Tips og triks til livet på kjøkkenet

Mattipsene du ikke kan

Nei, du kan nok ikke alle.

Publisert Oppdatert

 

Bare en ting å huske.

Alle er engstelige for å lage majones, det eneste du trenger å husker er at eggene og oljen er like varme. Det enkleste er å oppbevare eggene i romtemperatur. (Har du kalde egg, pisk dem i omtrent et minutt, eller til de får romtemperatur, slik som oljen har).

 

 

 

En kniven din grå og kjip?

Den trenger litt olje.

Er skaftet på kniven din grått og trist etter mange runder i oppvaskmaskin? Sett skaftet i et glass med olivenolje over natten. Eller enda lenger.

Den store risottomyten

Det skal ikke ta lang tid å lage risotto.

Foto: Foto: Crestock

Nei, du trenger ikke ha i litt og litt av kraften. Ha i alt vannet på en gang og kok i 17-20 minutter før du rører i smør og parmasan. Til 250 gram ris trenger du 7 desiliter vann.

Har det brune sukkeret blitt hardt?

Problemet har en søt løsning.

Har det brune sukkeret blitt hardt? Ha sukkerklumpen i en skål som tåler mikrobølger, legg på litt vått papir og varm det i et minutt eller to. Voila! Ikke mikro? Legg sukkeret i en tett boks med noen eplebåter over natten. For å unngå at brunt sukker blir hardt, legg det sammen med en par marshmallows og legg i en tett boks.

Du smaker, men det mangler noe...?

RISOTTO: En risotto trenger ikke mange ingredienser.
RISOTTO: En risotto trenger ikke mange ingredienser. Foto: Foto: Erik Hannemann

Det finnes en kvikk-fix.

Er det tam smak på suppa (eller sausen)? Knus et fedd hvitløk og rør det inn.

Få skikkelig stekeskorpe

Du må fjerne vannet.

STUDIO  20040416;  SUKKERBITER og DEMERARA-sukker sukker helse slank brunt sukker sukkerbiter
STUDIO 20040416; SUKKERBITER og DEMERARA-sukker sukker helse slank brunt sukker sukkerbiter Foto: Messel,Håkon

Når du skal brune kjøtt, tørk det godt med kjøkkenpapir først. Da får du finere og raskere skorpe. Hvorfor? Fordi energien ikke brukes på å fordampe det vannet som alltid ligger som en tynn hinne utenpå.

Hva?! Kan jeg bruke morellkvister?

Ja, og du kan lage deg god te.

Morellkvister kan du lage te av. Det er altså de små, V-formede kvistene som bærene henger i vi snakker om. I sesongen selges de i poser på markedene i Frankrike. Bruk en presskanne, fyll den med morellkvister, hell over kokende vann og la det trekke i noen minutter.

Kjedelig å skrelle hvitløk, sier du?

SLIK BRUKER DU HVITLØKPRESSE: Du trenger ikke skrelle hvitløken før du har den i pressa. Bare se her.
SLIK BRUKER DU HVITLØKPRESSE: Du trenger ikke skrelle hvitløken før du har den i pressa. Bare se her. Foto: Foto: Erik Hannemann

Ikke med dette trikset.

Hvordan skrelle en hel hvitløk på enklest mulig måte? Jo, bare sjekk videoen her:

 

Tomater lukter ikke tomater

MIDDAG: Biff med grønnsaker. Her er det brukt asparges, vi foreslår aubergine, squash, paprika og løk.
MIDDAG: Biff med grønnsaker. Her er det brukt asparges, vi foreslår aubergine, squash, paprika og løk. Foto: www.colourbox.com

Hva? Det er stilken.

Tomater selges noen ganger med stilken. Det er fordi den lukter tomat (i motsetning til tomater som ikke lukter så mye). Når du koker tomatsaus, kok med den stilken (kvisten). Der sitter det masse smak.

Ikke vær redd for pasta

Har du egg og mel?

KAN DRIKKES: Hell på sprit, sukker og litt nellik så har du din egen likør om du klarer å vente en stund... Foto: Crestock
KAN DRIKKES: Hell på sprit, sukker og litt nellik så har du din egen likør om du klarer å vente en stund... Foto: Crestock Foto: Crestock

Det er enklere å lage pasta enn noen vil fortelle deg. Kna sammen 100 gram mel per egg. Nå har du pastadeig. Kjevle og kok!

Gjør det enkelt å skille eggehviter og eggeplommer

Bruk en flaske.

Bruk en plastikkflaske til å skille eggeplommer fra eggehviter. Sjekk videoen her.

Hold saltet høyt

Få et jevnt saltdryss.

Når du drysser på salt, strekk hånden høyt i været. Da risikerer du ikke at alt saltet havner ett sted. Saltet vil spre seg utover.

Bacon gjør (nesten) alt bedre

Det blir best i ovn.

Bak bacon i ovnen. Gjerne på rist. 180 grader i 6-7 minutter. Prøv selv!

Oslo  20100907

Eksperten guider deg.
- Slik gjør du hverdagsmaten sunn
Journ: Ann Britt Hangeraas
Oslo 20100907 Eksperten guider deg. - Slik gjør du hverdagsmaten sunn Journ: Ann Britt Hangeraas Foto: Brimi, Svein
OPPSKRIFT PÅ PASTA: Pasta med pepper går inn i historien som en av de billigste, men også beste pastarettene.
OPPSKRIFT PÅ PASTA: Pasta med pepper går inn i historien som en av de billigste, men også beste pastarettene. Foto: Foto: Erik Hannemann
EGGEPLOMME: Vil du bare ha plomma? Bruk en flaske! ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox
EGGEPLOMME: Vil du bare ha plomma? Bruk en flaske! ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox
Salt shaker on wooden table
Salt shaker on wooden table
Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen