Når noen skryter av en oppskrift med to ingrediener, da lytter jeg.

Og jeg sperret virkelig øynene opp da den ene ingrediensen er kaffe. Og den andre er sukker.

Jeg hører fortsatt fra flere av de mindre kjøkkenkyndige i omkretsen at sausen med to ingredienser er i bruk. Og jeg gleder meg alltid til å servere denne, gule (snart påske!) velkomstdrinken.

Og når jeg tar med min fine tapas har jeg kanskje nevnt de beste oppskriftene med to ingredienser.

Men, så var det granitaen, da. Denne kaffegranitaen lages altså kun av sukker og kaffe. Og oppskriften er som følger: Lag søt kaffe, frys den inn, men rør og vend med en gaffel hver time til den er ferdig.

Når er den ferdig?

Granita

Vel, det handler bare om hvordan konsistens du liker. Italia regnes som granitaen hjemland. Og særlig populær er den granita er særlig populært på Sicilia.

Den utmerkede matskribenten Jeffrey Steingarten (som for eksempel har skrevet "The Man who Ate Everything, det var boka han ga til meg og hvor dette er hentet fra) har merket seg at konsistensen på granitaene varierer fra by til by. Han mener å se et skille mellom vestkysten (og Palermo) hvor de liker en grov konsistens - og i øst hvor den ligner mer på sorbet.

Du kan se i videoen ovenfor hvordan jeg liker det.

Selv om granita kommer fra Italia, er det vanlig å gi æren til fasjonable Café Tortoni i Paris for å gjøre den verdensberømt - og ettersom den kafeen trakterte gjester fra hele verden og intelligensiaen i Paris kan det godt være sant.

En granita kan lages av nær sagt alt mulig. Det vanligste er dog sitron og appelsin. Det lages også en pussig variant av sjokolade (i byen Catania på Sicilia), men den er altså sjelden. Mandelgranita er også populært.

En skvett med likør, for eksempel Cointreau eller limoncello er heller ikke å forakte.

Men, det er en deilig øvelse å assosiere seg fram til andre muligheter, for eksempel:

melon

bringebær

solbær

Pineau des Charentes (kjøpes på polet)

jordbær

eple

ananas

mynte

Oppskriften på kaffegranita finner du nedenfor. Du kan glede deg til å lage den, som er svært terapeutisk.

Erik Hannemann

Kaffegranita

En kaffegranita består av bare to ingredienser, nemlig kaffe og sukker. Server den med krem og gjør alle lykkelige.

Til 4 porsjoner:

Kaffegranita

0,5 l kaffe

100 g sukker

Lettpisket krem

3 dl kremfløte

2 ss sukker

1 stk vaniljestang

Høyde (px): Bredde (px):
Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!