Finn drømmejeansen

Slik finner du den perfekte jeansen

Jeans er et nøkkelplagg i garderoben. Klart den må sitte perfekt!

Foto: FOTO: Seven/Produsenten
Publisert Oppdatert

Å finne den perfekte jeansen er for mange nesten på linje med å skulle finne den perfekte mannen. Der hvor man må kysse noen frosker for å finne drømmeprinsen, må man som regel også prøve noen par med jeans før man finner den som sitter som et skudd.

Heldigvis finnes det gode råd som gjør jobben med å finne drømmejeansen lettere.

1. Ta deg tid til å lete

Å finne jeansen som passer perfekt til deg og din kropp er ikke nødvendigvis gjort i en fei. Ofte er det smarteste du gjør å prøve både flere modeller, merker og typer, slik at du kan få se og kjenne på forskjellene mellom de ulike buksene.

- Absolutt, å prøve jeans er noe du burde beregne og dedikere litt tid på, forklarer produktsjef og designer hos Never Denim/Bik Bok, Martin Gustafsson, til Altfordamene.no.

- Det er viktig at du prøver både ulike modeller og også størrelser. Mange tror de vet hvilke størrelse de er, og prøver bare denne, men ofte vil størrelse også komme an på hvilken modell buksen har.

PRØV DEG FREM: Bruk tid på å finne jeansen som passer best til din kropp.
PRØV DEG FREM: Bruk tid på å finne jeansen som passer best til din kropp. Foto: FOTO: GStar/Nelly

2. Tenk kvalitet

Jeans kommer ikke bare i et stort utvalg modeller og farger, men også i absolutt alle prisklasser. Men som et plagg du mest sannsynlig kommer til å bruke både mye og lenge, kan det være verdt å legge noen kroner i en som sitter godt og kommer til å holde seg fin.

- Tenk kvalitet, råder også Gustafsson.

- Du kan få jeans i dag for så lite som et par hundrelapper, men om du vil ha kvalitet som holder, så bør du være forberedt på å legge i noen hundrelapper til.

Britiske Donna Ida Thornton, som driver butikkene og nettbutiken Donna Ida, en spesialforretning innen jeans, er enig:

- Det er stor forskjell på kvalitet når det gjelder jeans, forklarer Thornton til Red magazine.

- Jeg kan nesten garantere at når du først har investert i et par designerjeans, så kommer du ikke til å se deg tilbake igjen.

Og om du synes prisen er litt stiv, har jeansguruen følgende å si:

- Tenk på kostnad per bruk, da blir ikke prisen så avskrekkende likevel. De aller fleste av oss bruker mye jeans, og finner du et par du virkelig elsker, ja så kommer du til å bruke dem desto mer.

3. Komfort er viktig

Hvem har vel ikke prøvd eller gått rundt med jeans som var både trange og ubehagelige å ha på seg - og kanskje tenkt at sånn må det være om jeansen skal sitte godt. Men sånn trenger det ikke - og burde det ikke - være mener ekspertene.

- Følelsen når du har buksen på er viktig, forklarer Gustafsson.

- En god jeans skal være behagelig å ha på. I dag har det heldigvis skjedd så mange utviklinger når det gjelder jeansstoff at det går helt fint at å kombinere stil og komfort. Derfor er det desto viktigere at du prøver flere modeller, da det kan være stor forskjell på både stretch og komfort.

Stylist og moteblogger, Line Kirkhus i Lilisfashion.com, er enig.

- De aller fleste har jeans som et av nøkkelplaggene i basegarderoben, forklarer Kirkhus.

- Da er det klart det er viktig at denne er behagelig å ha på og at den sitter godt.

4. Tenk passform

Mange faller for fristelsen til å kjøpe én og samme modell og passform hver gang man investerer i nye jeans. Og de aller færreste tar hensyn til eller tenker over hvilken kroppstype man har, noe ekspertene mener kan spille en stor rolle i om du finner drømmejeansen eller ikke.

- Ulike passformer og modeller passer bedre til ulike kroppstyper og kroppsbygninger, forklarer Gustafsson.

- Derfor er det viktig å ikke bare høre på butikkbetjeningen som helt sikkert kan mye om passformene på buksene de selger, men å også våge å prøve andre typer jeans og modeller enn man har gjort før. Det kan hende du blir overrasket.

NØKKELPLAGG: Selv kjendiser som Jennifer Aniston, Karolina Kurkova og Elle McPherson kan ikke klare seg uten favorittplagget i garderoben.
NØKKELPLAGG: Selv kjendiser som Jennifer Aniston, Karolina Kurkova og Elle McPherson kan ikke klare seg uten favorittplagget i garderoben. Foto: FOTO: Stella Pictures

Thornton råder oss også til å bruke ekspertisen som finnes i butikkene:

- Hør på betjeningen, som jobber med dette hver eneste dag, sier eksperten.

- Dersom de sier at du burde gå ned en størrelse, prøv å gjøre som de sier og se om du ser det som de ser. Dersom de foreslår at du skal prøve en jeans i modellen "skinny" selv om du alltid har kjøpt "bootcut", så bør du gi det en sjanse. Husk at disse menneskene ser på kropper og hvordan jeans passer til dem hele dagen, de er eksperter.

Kirkhus mener man må lete litt for å finne den absolutt perfekte fasongen til egen kropp.

- Og når du finner den, kjøp en i sort, en i blå og en i grå, tipser stylisten.

- Da har du garantert en til enhver anledning.

5. Prøv noe nytt

Dagens jeans kommer i et vell av andre farger enn denimblå. Farger, print og voksede overflater; selv om du finner en modell du elsker, så kan det være gøy å også prøve noe nytt når det gjelder stil.

Gustafsson er enig:

- Jeans er så absolutt ikke ensbetydene med blåfarger lenger. Nå får du jeans i alle mulige farger og nyanser, og det kan være et fint innslag i garderoben med noen av sesongens heteste farger.

Men designeren mener at det er minst én farge alle bør investere i.

- Et par sorte jeans burde alle ha, forklarer Gustafsson.

- Sats på et par som holder på fargen selv etter mange vask. Hos Bik Bok har vi testet modellen Groupie, som fortsatt holder seg sort etter 40 vask.

Thornton er enig:

- I sommer så vi jeans i alle regnbuen farger komme tilbake i motebildet. Mange er redde for å prøve seg frem, men sitter jeansen godt, kan en fresh farge være utrolig kult og moteriktig.

Fem gode råd

Sally Ann Flanagan er personlig shopper hos varemagasinet House og Fraser, og hjelper daglig kvinner med å finne jeans som er riktige for dem. Hun har også gode råd om du skal på jeans-shopping.

1. Om du klarer å dra opp glidelåses, passer buksen. Jeans vil alltid strekke seg litt, så at buksen er litt trang til å begynne med, gjør ingenting.

2. Velg en modell som har elastan i seg om du vil ha litt ekstra stretch. Dette vil også hjelpe buksen med å holde på fasongen i vask.

KROPPSTYPE: Ulike kropper krever ulike jeans.
KROPPSTYPE: Ulike kropper krever ulike jeans. Foto: FOTO: Donna Ida/Styleclinic

3. Om du vil fremheve rumpa, sats på en modell med lommer på baken, gjerne med detaljer på.

4. Om du synes rumpa er litt i største laget, og du heller vil skjule enn fremheve, da bør du satse på en mørkere farge. Buede sømmer på lårene gir også en smalere effekt.

5. Bruk littegranne babytøymykner når du vasker jeansen din, da slipper du den følelsen av at buksen har krympet i vask hver gang du skal ha den på.

Hva er din favorittjeans?

Vi vil gjerne vite hva dine favorittjeans er, og hvorfor akkurat disse er så fantastiske. Hvor har du kjøpt dem, og hva betalte du?

Del i kommentarfeltet nedenfor!

Les også:

Norske kvinners største kompleks

Her er jeansen som gir finest rumpe

Vinterens fineste kåper og parkaser

Finn drømmejeansen - og lær å style den

FARGER: Vær vågal, alle jeans trenger ikke være blå.
FARGER: Vær vågal, alle jeans trenger ikke være blå. Foto: FOTO: Calvin Klein/Produsenten

Denne jeansen gir rumpa et løft

Slik holder du jeansen fin

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning