Test av vaffeljern

- Dette jernet er helt konge!

En klar vinner da vi testet vaffeljern.

VAFFELJERN: Klikk Mat har testet fem av bestselgerne blant vaffeljern.
VAFFELJERN: Klikk Mat har testet fem av bestselgerne blant vaffeljern.
Publisert Oppdatert

Om testen:

Vaffeljernene ble testet av Jonathan Larsson som driver Haralds Vaffel i Gamlebyen i Oslo.

Larsson sprayet alle jernene med melange før han stekte mellom fem og ti vaffler per jern, og deretter rengjorde alle jernene.

Han ga terningkast 1 til 6 på disse kategoriene: brukervennlighet, steking, rengjøring og design. Hele skalaen er tatt i bruk.

Deilige vaffeltips

- Vaffelen har fortsatt en sterk posisjon i norske hjem, noe som er veldig unikt. Norge er en vaffelnasjon og det lages og spises opp til en gang i uken i mange hjem, sier Åsland.

Og når dette rette jernet er på plass da er det bare å begynne å eksperimentere med røren.

- Prøv deg fram med litt morsomme ting, som for eksempel revet brunost eller sjokolade, sier Åsland.

Og hvis du ikke har tid til å eksperimentere har Klikk.no oppskriften på den perfekte vaffelrøren.

Vi har også en oppskrift på grove vafler som kan brukes til hverdags som alternativ til brød eller knekkebrød.

- Du må ha høy temperatur når du steker vafler. Da steker de raskt, blir sprø utenpå og myke inni. Også må du vente til jernet er blitt skikkelig varmt før du heller i røren, sier Larsson.

Han understreker at alle jernene som var med i testen steker brukbart, selv om det helt klart er forskjell på dem.

- Så det er bare å prøve seg fram og finne ut av hvor mye røre du trenger og lignende for å få de vaflene du liker best, sier Larsson.

Riktignok kan du bruke vaffeljernet til å lage supergode potetkaker, men dette skal handle om vafler. Få ting er så godt som nystekte vafler laget på den perfekte vaffeloppskriften, derfor har vi i Klikk.no testet fem av de bestselgende vaffeljernene på markedet.

Testvinneren er Wilfa vaffeljern WAS-623 Bell.

Coline enkelt vaffeljern får én prikk mindre på terningen, men koster 600 kroner mindre (299,- kroner). 

Diamond enkelt vaffeljern får like mange prikker som vaffeljernet fra Coline, men koster noen hundrelapper mer.

- Vaffeljernet har veldig mye å si når man skal lage vafler. Det er for eksempel et poeng av jernet steker forholdsvist raskt. Hvis man har et jern som bruker lang tid på å steke så blir vaffelen tørr, sier Stine Åsland, forfatteren av boken «Jeg elsker vaffel».

Åsland, som har stekt minst en million vafler, understreker at det er viktig at jernet har varmetråder over hele jernet så det steker jevnt.

- Det ideelle vaffeljernet er heller ikke så tungt og sørger for at røren ikke presses ut. Da får du luftige og fine vafler, sier Åsland som var med Telemarksrøra å utvikle et eget industrielt vaffeljern.

Vinneren klart dyrest

Testens klare vinner er Wilfas enkle vaffeljern. Ikke bare scorer det best på steking og brukervennlighet, det følger også med en øse og et oppskriftshefte.

- Dette jernet er helt konge! Det lager fine hjerter og steker jevne og crispy vafler kjapt og effektivt, sier Jonathan Larsson som testet vaffeljernene for Klikk.no.

Han driver Haralds Vaffel i Oslo og steker mellom 150 og 600 vafler hver helg. Likevel er det ikke nødvendigvis vinnerjernet han selv ville valgt.

- Det lager vilt store og tykke vafler, så hvis jeg skulle solgt disse måtte jeg jo tatt dobbel pris. Det er jo et helt annet produkt, sier Larsson.

For han som er student spiller også prisen en stor rolle.

Vinnerjernet koster nemlig 899 kroner, og er dermed betydelig dyrere enn andreplassen fra Åviken til 498 kroner. Det er også hele tre ganger så dyrt som tredjeplassen Coline vaffeljern fra Clas Ohlson, som nok vil gi deg mest for pengene.

Rengjøring

Ingen av jernene utmerket seg spesielt på rengjøring. Den som gjorde det best i denne kategorien var Åviken som fikk en firer, og det var fordi den har en slags fettrenne som gjør det enkelt å tørke bort røren dersom man søler.

Men med Åviken som de andre jernene lønner det seg å vaske dem så fort som mulig, for dersom røren stivner er det vanskelig å få den ut av ulike kriker og kroker.

Har du husket å rengjøre ditt eget vaffeljern? Det gjør du enklest med en vaskevaffel.

Unødvendig store

- Jernet fra OBH er helt klart det peneste, og det ideelle vaffeljernet ser ut som det fra OBH, steker som Wilfas og er like lett å rengjøre som Åvikens, sier Larsson.

Han syns de fleste av jernene er for store.

- De tar så mye plass, og sånn som Logik vaffeljernet har et unødvendig stort håndtak, sier Larsson.

Testvinneren fra Wilfa er derfor designet slik at det kan lagres stående.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning