Test av kaffe

Vi har testet spesialkaffe

Her er det alt fra smak av markjordbær til innslag av tjære.

Foto: Foto: Øivind Lie
Publisert Oppdatert

Om testen:

Kaffen luktes og smakes i tre runder. Først i koppen, tørt. Deretter tilsetter vi varmt vann og lukter en ny runde. Til slutt smakes den. Vi har delt kaffen i tre kategorier: Mørkbrent, butikken egne merker, spesialkaffe og fairtrade. Alle kaffetypene er smakt separat i hver kategori.

 I panelet satt Tøri Lindvik og Jørgen Lindvik. Tøri er tidligere kaffebrenner og Jørgen er kaffebrenner og daglig leder. Begge hos Den Gyldne Bønne Kaffebrenneri.

Da vi nylig testet filterkaffe  tok vi kun for oss de vanligeste kaffetypene i de store butikkjedene. Nå har vi testet  resten. Mørkbrent, butikkenes egne merker, spesialkaffe og fairtrade.

 Nordmenn er bortskjemte

Vi er vant til å drikke kaffe som er basert på gode råvarer og har ikke tradisjon for å brenne kaffen så veldig mørk. Lys kaffe stiller store krav til kvaliteten og til blandingen. Det betyr at hard eller mørk brenning kan kamuflere en dårlig kvalitet på bønnene. Det meste av den kaffen vi drikker i Norge er lyse typer og av god kvalitet.

 Kriterier

Med unntak av den mørkbrente er alle typene bedømt som lys kaffe med lys brenning. Det bevarer mye syrlighet og karakter. En god kaffe har først og fremst ha god balanse mellom sødme, syrlighet og bitterhet. Likeledes heier vi på kompleksitet i smaken, så lenge den er balansert. Når vi snakker om munnfølelse er det den fyldige vi er ute etter, heller enn den tynne.

Vi har også sett på malingsgraden og her har vi sjekket at kaffen er så lik standarden for filterkaffe som mulig.

Vi testet og gitt kaffen karakter i tre kategorier: Mørkbrent, butikkenes egne merker, spesialkaffe/fairtrade. Ali original var savnet i forrige test, den har vi også tatt med nå. Kaffen er listet og gruppert i denne trekkefølgen.

Les også:

Slik lager du god trakterkaffe

Så mye kaffe tåler du

God kaffe uten kaffemaskin

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning