Holdbarhet på fryste lomper

Trikset som gjør fryste lomper gode

Sjekk hvordan du kan få fryste lomper til å bli gode. Og hvordan du best oppbevarer lomper.

NAM: Dette trikset gjør fryste lomper gode!
NAM: Dette trikset gjør fryste lomper gode! Foto: Foto: Wikimedia
Publisert Oppdatert

Hadde det ikke vært praktisk om du kan fryse ned lompene og tine dem etter hvert som du trenger dem? Hjemme hos oss er det populært å grille pølser. Vi har gjerne en enkel, men god salat til, og denne hjemmelagde potetsalaten med pinjekjerner.

Eller vi spiser dem på "gamlemåten", med ei lompe surret rundt hver pølse.

Pølsene ligger i fryseren. Vi er så heldige å ha en stor og romslig fryser, og i den kan vi bevare maten langt ut over holdbarhetsdato - så lenge vi har en ubrutt kjølekjede.

Men når vi prøver å fryse ned og tine opp lomper i takt med pølsene, går det galt hver gang.

Enten blir resultatet klissete, eller så blir det tørt, og det er noe som sier meg at det må finnes en måte å fryse lomper på, som gir perfekt resultat?

Fryste lomper krystalliseres

Bjørn Olav Drabløs er daglig leder i Buer AS og har vært 20 år i bransjen. Likevel er han ikke utlært.

- Men jeg skal forsøke å svare. Det som skjer når du fryser og tiner lomper, er at det oppstår iskrystaller som endrer cellen i poteten, som er hovedingrediens i lomper.

Det er gjort mange forsøk opp gjennom årene for å finne en god måte å løse dette på, forteller han.

- Vi har ikke funnet en ideell løsning ennå. Vi har forsøkt hurtig innfrysing og tilsatt ingredienser som skal gjøre produktet frysestabilt. Alt dette ser ut til å ha begrenset effekt.

Slik fryser og tiner du lomper

Drabløs slo seg ikke til ro med at lomper ikke kan fryses ned og tines opp, og har til slutt funnet et triks via en bekjent.

- Jeg har fått ett godt tips av en meget dyktig kokk, som bruker mye lefser og lomper. Han fryser produktene ned så raskt som mulig. Når han skal bruke de tar han de fra fryser til kjøl cirka ett døgn før. Det vil altså si at produktet tines langsomt opp. Han har meget god erfaring med dette.

Han tar dem ikke ut av pakken, og har ikke noe mellom lagene.

Gjør det enkelt

Thomas Lærum ved Aulie lompebakeri gjør det enda enklere enn Drabløs. Han tiner dem rett og slett på benken.

- Ikke noe hokus-pokus. Ikke åpne lompepakka, ikke ha den i mikroen, ikke tine en og en lompe. Resultatet synes i alle fall jeg blir mer enn bra nok, sier Lærum.

Er du blant dem som tror alle lompepakker fryses i butikken, og tines igjen rett før du kjøper dem?

- Det stemmer ikke, sier Lærum.

- Skulle vi fryst dem, ville det vært for stor risiko i forhold til at lomper tiner raskt opp igjen. Det er uheldig for kvalitetens del, derfor gjør vi det ikke.

Han forteller at de pakkene som har vannperler i plasten og stive lomper, har ligget nederst i lasten.

- Lomper er tungt. Hver pakke veier 250 gram, og det er mange pakker som ligger i flere lag og tynger ned de nederste. Får du med deg en sånn pakke hjem, kan du varme den mellom hendene og bende og bøye på den, så blir lompene myke igjen.

Tørre lomper er gamle

- De aller fleste lompene som selges i våre butikker leveres ferske direkte fra produsenten til butikken. Dette gjelder produsenter som Buer, Aulie, Finstad ect. Det eneste merke som leveres fryst er lavprismerket Gold Corn. Dette er fordi dette produktet distribueres sentralt, og det er dermed de samme lompene man får kjøpt i hele landet, bekrefter Simen L. Sund ved Icas informasjonsavdeling.

Et annet lompeproblem i vår familie, er at vi noen ganger får med oss lomper hjem, som fliser seg opp i lange, tynne slintrer - en prosess som begynner med at den sprekker i bretten der pølsa skal ligge. Hvorfor skjer det?

- Sprekker eller knekker lompa, er den gammel. Lomper tørker veldig lett ut, derfor bør åpnede pakker alltid oppbevares i ekstra plast og i rompemperatur. I kjøleskap tørker de lettere. Lomper er ferskvare, sier Lærum, som ønsker seg kortere holdbarhet på lomper generelt.

- I dag er det praksis å merke med 14 dagers holdbarhet. Det synes jeg er for lenge, sier Lærum, som beklager at han ikke har noe vidundertriks for å få tørre lomper myke igjen.

- Hovedårsaken til tørre lomper er som regel at man oppbevarer lompene kaldt, for eksempel i kjøleskap. Dette gjør at lompene kan bli tørrere og begynne å sprekke. Derfor anbefales det at lompene oppbevares i romtemperatur, mener Sund.

Ved å fryse og tine lompene vil man kunne oppleve at lompene mister noe av kvaliteten ferske lomper har, som at de kan bli noe tørrere eller kan få sprekker. Det anbefales ikke at man fryser lomper som allerede har vært fryst.

Lompeoppskrifter

Det er veldig mye moro å finne på med lomper! Her er våre beste oppskrifter med lompe:

Kalkunspyd med lompe

Forrett med rakfisk

Røkelaks og avokadoruller

Tapas til påsken

Lakselomper
 

Les også:

Slik blir pølse i lompe perfekt

Turmat for barn: Lompe med kyllingsalat

Den ene pølsa har tre ganger så mange kalorier

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning