Test av maltwhisky fra alternative land

Der ingen skulle tru at nokon kunne lage whisky

Vi har testet 17 whiskyer fra land som India, Sverige, Island, Frankrike og Norge.

Publisert Oppdatert

Om testen:

Testingen ble foretatt blindt (testerne får ikke vite hva som testes) av Robert Lie og Ørjan Lundmark. Robert Lie er både norsk, nordisk og europeisk mester for vinkelnere. Ørjan Lundmark har en førsteplass og to andreplasser i NM for vinkelnere, og jobber som daglig leder på Bølgen & Moi Tjuvholmen.

Produktene er bedømt etter 100-poengskalaen har sitt opphav i den mest innflytelsesrike vinanmelderen de siste 30 årene, amerikanske Robert Parker. Det er egentlig en 50-poengskala, den starter på 50 og går opp til hundre. Ved 50 poeng snakker vi om et produkt som er helt ødelagt og udrikkelig. Skulle noe mot formodning få 100 poeng snakker vi om det helt perfekte produktet.

Pris er ikke med i vurderingen.

Er produksjon av maltwhisky noe bare skottene klarer eller er det mulig å hevde seg for konkurrenter fra andre land? Testen vår av 10 år gammel single maltwisky hadde delseier til en japansk whisky.

Du forbinder kanskje ikke maltwhisky med land som Taiwan, India, eller Norge for den del. Men utvalget er der. Vi har testet 17 maltwhiskyer fra alternative whiskyland.

Utvalg

En av whiskyene er norsk, og ellers er land som Frankrike, Taiwan, Sverige, Finland og India blant annet representert. Vi har plukket ut unge whiskyer, og har utelukket land som Irland, Japan og Skottland for å begrense testutvalget noe.

Kriterier

I denne testen har vi vektlagt duft, smak, ettersmak og balanse. Farge har vi ikke notert oss fordi enkelte av whiskyene kan ha blitt tilsatt fargestoff.

Om vinneren

Det er ikke sikkert vi må vente i 400 år før vi klarer å lage en god maltwhisky, men et godt stykke har vi igjen før vi kan menge oss med de beste.

- Litt synd med den norske som ikke klarte å hevde seg, men man skal huske at dette er de absolutt første tapningene, forteller Ivar Aarseth i Norsk Maltwhiskylag.

- Norge er kanskje det landet som naturmessig er mest likt Skottland. Riktig temperatur og tilgang på rent vann blant annet. En av produsentene har også brukt en andel maltet hvete i tillegg til maltet bygg. Det ville ikke vært tillatt i Skottland. Da måtte det kalles grain whisky, sier Aarseth.

Fransk vinner

Den beste maltwhiskyen kommer faktisk fra Frankrike og heter Warenghem Armorik Single Malt Millésime 2002. Den oppnår hele 88 poeng.

Testens dårligste, Mackmyra Whisky Single Malt Den Första Utgåvan, kommer fra nabolandet Sverige (denne whiskyen er utsolgt fra levrandør når denne testen publiseres, red.anm).  

Les også:

Prøv deg på denne whiskyquizen

Reis hit og bli whiskykjenner

Flambering, slik gjør du det

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning