Stor parfymeguide

Alt du trenger å vite om parfyme

Den rette parfymen skal få deg til å føle deg vel, vakker og ovenpå.

PARFYMEGUIDE: Finn den perfekte parfyme for deg med denne guiden.
PARFYMEGUIDE: Finn den perfekte parfyme for deg med denne guiden. Foto: Foto: Gry Traaen
Publisert Oppdatert

En god parfyme påvirker deg på flere måter. Riktig duft kan gi deg selvsikkerhet, trygghet og oppstemthet.

Parfyme har også en rekkevidde utenfor deg selv, og kan både behage omgivelsene dine og gi deg tiltrekningskraft.

Du finner dufter som passer til lette sommerkjoler og sjøbris i håret, og dufter som kler den lille sorte. Noen ønsker å ha sin særegne signaturduft, mens andre ønsker en duftgarderobe hvor man kan endre duft etter anledning.

Under finner du informasjonen du trenger for å finne din perfekte duft!

Hvordan finne din duft?

- Parfyme er personlig og det finnes ingen regler for hva man skal bruke, sier Ane Tingstad, daglig leder av Parfumerie, et familiedrevet parfymeri som ha spesialisert seg på nisjemerker innen duft, makeup og hudpleie.

- Det aller viktigste er å tenke på at man skal like duften selv og trives med den. Andre ting du bør tenke på ved valg av duft, er om du vil bruke duften til å imponere, føle deg trygg, sexy, oppkvikket eller eventyrlysten for eksempel, mener Cecilie Egeberg, daglig leder ved Heaven Scent.

Når og hvor duften skal brukes, er også viktig. Ønsker du en dagparfyme du vil bruke på jobb, for eksempel? Da kan hvor du jobber være avgjørende for duftvalget.

Jobber du i helsevesenet eller med barn, bør du bruke duft med måte.

De viktigste rådene er å ta deg god tid, og ikke følge trender eller hva venner bruker. Gå i en butikk der de har mye kunnskap om duft, og be om hjelp.

- Kom til butikken uten parfyme. Lukt på duftene først på papir. Lukt gjerne på kaffebønner innimellom for å nøytralisere nesen. Velg så ut en eller to dufter som du prøver på huden. Gå deg gjerne en runde før du kjøper, eller vent til neste dag hvis du er usikker, råder Egeberg.

Forskjellige duftkategorier

De forskjellige duftnotene

Alt parfymesnakk foregår i «noter». Noter er beskrivelser av hvilke dufter du kjenner ved påføring av parfymen.

Parfymene er vanligvis bygget opp i tre lag: toppnote, hjertenote og bunnote.

Toppnote

Toppnotene gir førsteinntrykket av duften, for det er toppnotene du kjenner først når du har påført parfymen på huden. Toppnotene inneholder de letteste og mest flyktige duftene, og forsvinner også forholdsvis raskt. Toppnoter er ofte friske innslag, som for eksempel sitrus og bergamot.

Hjertenote

Hjertenotene kommer ofte fram etter litt tid på huden, og etter at toppnotene har flyktet. De er gjerne litt mildere og mer avrundet enn toppnotene. Lavendel og rose er typiske hjertenoter.

Bunnote

Bunnotene bruker ofte litt tid på å utvikle seg, gjør en duft mer solid og varig, og bringer dybde inn i duftopplevelsen. Dette er det parfymelaget som sitter lengst på huden, kanskje opptil et helt døgn, avhengig av konsentrasjon og komposisjon. Vanlige bunnoter er musk og lær.

Duft deles ofte opp i forskjellige kategorier. Dette er som regel grovinndelinger, og en duft er gjerne en kombinasjon av flere kategorier.

For eksempel kan en parfyme karakteriseres som en orientalsk blomsterduft eller treaktig sitrusduft.

Blomster

Blomsterdufter er de aller mest vanlige, og ingrediensene finnes i all verdens velduftende blomster. Populære eksempler er sjasmin, rose, peon, magnolia og lilje.

Parfymeeksempler: Daisy av Marc jacobs, Nina av nina Ricci og Le Mimosa av Annick Goutal.

Sitrus

Sitrusoljer, kjent som «hespiridia» på parfymespråket, gjerne bestående av sitron, appelsin, neroli, bergamot og lime. I sitruskategorien inngår ofte mange frukter, slik som fersken og aprikos.

Parymeeksempler: Acqua di Parma Colonia Assoluta, Ô de Lancôme og Guerlain Aqua Allegoria Pamplelune.

Fougète

Betyr bregne på fransk, og dufter natur, skog og trær. Fougère er en duftfamilie bygget av eikemose, lavendel og coumarin, og er ofte base for unisex- og herredufter.

Parfymeeksempler: Eau d'Elide fra Diptyque, English Fern fra Penhaligon's og herreparfymen Guy Laroche Drakkar Noir.

Chypre

Betyr Kypros på fransk, og kategorinavnet er oppkalt etter den kjente nesen Francois Cotys legendariske duft «Chypre» fra 1917. Chypre er en spesiell parfymestruktur, hvor friske sitrusnoter er kombinert med tre- og læraktige ingredienser som for eksempel patsjuli, labdanum og eikemose.

Parfymeeksempler: Une Folie de Rose fra Les Parfumes de Rosine, Eau Dynami-sante fra Clarins og Verbenas of Provence fra Jo Malone.

Lær

Læraktige dufter har gjerne en dyrisk og røyket karakter. Typiske ingredienser i slike dufter er casteoreum (sekret fra beverkjertler - nå oftest kjemisk i laboratorium) og labdanum (ekstrakt fra steinrose)

Parfymeeksempler: Cuir de Russie fra Chanel, Royal English Leather fra Creed og Diorling fra Dior.

Tre

Treaktige dufter har for eksempell noter av sandaltre eller sedertre. Trenoter brukes både som hjertenote og bunnote, og gir en mykhet og varme til duften.

Parfymeeksempler: Gypsy fra Byredo, Dzing! fra L'Artisan Parfymeur og Comme des Garcons Series 2 Red: Sequoia.

Orientalsk

Orientalske dufter er kjent som varme og sensuelle. Her er krydder mye brukt, og du finner gjerne noeter av vanilje amber, musk og kanel.

Parfymeeksempler: Ambre Nuit fra Dior, opium fra YSl og Pigment des Baies fra Miller Harris.

Ulike måter å bruke parfyme på

PARFYME: Sarah Jessica Parker poserer stolt med sin signarturduft «Covet», som er en romantisk blomsterduft.
PARFYME: Sarah Jessica Parker poserer stolt med sin signarturduft «Covet», som er en romantisk blomsterduft. Foto: Foto: Stella

Parfyme deles vanligvis inn i fem hovedgrupper, etter hvor stor mengde duftoljer de inneholder.

1. Parfum

Parfum, også kalt parfum extrait, er den mest eksklusive og luksuriøse varianten da den er svært konsentrert, og dufter lengst. Inneholder 15 - 40 duftoljer, så denne dufter intenst - men holder med én påføring per dag.

2. Eau de Parfum (EDP)

Er en av de mest vanlige duftkonsentratene. Edp er noe mer uttynnet enn parfum og dermed også noe rimeligere, men har fortsatt høy andel av duftoljer og sitter lenge på. Inneholder 10 - 20 prosent duftolker. Bør påføre en til to ganger per dag.

3. Eau de Toilette (EDT)

Er mindre konsentrert enn parfum-variantene, og dermed også både rimeligere og mer flyktig. Inneholder 5 - 15 prosent duftoljer, og er abslutt den mest populære varianten. Må påføres tre -fire ganger per dag.

4. Eau de Cologne (EDC)

Inneholder normalt 3 - 8 prosent duftoljer, så denne egner seg godt som veskeparfyme som du kan påføre og friskeopp ofte. Mange som normalt får vondt i hodet av sterke dufter, kan fint bruke cologne.

5. Eau Fraiche

Dette er den mest uttynnede av alle, og inneholder bare 1 - 3 prosent duftoljer og må friskes opp ofte i løpet av dagen. Er også et fint alternativ om du er litt sart overfor konsentrerte dufter.

6. Bodylotion og kroppskrem

Mange dufthus fører også rike kroppskremer eller lettere body lotions tilsatt parfyme. Jo rikere og fetere kremen er, jo mer vil kremen og duften binde seg til huden og dess lenger vil duften sitte. Noen sitter i opp til 24 timer. Dusjsåpe vil også gi en svak duft, og kan gjerne kombineres med bodylotion.

Påføringstips

Parfyme bør påføres på pulspunktene, eller der du er varm. Knehasene og hårfestet er fine steder. Da unngår du å ha parfymen for nært ansiktet, og du slipper at den forstyrrer deg i ditt daglige virke (matlaging, for eksempel).

Hvis du vil ha en jevn og lettere påføring: Spray i luften og gå igjennom duftskyen.

Det er også andre måter å påføre parfyme på enn med spray: Dusjsåpe, duftolje, bodylotion, duftende pudder og parfyme i pomadeform er dine metoder, som i noen tilfeller passer bedre enn å bruke Edp eller Edt.

Vanlige feil du bør unngå

Overparfymering er en vanlig feil. Da ender du opp med å dunste i stedet for å dufte.

Husk at du etter hvert blir «immun» mot din egen duft. Da er det spesielt viktig å ikke øke mengden selv om du ikke kjenner duften selv.

Å bruke parfyme i solen er det mange som gjør, men sol og duft er ingen god kombinasjon. Både alkoholen og ingrediensene i parfyme kan gi hudreaksjoner i solen, som for eksempel pigmentflekker. Særlig sensitivt er brystpartiet, her er huden ekstra tynn.

Du har kanskje mange parfymer du nesten ikke bruker? Impulskjøp er fort gjort, men ikke så lurt.

Bruk god tid på å finne din personlige duft, det blir billigere - og den rette duften vil gi deg mye glede framover.

Les også:

Kjøp parfyme på nett

De franske nisjeduftene

FRANSKE FRISTELSER: Få opp øynene for de skjulte franske skattene og lær mer om luksusparfymens verden.
FRANSKE FRISTELSER: Få opp øynene for de skjulte franske skattene og lær mer om luksusparfymens verden. Foto: Foto: produsenten

Dette signaliserer duften din

Hvordan bli kvitt pigmentflekkene?

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning