Test av urøkt pinnekjøtt 2016

- Smaker godt. Suveren kvalitet på kjøttet sammen med et fint utseende - terningkast 6!

Vi har testet årets pinnekjøtt.

Test: Vi har testet pinnekjøtt
Test: Vi har testet pinnekjøtt Foto: Foto: Øivind Lie
Publisert Oppdatert

om testen:

Vi har plukket de beste stykkene fra hver pakke, deretter er kjøttet vannet ut og dampet. Kjøttet er så vurdert i tilberedt tilstand. I testpanelet satt Tore Teigen, Kjell Haavi og Victor Ramos. Teigen og Haavi er begge erfarne pølsemakere, Ramos er kokk og kjøkkensjef ved Egmont-bygget i Nydalen.

Vi har testet urøkt pinnekjøtt,  og vi hopper rett på konklusjonen: Det er liten sammenheng mellom pris og kvalitet på pinnekjøttet. Du finner pinnekjøtt til to og trehundre kroner kiloen helt på topp i denne testen. Samtidig har du flere typer som koster en hundrelapp mer som ikke holder mål. Likeledes har det gått inflasjon i stedsnavn. Du finner både gourmetlam fra Jostedalsbreen og utvalgt høyfjellslam, uten at det slår voldsomt ut på resultatene i testen.

Resultatene finner du lengre ned i saken.

Utvalg

Vi har kun testet urøkt pinnekjøtt, og vi har samlet inn kjøttet fra de store kjedene. Vi endte på 19 forskjellige typer. Her finner du kjøtt fra små og store produsenter. 

Kriterier

Vi er ute etter den rene, gode pinnekjøttsmaken. Kjøttet skal ellers være saftig og godt. Vurderingen av saltinnholdet er litt vanskelig i en slik test fordi dette har noe med utvanningstiden å gjøre. Et kjøtt med høyt saltinnhold kan være av super kvalitet, men trenger kanskje et halvt døgn ekstra med utvanning. Derfor har vi også kommentert dette spesielt.

Kjøttet skal se delikat ut og det skal være delt riktig. Nakkevirvler og nederste del av ribba skal være sortert ut. Ekstra fett og slintrer skal være også være trimmet vekk.

Vinneren

Bjorlilam fra Bjorli Fjellmat AS er vinneren. Dette smaker godt. Suveren kvalitet på kjøttet sammen med et fint utseende gjør dette til testens vinner. På plassene etter følger Henriettes Pinnekjøtt og Tind fra Tind spekevarer. Det er også verdt å notere at Henriettes pinnekjøtt er testens nest billigste kjøtt. Et godt kjøp med andre ord.

Vossakjøt Pinnakjøt er testens taper, her har noe gått riktig galt. Kjøttet lukter ikke bra og smaker dårlig. I tillegg er det i overkant salt. Ikke salgsvare er den brutale dommen fra våre eksperter.

Daglig leder hos Vossakjøt skriver følgende kommentar til resultatet:

- Her må det være brekkasje på pakning som er årsaken. Vi lager urøkt pinnekjøtt på same måte som vi alltid har gjort og vi har gjennom årene vunnet mange utmerkelser på pinnekjøttet vårt. Senest I 2015 fikk urøkt pinnekjøtt sølv I kjøttbransjens NM.

- Å falle helt til bunns i en slik test forteller oss at det må ha vært noe galt med denne ene pakken. Med stor sannsynlighet har det vært brekkasje i folien.

Tips

Oppskrift på klassisk pinnekjøtt finner du her. Det er bedre å vanne for mye enn for lite. Blir det mot formodning for lite salt kan du salte ved bordet. Om det ikke står annet på pakken skal kjøttet vannes 24 timer, med ett skift på vannet. Er det store stykker, eller pinnekjøtt av sau, kan du øke til 36 timer med to skift på vannet.

Legg kjøttet på rist med vann under, og la det dampe til kjøttet løsner litt fra beina, Pass på at det er vann under rista under hele varmebehandlingen

Vil du toppe smaken avslutter du med å grille kjøttet på 240-250 grader i 10-15 min.

Kraften fra dampingen av pinnekjøttet er ypperlig å bruke i kålrotstappen.

Du kan også lage suppe på pinnekjøtt.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning