Svinenakke

Kjøttstykket alle får til

Dette kjøttet er umulig å mislykkes med.

Publisert Oppdatert

Moderne norsk

I en serie med artikler vil Christopher Sjuve ta opp ulike problemstillinger omkring mat og økologi. Artikkelserien kalles Moderne norsk. Videoene er laget i samarbeid med Matmerk, men redaksjonen har selvsagt fullstending redaksjonell frihet i alle henseende, inkludert valg av tematikk, kildebruk og problemstillinger.

Godt svinekjøtt er ikke alltid like lett å få tak i, spør du meg.

Snakker du med eldre folk vil du høre at "fettet er borte". Og i fettet sitter smaken. Etter krigen begynte man i Norge å avle fram slankere typer. Resultatet var "norsk landsvin". Og det er i dag den mest dominerende griserasen i Norge.

Svineavl er komplisert. Det er vanlig å krysse svineraser for å oppnå ulike mål. I Norge er landsvin, norsk yorkshire og duroc vanlige raser. Men, det er ikke så enkelt. Det kjøttet som heter "edelgris" i butikken er for eksempel 50% landsvin, 25% yorklshire og 25% duroc.

I økologisk svineproduksjon foregår det stadig eksperimentering med svinerasene. I Danmark gjorde man for eksempel forsøk med en gammel rase, Dansk Sortbroget Landrase. Den er rødere i kjøttet og mange mente den var mer smakfull. Problemet var at den vokste sakte og krevde mer fôr for å vokse. Med andre ord ville kjøttet koste for mye, antok man. Det endte med at rasen ble ansett som uegenet. I denne omgang fikk vi altså aldri vite hva forbrukeren var villig til å betale.

Økologiske svineprodusenter i Norge gjør seg også sine sonderinger. Den økologiske produsenten Grøstad gris bruker mødre av landsvin og yorkshire og fedrene er av duroc-rasen.

Det er ikke gitt at de samme griserasene egner seg for økologisk produksjon som for konvensjonell produksjon. Det vi vet er at konvensjonell produksjon ikke er det samme som økologisk - og at det setter andre krav til valg av rase.

Svinenakke kan lages på mange måter

Men nå til maten!

Svinenakke er det nærmeste det amerikanerne kaller "pork shoulder". Ulike land har gjerne ulike tradisjoner for hvordan kjøtt stykkes opp. Culotte-stek er sjelden i Norge, men vanlig i Danmark (det går som bankekjøtt i Norge, stort sett, selv om det har begynt å dukke opp noen steder.)

I videoen ser du en uhyre enkel oppskrift på svinenakke, med løk, hvitløk og hvitvin. Tid er den viktigste dog den viktigste ingrediensen utenom selve svinenakken.

SVINENAKKE: Svinenakke trenger tid. I denne oppskriften lages den med løk, hvitløk og hvitvin - og og to og en halv time.

SVINENAKKE: Svinenakke trenger tid. I denne oppskriften lages den med løk, hvitløk og hvitvin - og og to og en halv time. Foto: Foto: Erik Hannemann

Og husk at kjøttet bør hvile når du tar det ut av varmen. Kjøttet har i følge Hervé This (i boka Molecular Gastronomy) evnen til å trekke til seg 10% av egenvekt.

En annen variant er svinenakke i øl. Dersom du har lyst på svinenakke på grillen viser mesterkokk Bent Stiansen hvordan du gjør det her.

Les også:

Billige hverdagsmiddager

Oppskrift på løksuppe

Slik baker du focaccia

Erik Hannemann

Svinenakke med aprikos

Svinenakke trenger litt tid ovnen. Men, det er kanskje det enkleste kjøttet å få til.

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

1 stk Svinenakke

2 stk Løk

3 stk Hvitløk

4 stk Tomat

1 ss Oregano

0.5 stk Squash

3 stk Aprikos

Salt og nykvernet pepper

3 dl Hvitvin, tørr

Olje eller smør til steking

Persille

Med kommersielt innhold
Med kommersielt innhold

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning