Test av småis

Test av seks isnyheter

Her er isnyhetene, og her er dommen på hvilken som smaker best.

NYHETER: Vi har testet nyhetene blant småis.
NYHETER: Vi har testet nyhetene blant småis. Foto: FOTO: Produsentene
Publisert Oppdatert
TESTPANEL: Isen ble testet av Annemari Erlbeck og Mats-Erland Jensen.
TESTPANEL: Isen ble testet av Annemari Erlbeck og Mats-Erland Jensen. Foto: FOTO: Øivind Lie

Har du hatt en middag ute i det fri, kanskje en en god grillmiddag på stranden? Da duger en ispinne som en rask og enkel dessert.

Vi har nylig testet småisnyheter, der vi fant den sunneste isen. Denne gangen har vi lett etter den isen som smaker best.

Her kan vi trygt si at ernæringsfysiologen og konditorene er uenige. Den isen vårt panel kåret til soleklar vinner, kom nest dårligst ut i den forrige testen med det høyeste kalorinnholdet. Den sunneste isen i samme test endte sånn midt på treet i vår test.

Test av is-nyheter

Vi har kun testet nyhetene. Her er det de store aktørene Diplomis og Hennig-Olsen som dominerer. Häagen-Dazs har lansert småis i beger, men dette er de samme smakene som du finner i dessertisen. Test av dem finner du her. Vi skulle gjerne hatt med Ben & Jerry i denne testen, med de rakk dessverre ikke å levere prøver tidsnok.

Vårt kresne testpanel:

Testen er utført av Annemari Erlbeck, konditor på Statholdergaarden og Mats-Erland Jensen, konditor på Mats konditori i Sandefjord. Begge er deltagere på det norske konditorlandslaget.

Om is-testen

All isen er testet blindt og vurdert etter tre kriterier. Utseende, smak og konsistens.

Vi har brukt hele karakterskalaen

Det betyr at isen som har får karakter seks eller en, kun er den beste og dårligste isen innenfor dette utvalget.

Slik skal isen smake

Det som kjennetegner en god is er at den må være balansert i smaken. Det betyr at den skal være passe søt, ikke for kraftig og ikke for mild.

Vi vil ha naturlig smak

Isen skal smake naturlig av de råvarene som skal være i den.

Da bør vaniljeisen smake deilig ekte vaniljestang. Ideelt sett. Da kjenner du de små vaniljefrøene i munnen. En del vaniljeis smaker bare papp. Det skyldes at det er brukt kunstig vanilje (vanilin som det står på deklarasjonen). Den er laget av cellulose lik den som brukes i papirproduksjon.

Har isen sjokolade skal det smake behagelig sjokolade. Da skal det ikke føles som om du tar en skje kakao i munnen når du spiser sjokoladeis.

Er det sjokoladebiter i isen bør det være covertyr. Det betyr ren sjokolade, ikke kakao som blandet med unaturlig fett og oljer.

Fyldig konsistens

Konsistensen bør være fyldig og kremig og ikke for luftig. Is som det kjøres inn alt for mye luft i smaker bare luft.

Prisene kan variere

Det er vanskelig for produsentene å gi en helt riktig pris på isen. Først og fremst fordi det er butikkene som bestemmer prisen.

(Over 11.000 følger nå Sjuve på Facebook!)

Vil du ha gode oppskrifter i innboksen din hver fredag? Klikk her

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning