Isabel Marant

- Du vil se bra ut, men du vil ikke bruke for mye tid på det

Hun foretrekker en verden uten aftenantrekk, og synes det er stygt når hun ser vakre jenter som har på seg kjoler fordi de må. Møt Isabel Marant, designeren som helst går i jeans, flate sko og genser.

ISABEL MARANT: Motefrelste går bananas for å skaffe seg sesongens nøkkelplagg fra kolleksjonen hennes. Denne dama bør du vite hvem er... Det er nemlig snakk om selveste Isabel Marant (bakerst).
ISABEL MARANT: Motefrelste går bananas for å skaffe seg sesongens nøkkelplagg fra kolleksjonen hennes. Denne dama bør du vite hvem er... Det er nemlig snakk om selveste Isabel Marant (bakerst). Foto: FOTO: Stella Pictures
Publisert Oppdatert

Isabel Marant

Født: 12. april 1967 Bor: Paris Familie: Samboer med Jerome Dreyfuss som hun har sønnen Tal (10) med.

Karriere: Grunnla motehuset med eget navn i 1994. Designer i dag kolleksjoner for merkene Isabel Marant, Étoile, I*M og Twen.

Aktuell: Designer for H&M, i butikk fra 14. november.

Hun er selve essensen av fransk chic, og navnet har blitt et begrep. Isabel Marant (46) er en av vår tids mest suksessfulle designere. Hvordan fikk hun til det?

Motefrelste går hver sesong bananas for å skaffe seg sesongens nøkkelplagg fra kolleksjonene hennes.

Som de lave, semskede cowboybootsene, det korte kappeskjørtet, de røde skinnbuksene, den korte mønsterjakken, paisleytunikaen og denimshortsene, bare for å nevne noen.

Og selv om du aldri har hørt navnet Isabel Marant før, er det stor sannsynlighet for at du har klær i skapet som er inspirert nettopp av den franske pariserinnen.

Ny gjestedesigner for H&M

Hvis ikke, får du snart muligheten. Nylig ble det nemlig avslørt at det er Marant som overtar stafettpinnen som gjestedesigner for H&M.

- Jeg er min egen muse, uttalte Isabel Marant nylig til engelske The Telegraph. - Jeg liker ikke ordet, men da jeg studerte mote på Studio Bercot (moteskole i Paris), fortalte rektor at jeg ikke skal ønske at andre skal gå i klær jeg ikke ville ha gått med selv, og det er noe som aldri har forlatt meg.

Hverdag og funksjonalitet er viktige stikkord.

- Du skal på jobb, har ikke egen sjåfør og må løpe for å bringe barna til skolen, samtidig skal du se bra ut på kontoret, før du like etter skal på middag med venner. Sånn er livene våre. Kom igjen, de fleste kvinner har det sånn. Du vil se bra ut, men du vil ikke bruke for mye tid på det. Jeg vil alltid gå for klær som får meg til å føle meg komfortabel.

Ifølge henne er den typiske Marant-kvinnen en som starter med å dresse seg opp, men finner ut at det ikke er bryet verdt og tar på seg noen jeans isteden.

- Det er min type kvinne.

ISABEL MARANT: Født: 12. april 1967 Bor: Paris Familie: Samboer med Jerome Dreyfuss som hun har sønnen Tal (10) med. 
Karriere: Grunnla mote­huset med eget navn i 1994. Designer i dag kolleksjoner for merkene Isabel Marant, Étoile, I*M og Twen. 
Aktuell: Designer for H&M, i butikk fra 14. november.
ISABEL MARANT: Født: 12. april 1967 Bor: Paris Familie: Samboer med Jerome Dreyfuss som hun har sønnen Tal (10) med. Karriere: Grunnla mote­huset med eget navn i 1994. Designer i dag kolleksjoner for merkene Isabel Marant, Étoile, I*M og Twen. Aktuell: Designer for H&M, i butikk fra 14. november. Foto: FOTO: Gettyimages

Sin egen stil

– Det er så stygt når jeg ser vakre jenter som har på seg kjoler fordi de må

- Noen ganger kan jeg skape ting som er vakre, men så sier jeg til meg selv: «Når skal jeg egentlig bruke dette?» Hver morgen når jeg åpner klesskapet trenger jeg klær å ha på, ikke å gå på prisutdelinger i, for det er kun en gang i året.

Hun går alltid i eget design, og hennes favoritter i hverdagen er smale jeans, flate sko, en enkel collegegenser eller en T-skjorte, en fin jakke og en bra kåpe.

- Jeg er ganske androgyn i stilen. Men også feminin, så jeg må alltid bryte det hele med noe veldig maskulint.

Til kveldsantrekk bytter hun bare ut de flate skoene med hæler. Hun designer aldri aftenantrekk. Faktisk har hun uttalt at hun ville foretrekke en verden uten.

- Det er så stygt når jeg ser vakre jenter som har på seg kjoler fordi de må. Noen ganger hadde de tatt seg bedre ut i en bukse med fint snitt og en T-skjorte. Mye mer chic enn en kakekjole.

Noe hun også understreket i et intervju med nettmagasinet Into the gloss:

- For meg er den vakreste kvinnen hun som føler seg komfortabel med hvem hun er. Jeg blir alltid spurt hva jeg vil anbefale, eller hvordan en kvinne bør kle seg, men det funker ikke på den måten. Du trenger å finne deg selv, hva som passer deg og hva som er bra for deg, og mest av alt føle deg selvsikker. Når du ser folk som er selvsikre, ser du at de utstråler noe som er bra.

Når noen prøver å være noen andre eller ønsker å etterligne en spesiell kvinne, vil det bli mislykket, for du ER ikke den kvinnen

Selv nevner hun Serge Gainsbourg, Jane Birkin, Francoise Hardy og Diana Vreeland som sine ikoner.

- De kler seg for seg selv. Jeg mener, gjennom hele livet var de kledd på samme måten og hadde på seg omtrent det samme. Jeg tror hensikten er å finne hva som er riktig for deg og hva du føler deg vel i. Når noen prøver å være noen andre eller ønsker å etterligne en spesiell kvinne, vil det bli mislykket, for du ER ikke den kvinnen. Det er bedre å bruke energien på å komme frem til at «ok, dette er godt nok for meg» eller «dette er det rette for meg».

Fikk stylinghjelp

Moteeventyret startet på mange måter da Marant allerede i ungdomsskole­alder begynte å sy om egne klær for å få en personlig vri på dem. Hun hatet den perfekte stilen som var vanlig i de finere strøkene av Paris, hvor hun vokste opp.

Siden ble det motestudier, lære hos flere designere, samtidig som hun solgte eget design i en liten butikk i Les Halles sammen med to venninner.

Slik får du stilen

- Sats på enkle hverdagsplagg som jeans og hvit T-skjorte med kort mønsterjakke utenpå.

- Spill på kontraster med forskjellige teksturer som strikk mot skinn.

- Sprit opp stilen med rocka detaljer som nagler og frynser, og myk den opp med bohemaktige smykker.

- Bryt det stramme og maskuline med det myke og feminine, som en bluse til jeans eller skinnbukser.

- Velg grove boots eller ballerinasko til hverdags, og pumps med hæler til fest.

I 1994 tok hun like godt skrittet fullt ut og etablerte sitt eget designermerke. Da var hun bare 26.

De påfølgende femten årene skulle det sakte, men sikkert, etablere seg en solid fanskare rundt klærne hennes. Men så sent som i 2009 var det fortsatt kun for et parisisk kultmerke å regne.

Det var først da hun gjenopptok kontakten med barndomsvenninnen Emmanuelle Alt, den gang moteredaktør av franske Vogue, at ting virkelig skjøt fart.

- Min styrke er ikke å sette klærne sammen, uttalte Marant i 2010.

- Emmanuelle, derimot, er perfekt på dette. Det morsomme var at hun klarte å skape nettopp det imaget jeg ville ha.

Innen 2011 nådde den franske luksusbohem-stilen nye høyder med ventelister over hele verden på boots med frynser og nagler.

STILEN TIL MARANT: Det er mange som har latt seg inspirere av Marant.
STILEN TIL MARANT: Det er mange som har latt seg inspirere av Marant.

Da hadde merket gått fra å være kjent kun i eksklusive motekretser og hos enkelte modeller og skuespillere, som Sienna Miller, Rachel Weiz og Alexa Chung, til plutselig være på alle fashionistaenes lepper.

Gift med en veskedesigner

I en alder av 46 holder hun et knallhardt tempo, og innrømmer selv at hun har problemer med å delegere. I et intervju med danske Cover forteller hun at det er den 25 kvadratmeter store hytta i skogen en time utenfor Paris som har reddet livet til henne, sønnen Tal og samboeren Jerome Dreyfuss. Også han et velkjent navn innen den samme bransjen, da han gjør stor suksess som veskedesigner.

Hver helg de siste seks-syv årene har den lille familien rømt bort fra hverdagens mas og kjas, koblet ut mobiltelefoner og levd det gode liv uten strøm og elektrisitet.

- Jeg har oppdaget at jeg ikke trenger mye i livet for å være lykkelig, sier Marant til The Telegraph.

- Det er virkelig betryggende. Da blir jeg virkelig en som synes at «less is more», for vi har altfor mange ting. Det tar livet av oss. I løpet av uken aner jeg ikke hva slags vær det er, og jeg bryr meg ikke. Men jeg trenger å omgi meg med naturen fra tid til annen for ikke å bli kvalt.

Hun og Jerome har vært sammen i 16 år, men har aldri fått tid til å gifte seg. Og til tross for at de begge to er designere, har hun uttalt at de aldri snakker jobb sammen eller spør hverandre om råd. Når andre utenfor likevel poengterer at deres design kan ha likhetstrekk, tror hun det kommer av at de har de samme interessene:

- Vi har den samme smaken, vi beundrer de samme malerne, designerne, sangerne, hva som helst, men mote er ikke hele livet vårt. Det er jobben vår, og det er det vi gjør bra, men vi har mye annet utenom dette, sier Marant.

Planen er å gifte seg den dagen de trekker seg tilbake. Ifølge henne selv trenger det ikke å være altfor lenge til.

- Jeg tror ikke jeg vil være designer for alltid. Alle har et tidspunkt i livet hvor man treffer tidsånden, men etter en stund har man ikke den samme energien. Jeg føler meg som en toppidrettsutøver, og jeg kan ikke gjøre det for evig, det krever for mye energi. Når man blir eldre mister man sin touch, uttalte hun til Cover.

- Jeg vil aldri gjøre noe uten å tro på det bare fordi noen sier at det vil selge. Hvis jeg ikke tror på det, kan jeg ikke. Jeg følger instinktene mine og inngår så få kompromisser som overhodet mulig.

SAMARBEID: Franske Isabel Marant er neste gjestedesigner ut for H&M. Her avbildet med sjefsdesigneren for H&M, Margareta Van Den Bosch.
SAMARBEID: Franske Isabel Marant er neste gjestedesigner ut for H&M. Her avbildet med sjefsdesigneren for H&M, Margareta Van Den Bosch. Foto: FOTO: H&M

Kanskje er det nettopp dette som er forklaringen på hvorfor hun er kvinnen bak en av de største kommersielle suksessene i vårt tiår. En ting er sikkert, 14. november vil nye og gamle fans stå klare for å bli «marantifisert» i en H&M-butikk nær deg

Jeg tror ikke jeg vil være designer for alltid

Les også:

Denne er snart helt utsolgt

Genseren alle kommer til å gå med i høst

Slik vil kjæresten at du skal kle deg

Følg oss på Facebook!

Vi har testet 17 populære nettbutikker

Meld deg på Klikk Motes nyhetsbrev og hold deg oppdatert på det siste innen mote og skjønnhet

Trenger du hårinspirasjon? Sjekk ut Det Nyes store hårguide

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning