Tre retters meny

Lag denne menyen i helgen

Folk vil elske deg.

Publisert Oppdatert

Da er helgen her!

Og helgen er til for å kose seg. På denne helgemenyen finner du tre kule retter som vil glede deg og alle du serverer den til.

Først er det en liten, enkel forrett med avokado. Det er bare en teaser til den meksikanske gryta med chili con carne som du serverer som hovedrett.

Vi avslutter eventyret med en tredje rett som består av deilige, sprø norske høstepler servert på fransk manér.

Forrett: En knasende, god forrett med avocado

Først: Skal du skrelle noen avocadoer kan du like gjerne lære deg skrelletrikset: Slik skreller du avokado (video på få sekunder).

Forskjellen på en moden avokado og et umodent eksemplar utgjør krise eller suksess. De avocadoene jeg så i Mexico, hvor frukten brukes slik vi bruker smør, ville antagelig mange kastet her til lands.

Hvorfor?

Fordi man ville sagt at de var overmodne. Så, i avokadoens hjemland fikk jeg justert mitt forhold til modne avokadoer - en gang for alle.

I denne forretten handler det om å lage den enkleste guacamolen i verden (avocado, sitron og pepper) som du har på en (helst ristede) baguetteskiver. På toppen legger du en frisk skive med reddik, eller bare en halvmåne om du synes det blir for mye pepperstikk.

Hovedrett: Meksikansk chili con carne

Om noen lurer, så betyr chili con carne "chili med kjøtt". Det hadde kanskje vært mer ærlig å kalle den "carne con chili", siden kjøttet som oftest spiller en større rolle enn chilien. Særlig her med våre, sarte nordiske ganer.

Denne oppskriften på chili con carne er i utgangspunktet svært forsiktig. Jeg har lagt opp til at man smaker seg fram etter hvert.

En lite triks til er å dra på litt når du steker kjøttdeigen. Fyr opp panna skikkelig (eller enda bedre: Bruk grillpanne) for å få god farge på kjøttdeigen.

Ellers er hemmeligheten til denne gode chili con carnen at du griller paprikaen først. Altså: Skjær den i store biter (fjerne det hvite) og legg den i en ildfast form under grillen i ovnen. Når den får svarte flekker tar du dem ut og renser bort skallet før du har dem i gryta. Dette gir chili con carnen en dybde i smaken og fin søtlighet som gjør underverker.

Dessert: Profesjonell eplekake

Å lage eplekake er en kunst når man gjør det på denne måten (video). Det er en klassisk, fransk metode som gir det beste resultatet.

Legg merke til at bunnen dekkes av eplekompott (eplesyltetøy), sukker drysses over sammen med noen spiseskjeer smør - og det beste er at den ikke trenger mye mer enn en halvtime i ovnen. Til slutt: Et godt glass med eplebrennevin (Calvados) har du i kjelen, koker opp så alkoholen fordamper før du heller det over eplekaka...

Hva du serverer med eplekake?

Kremen lages med ekte vanilje, et glass Madeira til dette her, ja, da skulle kvelden være reddet!

Ha en smakfull helg!

Les også:

Billige hverdagsmiddager

Oppskrift på løksuppe

Slik baker du focaccia

Clotilde Dusoulier

Canapeer med reddik og avocado

Canapeer som bare tar noen minutter å lage? Ja, her har du dem. Med reddiker.

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

1 stk Avokado

1 ts Sitronsaft

Pepper, sort og nykvernet

20 bit Baguette

Salt

10 stk Reddik

Peter Berg

Chili con carne med rømme og tortilla

Chili con carne er nydelig hverdagsmat som metter og varmer. Det er overraskende enkelt å lykkes med chili con carne og når du serverer med tortillachips og rømme er suksessen sikret.

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

2 stk Løk

0.5 kg Kjøttdeig

1 ss Tomatpuré

2 stk Tomatboks

5 fedd Hvitløk

3 stk Soltørkede tomater

3 stk Gulrøtter

2 bokser Bønner

1 ts Kuminfrø

1 ts Korianderfrø

1 stk Chili

1 ts Chilipulver

2 stk Paprika

4 ss Rømme

Tortillachips

BBC Lifestyle

Eplekake

Denne oppskriften på eplekake er perfekt og enkel.

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

200 g Butterdeig

2 ss Eplesyltetøy

6 stk Eple

2 ss Sukker

40 g Smør

1 stk Egg

250 ml Kremfløte

1 ss Melis

1 stk Vaniljestang, bare frøene

1 dæsj Calvados

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning