. Hun er en typisk partyløve som krever veldig mye oppmerksomhet av dem rundt seg. Hun elsker glam og trenger å føle at hun er den peneste og den omgivelsene beundrer mest, sier Kollien Nygaard.

Ingen uvanlig energivampyr dette heller. Den oppmerksomhetssyke venninnen finnes sannsynligvis i de fleste vennegjenger, så på den måten er Samantha også en takknemlig karakter i denne forbindelse.

Gjenkjennelseseffekten er viktig for oss når vi skal la oss underholde, og det er nesten litt ironisk at det er de personene som irriterer oss mest i hverdagen som underholder oss mest på TV-skjermen.

Her er flere energivampyrer fra TV-ruta:

Sutrekoppen: Mrs. McCluskey i Frustrerte fruer

Offeret: Elaine fra kontoret til Ally McBeal

Dramaqueen: Jack i Will & Grace

Giftslangen: Christina fra Grey's Anatomy

I Det Nye nummer 2 får du også tips til hvordan du kjenner igjen de ulike energivampyrene - og får gode tips til hvordan du takler dem.

PS! Vil du ha bladet før alle andre? Er du abonnent, får du bladet i postkassen uken før det er i salg i butikkene. Klikk her for å få et godt tilbud!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning