Test av stavmiksere

Vi har testet stavmiksere

Vi har testet syv stavmiksere i prisklasse fra fem hundre til tusen kroner.

TEST AV STAVMIKSERE: Vi lot noen kokker få teste stavmikserne. De fikk kjørt seg.
TEST AV STAVMIKSERE: Vi lot noen kokker få teste stavmikserne. De fikk kjørt seg. Foto: Foto: Øyvind Lie
Sist oppdatert
Testteam: Alexander Yan og Peter Hägg, kokk og kjøkkensjef hos Radisson Blu Hotel i Nydalen, Oslo
Testteam: Alexander Yan og Peter Hägg, kokk og kjøkkensjef hos Radisson Blu Hotel i Nydalen, Oslo Foto: Foto: Øivind Lie
Ga opp: Mikseren fra Braun ga opp midt i testen
Ga opp: Mikseren fra Braun ga opp midt i testen Foto: Foto: Øivind Lie

En god stavmikser er obligatorisk for ivrige matfolk. Om du vil lage en knallgod aioli eller et måltid til 12 kroner for 2 personer er den uunværlig.

Vi sier det med en gang: Disse er testet av kokker på kokkers vis. Det betyr at de er kjørt hardt! Vi har kun testet mikserskaftet og ikke tilleggsutstyret som hakkeboller, visper etc.

Testen

Testen er utført av Alexander Yan og Peter Hägg, henholdsvis kokk og kjøkkensjef hos Radisson Blu Hotel i Nydalen , Oslo.

Vi har lagt vekt på brukervennlighet og kapasitet i denne testen. I forhold til brukervennlighet har vi vurdert grep, betjening av knapper og hvor lett den er å rengjøre.

Ut over at mikserne er i prisskiktet fra 500 til 1000 kroner, har vi ikke tatt hensyn til pris. Vi har brukt hele karakterskalaen der én er dårligst og seks er best.

Kapasitet

For å vurdere kapasiteten har mikserne blitt testet på hakking, blanding av urter og olje, mosing av kokte grønnsaker, pisking av fløte og kjøring av fetaost.

Turtall, motorstyrke og utforming av miksehodet der kniven sitter. Det er avgjørende for hva stavmikseren klarer.

Den skal både orke å jobbe med mye motstand, som når du kjører fetaost, og klare høye turtall med liten motstand, som når du visper krem.

Sitter kniven for dypt får den dårlig kontakt med det som skal mikses, og er miksehodet for dypt så pakker potetene seg bak og rundt kniven. Er kniven sløv har det også betydning for hva mikseren klarer.

Grep og brytere

Grepet skal være utformet slik at den henger uanstrengt i hånden. Knappene må være plassert slik at fingrene treffer naturlig, og de må være lette å trykke inn.

Alle brytere bør være innkapslet slik at det ikke trenger inn fukt og at det er lett å rengjøre stavmikseren.

Vinneren

Vinneren av testen er Philips HR 1372. Begge testerne ble overrasket over resultatet. Stavmikseren ga ved første øyekast ikke noe godt inntrykk og så ikke ut som noen vinner. Men, det viste seg fort at man ikke skal skue hunden på hårene. Den gjorde bra eller best på alle kriteriene. Motoren er kraftig, har godt grep, god betjening og er enkel å vaske.

Mest for pengene får du om du kjøper Wilfa. Den får terningkast fire i vår test og koster bare 439,- omtrent halvparten av de dyreste.

Dårligst gikk det med Braun MR530. Denne mikseren gikk helt i stykker under pisking av krem og gjorde det gejerelt dårlig.

Her ser du sammenligning av data, Nedenfor finner de øvrige resultatene.

</p> <p> <strong>Få med deg alt! Følg Sjuve på <a href="http://www.facebook.com/home.php#!/pages/Sjuves-oppskrift/123193231069892">Facebook</a> (Vi har runda 2800!)</strong> </p> <p>Vil du ha gode oppskrifter i innboksen din hver fredag? Klikk <a href="http://hm-magasiner.no/kampanje/innmelding.jsp">her</a> </p> <p> <strong>Les også:</strong> </p> <p> <a href="http://www.klikk.no/mat/spise/article633385.ece">Her er kokeboka du skal gi bort</a> </p> <p> <a href="http://www.klikk.no/mat/spise/article635766.ece">Dette er den beste konfekten</a> </p> <p> <a href="http://www.klikk.no/mat/spise/article622129.ece">Snickerskake: Bedre enn snickers...</a> </p> <p> <a href="http://www.klikk.no/mat/spise/article378091.ece">Slik lager du perfekt ribbe</a> </p> <p> <a href="http://oppskrift.klikk.no">Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!</a> </p> </div>

Denne saken ble første gang publisert 20/12 2010, og sist oppdatert 28/06 2017.

Les også