Test av gassgriller

Stor test av store gassgriller

TEST AV GASSGRILLER: Pølsene på bildet skulle egentlig vært like.

TEST: Vi har testet store gassgriller.
TEST: Vi har testet store gassgriller. Foto: FOTO: Erik Hannemann
Publisert Oppdatert
Pølsetesten: Vi testet hvor jevnt varmen ble fordelt  ved å grille pølsebiter over hele grillristen. Den øverste rekka kommer fra en av de beste grillene, den nederste fra den dårligste.
Pølsetesten: Vi testet hvor jevnt varmen ble fordelt ved å grille pølsebiter over hele grillristen. Den øverste rekka kommer fra en av de beste grillene, den nederste fra den dårligste. Foto: Foto: Erik Hannemann
Ekspertpanel: Fra v. Steinar Myrhaug, Henning Galtung og Ole Petter Gjerustad.
Ekspertpanel: Fra v. Steinar Myrhaug, Henning Galtung og Ole Petter Gjerustad. Foto: Foto: Erik Hannemann

Om testen:

Poeng

Grillene er gitt poeng fra en til seks der seks er best. Pris er ikke med i vurderingen.

Testpanel

Steinar Myrhaug. Han har 3. plass i norgesmesterskapet i grilling, han har lang erfaring som kokk både utenlands og i Norge.

Ole Petter Gjerustad, Jobber for Meny. Han er vinner av norgesmesterskapet i grilling pluss deltagelse og gode plasseringer i mesteskap i Norge og utlande.

Henning Galtung er kjøttskjærer av utdannelse og jobber nå for Matbørsen. Han er vinner av norgesmesterskapet i grilling pluss 3. plass i Dansk mesterskap sammenlagt. Han har også vært fagdommer under NM i grill.

Grillsesongen er godt i gang, kanskje har du allerede prøvekjørt vår oppskrift på grillede blåskjell i urtesmør eller noen skikkelig gode spareribs?

Da er det bra at vi har testet griller. Store og mellomstore gassgriller, og kullgriller. Av praktiske årsaker har vi delt alt opp i tre tester.

Den første, av store gassgriller med pris opp til 8000 kroner, kommer her. De to neste følger tett på med noen dagers mellomrom.

Utvalg

De vi har testet nå er de store grillene det selges mye av. Disse har fra tre brennere og oppover. Du får kjøpt dem i jernvarebutikkene, de store byggevarehusene, hos elektrohandlere, hyttebutikker og hos enkeltforhandlere.

Det er et merke vi gjerne skulle hatt med, Broil King. Men de klarte dessverre ikke å levere tidsnok.

Kriterier

Vi har vurdert grillene ut fra fem kriterier: Hvor godt de leverer varmen, hvor jevnt de leverer varmen, brukervennlighet og byggekvalitet. Vi har lagt mest vekt på de to første kriteriene.

Når biffene var ferdigstekt fikk jeg to biter biff av Ole Petter i ekspertpanelet.  De kom fra den samme entrecoten, stekt nøyaktig likt, men fra to forskjellige griller.

– Smak, sa han.

Enorme forskjeller

Det smakte veldig forskjellig. Den ene var litt tørr og smakløs, nesten uten stekeskorpe og ikke skikkelig blodig i midten. Jeg hadde uten å nøle sendt den ut på kjøkkenet igjen om jeg fikk den på restaurant.  Den hadde en sprø stekeskorpe, den var saftig og akkurat passe blodig, og viktigst av alt - den var proppfull av smak!

Hadde jeg fått en så god biff på restaurant hadde jeg gratulert kokken og dratt godt på med tips.

Det handler selvsagt om steketid, men først og fremst at grillen leverer varmen godt og riktig.

Nok til at du får en skikkelig stekeskorpe, samtidig som du får en passe varmeinntrengning slik at den blir passe stekt på innsiden. Et godt tegn på en god grill er at biffen løsner lett fra risten når den er ferdig.

Jevn varme

Har du kjøpt en stor grill er det viktig at du kan bruke hele grillristen.

Da må det bli like varmt uansett om du legger maten på midten eller på siden. Leveres varmen ujevnt må du flytte maten rundt på risten, og du har strengt tatt fått en mye mindre grillflate enn du har betalt for.

Når vi har vurdert brukervennlighet har vi sett på om grillen er enkel å tenne, enkel å regulere varmen på og lett å rengjøre. Det er bra om den også er enkel å flytte på.

Når det gjelder byggekvalitet har vi sjekket hvor solid og velbygget grillen virker. Vil denne overleve røff bruk og mange våte somre på terrassen, eller må du ha ny om et par år?

Likeledes er det viktig at selve grilldelen er i skikkelig og tykt gods slik at grillen holder godt på varmen.

Testmetodikk

For å teste varmeevnen, har vi stekt biffer fra entrecote. Grillene ble satt med alle brennerne på halv styrke. Vi tilstrebet at alle hadde ca. 200 grader under lokket.

Biffene ble skåret av samme kjøttstykke. Lokket ble lukket og de ble stekt nøyaktig 3 minutter på hver side. På hver grill ble kjøttet grillet der vi fikk best varme på risten. Grillene ble så vurdert ut i fra stekeskorpe, varmeinntrengning og smak på kjøttstykket.

For å teste hvor godt grillene sprer varmen skar vi pølser i biter og spredte dem over hele risten. Her bør alle bitene være tilnærmet like mye stekt for å få godkjent.

Grillene ble også kjørt opp i full varme og ned der vi tilstrebet å få stabil varme på 200 grader.  Temperaturen ble målt med eget termometer.

Vårt råd

Det er ikke sikkert at det er den største og mest prangende grillen som lager den beste maten. Du kan fort ende opp med noe som ser stort og tøfft ut på terrassen, men som skuffer stort når gjestene skal smake på maten.

Stor grillrist og god plass under lokket hjelper heller ikke om det er vanskelig å få grillen varm nok, i tillegg kan du bare steke biff midt på grillristen. Da har du egentlig kjøpt deg en ganske liten grill.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning