wok og oppskrifter

Slik woker du med biff

Lær deg hvordan du forbereder wokingen best.

Publisert Oppdatert

Om woking er nytt for deg, er det lurt å ta en titt på saken om de fire tingene som gjør det enklere å lykkes (og om de sausene.)

I denne småpedagogiske videoen har vi lagt vekt på det ene punktet, nemlig forberedelse.

For deg som vil prøve deg på wok er det lurt å nettopp ta punktet om forberedelse seriøst. Suksessfaktoren med en wok er at det er en asiatisk avvart av "one-pot-wonder" - hvor det som er felles er at alt til slutt havner i den samme gryta.

Om man sammenligner en gryterett (aka one-pot-wonder, som vi gjerne sier, men som mangler det lyriske) med en wok, kan man tenke at wok er fastfood-varianten av det samme. Ta en titt på denne ertesuppa, for eksempel. Her handler det om å koke svineknoke og erter i en og en halv time før du har i resten av ingrediensene og lar det koke i 20 minutter til.

Forskjellen på wok og gryterett

Og så er det woken i videoen: Her er kjøttet i panna i, tja, ett minutt, omtrent, (før det løftes ut). Så stekes de andre ingrediensene. Først inn med asparges, så løk, sopp og tomater. I og for seg er det samme prinsippet, men at det hele kokes og ikke stekes. Når noe kokes er det fysisk umulig å få det varmere enn 100 grader. Ved steking er det mye høyere temperaturer som gjelder.

Hele poenget er at det går lynraskt i den glovarme oljen. Og siden selve varmebehandlingen går så dugelig kjapt må alt være kuttet opp før du begynner stekingen.

Så derfor: Legg alle ingrediensene klare. Enten i hver sin bolle, eller i hauger på skjærebrettet ditt. Så har du i en og en. De første som havner i panna er de som trenger lengst tid. De som trenger minst kommer til slutt.

Med dette prinsippet og forberedelsene på plass blir woking plutselig mye enklere.

Prøv deg gjerne på disse wokoppskriftene nå som du vet hvordan det skal gjøres!

Italiensk wok

Laks i wok

Wok med kylling, kokosmelk og karri

Laks med lime og koriander

Svinewok med mango

Les også:

Billige hverdagsmiddager

Oppskrift på løksuppe

Slik baker du focaccia

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning