Dongeri mot solbrenthet

Dersom du vil være på den sikre siden beskytter dongeri og ull bedre mot solen enn lin og bomull.

Dongeristoff beskytter bedre mot sola enn lin og bomull. (Foto: iStockphoto)
Dongeristoff beskytter bedre mot sola enn lin og bomull. (Foto: iStockphoto) Foto: iStockphoto
Publisert Oppdatert

Klær er ofte en bedre beskyttelse mot sola enn solkrem. Men dersom du tror at en hvilken som helst t-skjorte beskytter huden din, tar du feil.

Typiske lyse sommerstoffer som lin og bomull føles deilige og svale på huden. Dessverre er ikke disse stoffene mer effektive mot farlige solstråler enn solkrem med faktor 5.

Ifølge hudlege Jon Langeland ved Hudklinikken er de fleste klær gjennomtrengelige for UV-lys. Men farge på stoffet og dets kvalitet avgjør hvor mye som går igjennom.

- Tynne, lettvevde bomulls- og linstoffer i hvitt gir dårlig beskyttelse, advarer han.

Ola i sola

Det er ikke uten grunn at det i Australia og Florida lages klær spesielt designet for solbeskyttelse. Men foreløpig må vi i Norge ta til takke med tykke klær i sola dersom vi vil være på den sikre siden.

- Jo tettere veving og mørkere farge, jo bedre UV-beskyttelse. Olastoff gir veldig god beskyttelse, særlig mørkeblå uten huller, forteller Langeland.

Faktisk kan beskyttelsesfaktoren på tykke klær gå opp til over 50, mens tynne, hvite klær ifølge Den Norske Kreftforeningen bare kan skilte med faktor 5.

Sverger til krem

Nordmenn elsker brunfargen sin. Det er usannsynlig å tro at solsultne nordmenn kler på seg i sola, eller holder seg innendørs når endelig go' været er i byen. Solkremen er og blir den mest anvendte solbeskyttelsen.

Jon Langeland tror solbeskyttende klær blir mer vanlig blant fremtidens solere.

- På samme måte som kremer kan man snakke om en solfaktor for hvert enkelt stoff. Det er ikke umulig at dette kommer til å fremgå på klesspesifikasjonen i fremtiden på samme måte som vaskeanvisning, spår hudlegen.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning