Alt om BB cream

Kremen alle vil ha nå

Kvinner over hele verden løper og kjøper BB cream. Men hva er det egentlig?

KREMEN ALLE ELSKER: BB cream er den mest ettertraktede kremen akkurat nå.
KREMEN ALLE ELSKER: BB cream er den mest ettertraktede kremen akkurat nå. Foto: FOTO: Produsentene
Publisert Oppdatert
Foto: FOTO: Privat

Tove Eggen

Tove Eggen (31) er utdannet makeupartist og hårstylist ved Art Complexion Make Up Skole, samt motejournalist ved London College of Fashion.

Ved siden av over et tiår med frilansvirksomhet, jobber hun også som makeuplærer og stylist, og har de siste fem årene bodd og jobbet i London og Barcelona.

De siste fem årene har mineral-sminke vært det absolutt hotteste innenfor makeup og hudpleie, men nå ser det ut som om BB cream er på vei til å gi de pleiende mineralene en tøff konkurranse. Noen kaller den en perfekte sommerfoundation, mens andre hyller den som et alt-i-ett hudpleie- og skjønnhetsprodukt.

De største produsentene - fra billig til dyrt - har kastet seg på trenden og lansert sin egen versjon. Alle fra Dior og Origins, til Mac og Garnier satser stort på denne kremen som omtales som makeup- og hudpleieverdens største hybrid.

Hva er en BB cream?

BB, som står for «blemish balm» ble faktisk utviklet allerede på 50-tallet av den tyske dermatologisten, Dr. Christine Schrammek. Hun ville utvikle en krem til sine laserbehandlede pasienter.

Denne skulle kunne brukes direkte på huden for å holde den frisk, virke helende og samtidig dempe rødhet og gi en jevnere hudtone.

Så kom tanken; hvis den kan gjøre alt dette for laserbehandlede pasienter, hva kunne den vel da gjøre for frøken Hvermannsen?

Tok av i Sør-Korea

Men det var ikke før sør-koreanske skuespillerinner falt pladask for produktet, at BB cream virkelig begynte å ta av.

I og med at de orginale BB Cream-produktene inneholder lysnende og anti-aldrende ingredienser i form av antioksidanter (noe som helt klart er viktig for det asiatiske markedet) utgjør BB cream intet mindre enn 13 prosent av makeupmarkedet i Sør-Korea i dag.

Men hvorfor har den først nå blitt så populær i det vestlige markedet også? Garnier var en av de første som masseproduserte og relanserte produktet, i fjor, og med massiv markedsføring og kanskje enda viktigere; en lav og tilgjengelig pris, var BB cream-trenden et faktum som industrien har hevet seg på.

POPULÆRE BB CREAMS: 1) A Perfect World BB cream fra Origins kaller seg selv en beauty balm som skal gi 8 timer med perfeksjon til huden. Kommer i seks farger. Fås blant annet på Steen & Strøm, samt på nettbutikker fra ca 200 kr.
2)Beautiful Skin BB cream fra Nº7 finnes for tre forskjellige hudtyper kr 139 per stk. Fås på apotek.
3) Estée Lauder sin Day Wear BB  kr 330 har noe mørkere fargeutvalg og er kjent for å sitte hele dagen. 
4) To B or not to B? Uansett er BB Cream på alles lepper, og Garniers versjon kr 89,- satt rekord fart på makeup trenden! 
5) Clinique age defense BB creamallergi testet og 100% parfyme fri og skal dekke linjer og porer i tillegg til å beskytte mot aldring og sol kr 275.
6) Smashbox Camera ready BB cream har solfaktor 35og kommer i fem nyanser. Fås blant annet på Visage i Oslo, og i nettbutikker.
POPULÆRE BB CREAMS: 1) A Perfect World BB cream fra Origins kaller seg selv en beauty balm som skal gi 8 timer med perfeksjon til huden. Kommer i seks farger. Fås blant annet på Steen & Strøm, samt på nettbutikker fra ca 200 kr. 2)Beautiful Skin BB cream fra Nº7 finnes for tre forskjellige hudtyper kr 139 per stk. Fås på apotek. 3) Estée Lauder sin Day Wear BB kr 330 har noe mørkere fargeutvalg og er kjent for å sitte hele dagen. 4) To B or not to B? Uansett er BB Cream på alles lepper, og Garniers versjon kr 89,- satt rekord fart på makeup trenden! 5) Clinique age defense BB creamallergi testet og 100% parfyme fri og skal dekke linjer og porer i tillegg til å beskytte mot aldring og sol kr 275. 6) Smashbox Camera ready BB cream har solfaktor 35og kommer i fem nyanser. Fås blant annet på Visage i Oslo, og i nettbutikker. Foto: FOTO: Produsentene

Hva gjør den?

I dag omtales BB cream som «beauty balm» og «blemish balm» om hverandre av markedsføringsgrunner, så ikke la deg forvirre av det- de er begge basert på de samme prinsippene.

De produktene vi får tak i i Norge er som oftest ganske milde versjoner av den det asiatiske markedet bruker. De er ment å være en tinted moisturizer (altså en farget dagkrem) som beskytter både mot sol og forurensing, demper rødhet i en irritert hud og bremser aldringsprosessen.

Men det stopper ikke der, flere produsenter hevder også at kremen forbedrer talgproduksjonen dersom du overproduserer olje i huden, lysner pigmentflekker og gir en naturlig jevnere hudtone over tid, samtidig som at kremen skal tilføre rikelig med fuktighet.

Med andre ord er den litt som poteten; den kan brukes til alt!

Hvorfor BB cream?

FLERE POPULÆRE BB CREAMS: 1) Glow Time Full Coverage Mineral BB Cream, kr 690 kommer fra hudpleiesalongmerket Jane Iredale i høst, og er det nyeste innen BB cream-fenomenet.
2) Dr. Jart BB Blemish Base er vannbasert og fin for fet hud. Fås på amazon.com for 22 $ (ca 130 kr).
3) L'Oréal Paris kommer med nyheten Nude Magique BB Cream i disse dager. Kommer i to nyanser. Kr 179.
4) L'Oréal Paris har også en BB cream for mer voksen hud under Revitalift-serien sin, kalt Revitalift Repair 10 BB Cream. Kr 189.
5) SKIN79 er et av de mestselgende merkene i USA innen BB cream. Fås på amazon.com for knappe 14 $ (ca 82 kr).
6) Diors Hydra Life BB Crème, kr 490, inneholder malvasyre som aktivt hindrer de første tegn til aldring samt en høy spf 30.
FLERE POPULÆRE BB CREAMS: 1) Glow Time Full Coverage Mineral BB Cream, kr 690 kommer fra hudpleiesalongmerket Jane Iredale i høst, og er det nyeste innen BB cream-fenomenet. 2) Dr. Jart BB Blemish Base er vannbasert og fin for fet hud. Fås på amazon.com for 22 $ (ca 130 kr). 3) L'Oréal Paris kommer med nyheten Nude Magique BB Cream i disse dager. Kommer i to nyanser. Kr 179. 4) L'Oréal Paris har også en BB cream for mer voksen hud under Revitalift-serien sin, kalt Revitalift Repair 10 BB Cream. Kr 189. 5) SKIN79 er et av de mestselgende merkene i USA innen BB cream. Fås på amazon.com for knappe 14 $ (ca 82 kr). 6) Diors Hydra Life BB Crème, kr 490, inneholder malvasyre som aktivt hindrer de første tegn til aldring samt en høy spf 30. Foto: FOTO: Produsentene

Hvis du er en stor mineralmakeup-fan så ser du raskt at dette er ganske så nøyaktig de samme løftene mineralsminken ga, med unntak av at BB cream også lover å lysne pigmentflekker.

Så hvorfor bruke BB cream i steden for mineralmakeup? Vel, BB cream er jo utrolig lett å påføre da den smøres inn i huden som en fuktighetskrem og mange kan også kutte fuktighetskremen helt da en BB cream ofte gir nok fukt i seg selv.

I tillegg inneholder flere BB cream produkter noen mineral- og vitaminingredienser. De vil ikke nødvendigvis ha like stor effekt som i et tørt mineralprodukt som ikke behøver bindingsmiddel, men forskjellene er fortsatt store i forhold til bruk og effekt.

...og hvorfor ikke

Det største minuset med BB cream er at den finnes i altfor få farger, og at noen kan legge merke til at du har en grålig hinne på huden. Dette er fordi de fleste BB-kremene ofte har blitt tilført et grønt pigment for å dempe rødhet i huden, så hvis du egentlig ikke har noe rødt i huden å dempe kan den lett bli for grå.

Vær også obs på at flere produsenter blitt anklaget for å slenge på navnet BB cream kun for å øke salg på produkter som egentlig bare er en primer med litt farge i.

Kan jeg ikke bare bruke en foundation?

Det er ingen tvil om at BB cream har mange ekstra goder som er vanskeligere å finne i en foundation eller i en farget dagkrem.

Det betyr imidlertid ikke at det alltid er det beste, og som med så mye annet i makeup-verden er dette noe man må prøve seg frem til.

Men det fantastiske med BB cream er at de inneholder solfaktor (dog noen mer enn andre) og antioksidanter som beskytter og nærer huden din. Det er klart man kan finne foundation eller farget dagkrem som også gjør dette, men de er ofte dyrere.

Pris har alltid noe å si, spesielt i makeup- og hudpleieverden og man får ofte det man betaler for. Men det er en grunn til at den billige BB Cream versionen fra Garnier har blitt et så stort verdensfenomen - den er virkelig lett å bruke og gir en flott hudtone og jevn flate.

Den er noe tynnere enn de dyrere merkene, ofte fordi dyrere produkter inneholder høyere solfaktor og andre aktive ingredienser, men i forhold til prisen, får den virkelig jobben gjort.

Kilder: Wikipedia, snl.no, Dailymail.co.uk

Les også:

Slipp å barbere deg de neste årene

Syv av ti har dette hudproblemet

Kosmetikkprodukter kan gi alvorlige bivirkninger

Du blir ikke avhengig av leppepomade - selv om det føles sånn

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning