Holdbarhet på hjemmelaget kalkun

Stekt kalkun kan holde seg god inntil et år i fryseren

Så lenge du gjør dette.

DÅRLIGERE HOLDBARHET: Stekt kalkun som kommer i kontakt med grønnsaker eller som er lenge ute i romtemperatur, har forringet holdbarhet.
DÅRLIGERE HOLDBARHET: Stekt kalkun som kommer i kontakt med grønnsaker eller som er lenge ute i romtemperatur, har forringet holdbarhet. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.no
Publisert Oppdatert

Hvor lenge stekt kalkun er holdbar, er ikke så enkelt å svare på - ettersom all hjemmelaget mat er laget med egne hygienerutiner og på eget vis.

- Det er mange faktorer som spiller inn, sier seniorrådgiver i Mattilsynet, Einar Strand.

- Har den vært i kontakt med rå grønnsaker, for eksempel salat, som kan ha tilført bakterier? Har den ligget ute i romtemperatur, eller vært i kjøleskap, ligget for lenge på benken? Innen industrien bestemmes holdbarhet utfra standariserte rutiner, mens når vi har med hjemmelaget mat å gjøre, er det mange usikkerhetsmomenter, sier han.

Mye påvirker mathygienen. Hvis du for eksempel tørker hendene på oppvaskhåndkleet eller bytter kjøkkenkluten færre enn fire ganger i uken, kan du uforvarende få bakterier i maten. Og har du for vane å ta telefonen med deg på kjøkkenet, bør du være ekstra varsom.

Dårlig tegn

For å avgjøre om matvarer er spiselige, er det et generelt godt råd å følge med og lukte og eventuelt smake litt på matvaren før servering.

- Er det synlig mugg, er den slimete, lukter kvalmt eller "ikke friskt", er det gått dårlig, sier Strand.

Om du har gode hygienerutiner på kjøkkenet og i matlagingen, og fryser ned den stekte kalkunen, har den lang holdbarhetstid.

- I kjøleskap holder kalkunen seg i to-tre dager, opplyser Åse Kringlebotn, kommunikasjonssjef ved opplysningskontoret for egg og kjøtt

Her spiller det imidlertid også en rolle hva slags kjøleskapstemperatur du har.

Inntil et år

Om den stekte kalkunen har vært i kontakt med rå grønnsaker, ligget for lenge ute i romtemperatur, eller på andre måter blitt tilført bakterier som ikke skal være der, har den kortere holdbarhet, forteller Strand videre.

- Fordi vi har så ulike rutiner kan jeg ikke si noe eksakt om holdbarheten på hjemmelaget stekt kalkun. Når du kjøper slike produkter i butikken har det en utløpsdato som baserer seg på at industrien har standariserte rutiner.

Kringlebotn mener på sin side at man kan tidsbestemme holdbarheten selv om kalkunen er hjemmelaget:

- I fryseren har stekt kalkun har holdbarhet på inntil et år, om den er godt emballert. I kjøleskap holder den god i seg to til tre dager, sier Kringlebotn.

I fryseren må vi pakke inn maten godt, så det ikke kommer luft mellom maten og emballasjen.

- Dermed hindrer vi at luftens oksygen fremskynder harskning av fettet i maten. For det skjer alltids en viss harskning over tid, også i fryseboksen, minner hun oss på.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning