Black Friday

Er du klar for Black Friday?

Du kan gjøre helt utrolige kupp.

VILLE TILSTANDER: Elsker du tilbud og salg; ja da burde du ta turen til USA fredagen etter Thanksgiving.

VILLE TILSTANDER: Elsker du tilbud og salg; ja da burde du ta turen til USA fredagen etter Thanksgiving. Foto: FOTO: Thinkstockphotos

Publisert Oppdatert

Det finnes vel knapt en kvinne som ikke får litt sommerfugler i magen av ordene "salg" og "tilbud". For hva er vel bedre enn å kunne fornye garderoben når prislappen viser halv pris? Og om du tror det er hektiske tilstander rundt om på norske kjøpesentre når julesalgene starter i romjula, ja da har du tydeligvis ikke opplevd det som skjer på andre siden av Atlanteren nettopp denne fredagen.

Thanksgiving - høsttakkefest - feires den fjerde torsdagen i november hvert år, en høytid som for amerikanerne ikke bare er på størrelse med julefeiringen, men som også symboliserer starten på "holiday season" med advent og jul. Familie og venner samles over kalkunmiddag - og høytiden avrundes med den legendariske handledagen Black Friday.

Black Friday

Black Friday er årets største handledag i USA. Dagen, som i noen butikker begynner så tidlig som klokken 05.00 om morgenen, markerer starten på julehandelen for amerikanerne, og gir utslag i supersalg på varemagasiner og butikker landet over. Klær, leker, elektronikk, interiørartikler, sportsutstyr; det meste er å finne til sterkt reduserte priser nettopp denne dagen. Ja, noen forretninger reklamerer til og med med avslag på så mye som hele 90%.

KAOS: Kjøpelystne amerikanere står i kø fra før midnatt for å være der når butikkene åpner Black Friday.

KAOS: Kjøpelystne amerikanere står i kø fra før midnatt for å være der når butikkene åpner Black Friday. Foto: FOTO: Walmart/Produsenten

Det er ville tilstander

Dette er Black Friday

  • Black Friday er fredagen etter Thanksgiving i USA. Thanksgiving feires fjerde torsdag i november.
  • Dagen er for amerikanere flest startskuddet for årets julehandel.
  • Dagen er ikke en offisiell fridag, men mange amerikanere tar dagen fri til juleshopping, noe som øker presset på butikkene.
  • Mange står i kø foran butikkene fra før midnatt kvelden før.
  • Noen butikker åpner dørene kl. 05.00 denne fredagen.
  • Uttrykket Black Friday stammer opprinnelig fra staten Philadelphia, som brukte uttrykket for å. beskrive eksosen som oppstod som et følge av trafikkaoset denne fredagen.

Kilde: Wikipedia

- Det er ingen tvil om at det er årets handledag, forklarer norske Elisabeth Larsen, som er gift og bosatt med sin amerikanske ektemann i Boston på USAs østkyst.

- Folk blir rett og slett litt ville, og kjører man rundt kvelden i forveien, kan man se folk som står i kø for å vente på at butikkene skal åpne neste morgen.

Larsen forklarer at for mange amerikanere ligger det timevis med planlegging bak en skikkelig Black Friday økt.

- Folk leser salgsbrosjyrer fra ulike varemagasiner og butikker, som kommer med posten i dagene og ukene før Thanksgiving. Mange butikker opererer med timesalg og ulike pangkupp utover dagen, så de som skal ut på handel legger opp dagen sin og ruten etter dette. Noen er mer proffe enn andre, og har destinasjonene plottet inn i GPS-en sin, eller tar med seg venninner eller søstere som medhjelpere, slik at de kan spre seg utover butikken og være sikker på å få med seg de beste tilbudene.

På spørsmål om hun skal ut på shopping selv ler Larsen:

- Ja, en liten tur i butikkene må jeg jo, det er jo tradisjon. Jeg handler ofte klær til ungene denne dagen, eller julegaver som skal sendes hjem til Norge.

Venter 10.000 besøkende i dag

PANGTILBUD: Varemagasiner og forhandlere annonserer stort foran årets travleste handledag.

PANGTILBUD: Varemagasiner og forhandlere annonserer stort foran årets travleste handledag. Foto: FOTO: Skjermdump, Macy's, Dell

Og som med amerikanske tradisjoner vi har adoptert før, er også Black Friday salget på tur å snike seg inn til Norge også. På kjøpesenteret Norwegian Outlet på Vestby utenfor Oslo arrangerer man i dag for tredje året på rad Black Friday.

Black Friday på norsk

Flere norske aktører har også kastet seg på Black Friday bølgen. Her er butikkene som har varslet at de vil ha kjempetilbud på utvalgte varer i dag:

Norwegian Outlet i Vestby (har merkevarer som Mexx, Diesel, Boss, Tiger of Sweden, Noa Noa og mange flere)

Apple

Elkjøp

Dell

Komplett

KomplettHome

MPX

Telenor

Multicom

Steam

Fjellsport

Adobe

Platekompaniet

Jernia

Milla's Boutique

- Vi synes Black Friday er et morsomt amerikanske konsept, og er stolte over at vi foreløpig er det eneste norske kjøpesenteret som markerer denne dagen, forklarer markedskoordinator ved Norwegian Outlet, Victoria Gjelsås Ek, til Alt for Damene.

- Det er ingen tvil om at det er en egen liv og røre med denne dagen, og etter å ha hatt over 8000 besøkende samme dag i fjor, tror vi helt sikkert at vi kommer til å passere 10.000 besøkende til senteret i dag.

Gjelsås Ek forklarer at Norwegian Outlet har fullt program hele dagen i dag.

- Butikkene har, i tillegg til de sterkt reduserte prisene man ellers finner her, også timesalg og kupp. Når timesalget er over i den ene butikken, starter det i neste, og på denne måten er jo dagen en helt unik mulighet til å kunne få tak i merkeklær til en brøkdel av fullpris.

Men Gjelsås Ek advarer mot å ta med seg små barn på handletur denne dagen.

- Det er ofte litt ville tilstander med slike salg. Folk løper fra den ene butikken til den neste for å rekke timesalgene, og det kan fort bli litt mye for barn.

Nettopp derfor har kjøpesenteret en familiedag på lørdag.

- Her er dagen du tar med deg hele familien på handel, forklarer Gjelsås Ek.

- Fortsatt mange gode tilbud, men uten det hektiske kaoset som kjennetegner Black Friday.

Black Friday på nettet

Ikke fortvil om du gjerne skulle sett at du kunne hoppe på første fly og sette kursen over Atlanteren for en skikkelig shoppe-økt. Du kan nemlig gjøre noen rimelig fantastiske kupp på nettet også. Og ikke nok med det; tidsforskjellen mellom Norge og USA gjør faktisk at du kan komme amerikanerne litt i forkjøpet, og sikre deg de beste tilbudene mens det er varer igjen.

Prisnivået i USA jevnt over lavere enn hjemme, så med ekstra Black Friday tilbud kan du gjøre noen gunstige kjøp. Den sterke kronekursen gjør også sitt til at det kan være gunstig å satse på å handle julegavene fra amerikanske butikker denne fredagen.

Her er noen av de amerikanske butikkene du kan gjøre super-kupp hos på nett i dag:

1. Macy's

Gigantisk varemagasin med alt innen mote, barnetøy, interiør, sminke og smykker.

2. Gap

Denne klesgiganten annonserer hele 60% avslag i dag.

3. Shopbop

Lekre designerklær, vesker og sko. Gode tilbud i dag.

4. Victoria's Secret

Sexy undertøy, nattøy og også andre klær.

5. Amazon.com

Her finner du det meste - mange supertilbud i dag.

6. Sephora

Sminke og skjønnhet i lange baner.

7. Nordstrom

Varemagasin med det meste innen mote og skjønnhet.

Husk dette når du handler på nett

De aller fleste av oss har testet netthandel i én eller annen form. Men om du skal bestille varer fra USA er det en del ting å huske på.

1. Pass på at butikken du handler på faktisk sender varer til Norge

LØP OG KJØP: Du trenger ikke hoppe på første fly, det finnes nok av Black Friday tilbud på nettet også.

LØP OG KJØP: Du trenger ikke hoppe på første fly, det finnes nok av Black Friday tilbud på nettet også. Foto: FOTO: Colourbox

Dersom du skulle finne ut at dette ikke er tilfelle, finnes det veier rundt problemet. Med tjenester som JetCarrier.com kan du opprette en fiktiv adresse i USA der noen tar hånd om pakken og sender den videre til deg.

TRADISJON: For amerikanere betyr Black Friday startskuddet for julehandelen.

TRADISJON: For amerikanere betyr Black Friday startskuddet for julehandelen. Foto: FOTO: R.C.N/Nolan

2. Sjekk hva totalprisen på varen blir etter toll og mva (merverdiavgift)

Amerikanske priser oppgis ofte uten disse lagt til. Ønsker du å bytte varen, må du være forberedt på at det kan ta lang tid å få tilbake eventuell moms og toll som du har betalt.

3. Sjekk leveringtid om du skal ha varen til jul

Sjekk leveringstid og status på om varen din finnes på lager når du kjøper den.

Les også:

Dette gjør nesten alle kvinner feil

Kjøper du denne jakken, kommer du til å elske den for alltid

Hvilken stil er du? Ta testen og finn ut!

Her er vinterens fineste jakker og parkaser

Med kommersielt innhold
Med kommersielt innhold

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning