Wienerschnitzel oppskrift svinesnitzel

Wienerschnitzel er kult igjen

Du trenger bare et par triks.

Publisert Oppdatert

Wienerschnitzel er nesten for godt til å være sant.

Slett ikke alle er enig i det. - Det er veikromat, sier dem.

Ja, veikroene har ikke gjort underverker for denne elegante wienerschnitzelens renommé. Snarere tvert i mot. Om du vil sverte en klassiker er oppskriften grei: Lag en veikroversjon. Og servér med Thousand Island.

Ta rødspetta, for eksempel. Å panere ei rødspette er genialt siden du får en sprø overflate og reduserer sjansen for å steke fileten tørr. Men, i det øyeblikket panert rødspette havnet på menytavlene langs E6 var løpet kjørt - ingen vil lenger lage panert rødspette til middag. Det er som om veikroenes aura smitter over på matretten.

Dette er jo tull.

Derfor er det på høy tid å ta tilbake wienerschnitzelen. Vi skal gi wienerschnitzelen tilbake den glorien den fortjener.

Wienerschnitzelens historie

Wien har en lang lekre kulinariske hits å vise til, langt flere enn de fleste byer: Du har wienerbrød, wienerpølse, sachertorte - og selvsagt wienerschnitzel.

Det er stadig en viss uenighet om opprinnelsen, men du må nesten være italiener for å hevde at wienerschnitzelen kommer fra Milano. Som noen gjør.

Noen mathistorikere peker på backhendl som er en aristokratisk rett fra Wien som var populær på 1800-tallet. Retten er også kjent som poulet frit à la viennoise og er panert ungkylling (hendl er tysk for tilberedt fugl, og dermed tenker du kanskje annerledes på komponisten ved samme navn) - og tilberedes altså likt som en wienerschnitzel. Oppskriften finner du her.

Den originale wienerschnitzelen lages av kalv. Men, ettersom det er minst dobbelt så dyrt som svinekjøtt har det blitt vanlig å bruke flatbiff av svin. I Tyskland og Østerrike har matmyndighetene sett seg nødt til å skille. Og dermed lages en "Wiener Snitzel" av kalv, mens "Schnitzel Wiener Art" eller Wiener Schnitzel vom Schwein lages av svin.

I forbindelse med navngivningen måtte imidlertid en domstol i Arnsberg i oktober 2009 fastslå at "Wiener Snitzel" (i dagligtale) ikke refererer til en kalveschnitzel, men til panert kjøtt generelt. (Se saksnummer: 3 K 3516/08 og saken på Topnews.de).

Slik blir wienerschnitzelen best

Wienerschnitzel lages altså ved å panere den. Og den vanligste fremgangsmåten er:

  1. Bank kjøttet jevnt, men ikke helt flatt - bank så lite som mulig.
  2. Krydre med salt og pepper.
  3. Dypp kjøttet i mel, rist av det overflødige.
  4. Vend kjøttet i lettpisket egg.
  5. Vend det brødsmuler (brødkrum).
  6. Stek det i rikelig med olje.

I min versjon har jeg lagt til et lite triks, nemlig å bruke cornflakes. Jeg gjorde det først med fisk, og det funker akkurat like bra med kjøtt.

Se videoen og kos deg med oppskriften du finner nedenfor. Jeg serverer den med remulade og gode grønnsaker.

Les også:

Billige hverdagsmiddager

Oppskrift på løksuppe

Slik baker du focaccia

Erik Hannemann

Svinesnitzel

Svinesnitzel med en veldig, veldig sprø overflate - det blir ikke bedre enn med denne oppskriften.

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

4 skiver Flatbiff

Salt og nykvernet pepper

1 stk Egg

4 ss Hvetemel

4 ss Griljermel

2 dl Cornflakes

Olje

1 stk Egg

1.5 dl Solsikkeolje

2 ss Kapers

1 ts Sennep

8 stk Sylteagurk

Urter, friske

2 stk Gulrøtter

2 stilk Stangselleri

0.5 stk Brokkoli

2 ss Smør

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning