Restylane og Botox

Her får Elin (45) Restylane

Vi var flue på veggen da Elin (45) fikk Restylane og Botox.

SPRØYTESTIKK: Sykepleier hos Akademikliniken Mai Hansson har akkurat begynt å sprøyte inn Restylane i Elin Flaatens kinn. Her skal det plumpes.
SPRØYTESTIKK: Sykepleier hos Akademikliniken Mai Hansson har akkurat begynt å sprøyte inn Restylane i Elin Flaatens kinn. Her skal det plumpes. Foto: FOTO: Cecilie H. Eggen
Publisert Oppdatert

Det var på åpningen av Akademikliniken på Ullevål i Oslo, vi ble invitert til å være flue på veggen på da Elin (45) skulle få injisert Restylane og Botox.

Men vær obs hvis du ønsker å sjekke mulighetene for denne type behandling.

- Det finnes mange useriøse behandlere som setter Botox og fillere, har plastikkirurg Lars Haasted ved Christiania Park Klinikk i Oslo uttalt til Klikk.no tidligere. Han råder deg til å velge klinikker hvor det er leger som praktiserer.

Filler og nervegift

Restylane er en såkalt filler, som brukes til å "fylle opp" rynker, innsunkne kinn og smale lepper for eksempel. I tillegg kan det brukes til å jevne ut huden, for eksempel dersom du har små fordypninger like under munnvikene, eller for å jevne ut smilelinjen mellom nese og munn (nasal labial-linjen). Det finnes flere typer fillere, for eksempel Juvederm og Esthelis, men Restylane er kanskje den mest kjente merkevaren for folk flest per i dag. Effekten av Restylane er beregnet å vare i opptil ett år.

Botox, eller botulinumtoksin som egentlig er den korrekte termen her, er en nervegift som lammer musklene lokalt. Botox er navnet på legemiddelet som brukes i kosmetiske behandlinger. Botox brukes ofte for å glatte ut eksisterende rynker, og forhindre at de blir dypere. Det er svært vanlig å sprøyte inn Botox i "sinnarynken" mellom øynene, og i kråketærene rundt øynene. Effekten av Botox varer i omtrent tre måneder.

SPRØYTESTIKK: - Det kjennes litt ut som myggstikk, sa Elin om Restylane-stikkene. Men Botox-stikkene sved litt mer. Det hele var over på noen få minutter.
SPRØYTESTIKK: - Det kjennes litt ut som myggstikk, sa Elin om Restylane-stikkene. Men Botox-stikkene sved litt mer. Det hele var over på noen få minutter. Foto: FOTO: Cecilie H. Eggen

Ingen avslørte det

Dersom noen lurer på om du har farget håret, når du egentlig har vært og fått Restylane, har vi gjort en god jobb

Elin har gjort dette en gang tidligere, og da var det kun filler, altså Restylane, som ble injisert.

Det er nå omtrent ett år siden, og effekten er fortsatt ikke helt borte, kan sykepleier Mai Hansson fortelle, men Elin ønsket en liten oppfriskning likevel.

- Det var faktisk ingen som kommenterte det eller "avslørte" meg sist gang jeg var her og fikk Restylane, forteller Elin til Alt for damene.

Og litt av vitsen med å ta behandlinger som for eksempel fillere og Botox, er at andre ikke skal kunne sette fingeren på hva du har gjort. Det skal jo se naturlig ut.

- Dersom noen lurer på om du har farget håret, når du egentlig har vært og fått Restylane, har vi gjort en god jobb, oppsummerer kirurg Jan Jernbeck, en av Akademiklinikens gründere.

Flue på veggen

HALVVEIS: Her har Elin fått injisert Restylane i halve ansiktet (vår høyre side). Det ble sprøyet inn i kinnene for å gjøre de fyldige og mer ungdommelige. Litt ble også sprøytet inn like ved neseroten og ved munnviken. Ser du forskjell?
HALVVEIS: Her har Elin fått injisert Restylane i halve ansiktet (vår høyre side). Det ble sprøyet inn i kinnene for å gjøre de fyldige og mer ungdommelige. Litt ble også sprøytet inn like ved neseroten og ved munnviken. Ser du forskjell? Foto: FOTO: Cecilie H. Eggen

Det var med sommerfugler i magen vi fikk være flue på veggen da Elin skulle til pers.

Det føles som myggstikk

Ville det være veldig vondt? Ville hun blø mye? Hvordan ville hun se ut etterpå?

Sykepleier Mai Hansson forklarer grundig både hvordan Restylane fungerer, og hvor hun skal injisere det. Elin har fått tegnet opp hvite streker og prikker i ansiktet, som Mai skal bruke som "kart".

- Når pasienten legger seg ned, glatter huden seg ut, og det er vanskeligere å se hvor det er nødvendig å injisere, forklarer Mai.

Så er vi i gang. Mai sprøyter inn litt Restylane i kinnene, litt nederst ved neseroten og litt like ved munnviken. Filleren i kinnene skal gi fylde og ungdommelighet til ansiktet. Ved neseroten gir det litt fylde i søkket der smilelinjen mellom nese og munn ofte kommer, og i munnviken hindrer det dypere søkk som får oss til å se eldre ut.

- Det er ikke spesielt vondt. Det føles som myggstikk, sier Elin nøkternt. Hun ser avslappet ut der hun ligger.

- Filleren er tilsatt litt bedøvende Lidokain, slik at behandlingen ikke skal være smertefull, forklarer Hansson.

Mai Hansson stikker litt her og litt der, og tørker over med en bomullsdott etterpå. Det pipler litt blod, men svært lite. Det hele er mye mindre dramatisk enn jeg hadde forventet.

Først tas venstre side av ansiktet. Og vi kan se litt forskjell mellom høyre og venstre side, selv om det er marginale forskjeller for et utrenet øye.

Så tas høyre side med samme prosedyre. De hvite strekene fjernes, og vi kan beundre resultatet. Jeg klarer ikke å se så voldsom stor forskjell, men litt forskjell er det. Fillere gir et øyeblikkelig resultat, men trenger noen dager på å gå seg til.

Botox til slutt

Til slutt er det Botox som skal settes. Det er litt mer smertefullt.

RESTYLANE: Bildet til høyre viser Elin før behandlingen er startet. I midten ser vi resultatet halvveis i prosessen, og til høyre ser vi henne fiks ferdig, bare sekunder etter siste injeksjon er satt.
RESTYLANE: Bildet til høyre viser Elin før behandlingen er startet. I midten ser vi resultatet halvveis i prosessen, og til høyre ser vi henne fiks ferdig, bare sekunder etter siste injeksjon er satt. Foto: FOTO: Cecilie H. Eggen

- Ja, au - dette føltes helt annerledes enn med Restylane. Det svir litt mer, sier Elin.

Smerten gir seg imidlertid ganske raskt, kan Elin fortelle.

Elin fikk Botox i "sinnarynken", på kråketærne rundt øynene og ved hennes høyre øyenbryn. Den ble satt for å balansere ansiktet og gjøre det mer symmetrisk etter en skade hun pådro seg i 20-årene.

Effekten av Botox vil ikke være synlig på omtrent en uke, så her kunne vi ikke se forskjeller på de tre minuttene behandlingen tok.

Hvem trenger egentlig dette?

Min første tanke da jeg så Elin liggende på benken, klappet og klar til dyst var "hvorfor gjør hun dette? Hun har vel ikke behov for Restylane og Botox?". I mine øyne hadde ikke Elin noen synlige skavanker som trengte kosmetisk nødhjelp.

Og kanskje tenker du det samme som meg? Men på den annen side - hva vet jeg om årsakene til hvorfor Elin velger å gjøre dette? Hva er det hun ser i speilet, som jeg ikke ser?

- Det vil alltid være en diskusjon rundt hvem som bør eller ikke bør gjøre hva. Våre kunder forteller oss at de gjerne har tenkt på hva de ønsker å gjøre i flere år før de kommer til oss. Og til syvende og sist, er det opp til hver enkelt, sier Jernbeck.

- Jeg gjør dette for å føle meg bedre, sier Elin enkelt.

- Jeg stilte opp på dette for å vise at det ikke bare er de rike og berømte som tyr til Restylane og Botox, men også helt vanlige mennesker.

Kilder: Snl.no og Wikipedia

Les også:

70 prosent lider av dette hudproblemet

Stor test av dusjsåper

Dette skjønnhetsproduktet vil alle ha

Bli vakker med eggehvite og kanel

Slik blir du kvitt pigmentflekkene

8 tips for perfekte røde lepper

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen