Oppskrift på kyllingbryst

Slik steker du et kyllingbryst

Slik blir kyllingbrystet helt, helt perfekt.

Kyllingbryst
Kyllingbryst Foto: Foto: Erik Hannemann
Publisert Oppdatert

Å steke eller koke et kyllingbryst kan være vrient å få til. Det er kanskje ikke så rart at mange sliter med det. Vi har nemlig ikke spist så mye kylling her i landet de siste 100 årene.

Del

Ikke før på 1990-tallet ble norske butikker fylt med fersk kylling. Inntil da var det norske kyllingregimet under pisken til en klikk som åpenbart mente at den norske forbrukeren fikk nøye seg med stivfrosne kyllinglår. Den samme gjengen syntes det var greit at folk måtte tine kyllingen i timevis.

Etter at fornuften vant over det fastfrosne systemet har det bare gått én vei. I dag er 70% av all kylling som selges fersk. Prior (som het Norske Eggcentraler inntil 1. mai 1999) var fra begynnelsen en eggprodusent. I 1929 kom 98% av omsettningen fra egg. Det er ikke før de siste to-tre årene at Priors omsetting av kyllingkjøtt gikk forbi verdien av eggsalget.

At vi fikk fersk kylling betydde også at vi fikk en ny kyllingrase her i landet. Den heter Ross og er fra Skotland. Den er mer kjøttfull en den gamle, norske rasen.

Les også: Dobbelt så raskt som pasta

Les også: Slik har du ikke laget eplekake før

Hvordan steke et kyllingbryst

Den norske hjemmekokken kjøper oftere og oftere fersk kylling. Likevel fortviler mange over tørt og kjedelig kjøtt. Så hva er den beste måten å steke kyllingbryst på? Hvordan blir det mørt, saftig og smakfullt?

Et kyllingbryst har lite bindevev (i motsetning til mye storfekjøtt). Det er derfor ikke noe poeng å langsteke et kyllingbryst.

Et kyllingbryst er gjennomstekt når temperaturen passerer 70 grader. Det er umulig å vite kjernetemperaturen uten å bruke et godt steketermometer. De aller fleste steker kyllingkjøttet for lenge for å være på den sikre siden. Det er nettopp da det blir tørt.

Her er de viktigste teknikkene som gjør at kyllingbrystet blir saft, velsmakene - og perfekt:

Legg det i saltlake

Å legge kyllingbrystet i saltlake i en time eller to før steking gjør underværker for å evnen til å holde på kjøttsaftene.

Om du er bekymret for saltinnholdet kan du droppe denne metoden.

Banke det jevnt

For at kyllingen skal stekes jevnt er det lurt å bruke en kjøttkklubbe og banke brystet jevnt. Jeg anbefaler å være forsiktig. Det skal ikke bli flatt. Et flatt bryst har lett for å bli tørt.

Mel

Å blande litt krydder og mel som du dypper kyllingbrystet i gir deg muligheten til å tilføre litt god smak. Det gir en også en god stekeskorpe den siden skinnet ikke er (eller på begge sider om det ikke er skinn på noen av sidene).

Selve stekingen

Det er viktig å oppnå en god stekeflate på begge sider. Men, du kan også lage stekeskorpe på sidene ved å holde kyllingbrystet på høykant.

Temperatur

Kyllingkjøtt bør bli 70-72 grader for å være gjennomstekt (ikke rødlig). Du kan bruke termometer også når du steker kyllingbrystet i stekepannen.

Inn i ovnen?

Den aller sikreste metoden er å steke kyllingkjøttet ferdig i ovnen. Om ovnen er 180 eller 200 grader er ikke så viktig. Poenget er at det skal bli 70-72 grader i senter.

Med litt erfaring med eget utstyr (stekepanne og komfyr) finner du fort ut hvordan du kan hoppe over dette og steke kyllingbrystet helt ferdig i stekepannen.

Les også: Dette er den sunneste yoghurten

Les også: Ni råd for en lykkelig barndom

Her er min oppskrift på perfekt stekt kyllingbryst:

  1. Legg kyllingbrystet i saltlake i minst én time. Saltlaken består av 1 liter vann og 3 spiseskjeer salt (ca 50 gram).
  2. Legg kyllingbrystet mellom to lag matpapir. Bank det forsiktig så det blir mest mulig jevnt. (ikke overdriv og gjør brystet flatt - bare jevn det ut så godt du kan).
  3. Bland mel, salt og pepper (eventuelt andre krydder) i en bolle.
  4. Dypp kyllingbrystet i melblandingen. Rist av det overflødige melet.
  5. Varm opp stekepannen. Ikke bruk maks temperatur, men nesten (8/10). Ha i to spiseskjeer smør og en spiseskje olje. Vent litt til det er ferdig oppvarmet.
  6. Stek kyllingbrystet i ca to minutter på den ene siden. Snu det og stek i ett og halv minutt. Stek det på sidene også, bruk en stekepinsett til å holde kyllingbrystet.
  7. Med mindre du har en gass- eller induksjonskomfyr, bør du dra pannen av platen. Skru i alle tilfelle ned varmen (4/10). Sett pannen tilbake på varmen etter ca 2-3 minutter. Brystet skal steke videre i ca tre minutter på hver side. (Du kan også bruke ovnen og steketermometer. Brystet skal være 70-72 grader i midten).
  8. Når brystet er gjennomstekt tar det noen minutter før saftene sprer seg utover i kjøttet igjen. De gode nyhetene er at det ikke så lang tid når det bare er et bryst - det betyr bare at du ikke behøver stresse med å servere kyllingbrystet.

Har du kommentarer eller er det noe som er uklart? Bruk kommentarfeltet nedenfor!

Her finner du enda flere oppskrifter!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning