LUTEFISK:

Slik lager du lutefisk

Eldre tiders konger spiste lutefisken sin bare med saltet smør. I dag mesker oss med variert og MYE tilbehør.

KULTFISK: I disse dager samles elskerne til et durabelig måltid lutefisk.
KULTFISK: I disse dager samles elskerne til et durabelig måltid lutefisk. Foto: Foto: Kim Holthe/matprat.no
Sist oppdatert

Hvorfor og når man begynte å behandle tørket fisk med lut vet man ikke. Én teori er at et lager med tørrfisk brant opp etter et lynnedslag. Tørrfisken skal ha blitt liggende igjen i asken som ble våt i det påfølgende regnet. Aske og vann er som kjent en metode for å lute fisken.

Lutefisk nevnes første gang i norsk litteratur av Olaus Magnus i år 1555. Han beskriver hvordan lutefisken tilbredes og spises, videre at lutefisken serveres med saltet smør og er høyt verdsatt, selv av konger.

Les også: Her er de 7 gode slagene

Les også: Her er champagnen du skal kjøpe!

Share

Ingen fasit

I dag er det stor diskusjon blant lutefiskelskere om hva tilbehør skal være, men de er nok alle enige om at det ikke holder med bare saltet smør.

Tilbehøret varierer fra landsdel til landsdel eller fra hjem til hjem. Lutefisk kan for eksempel serveres med ribbefett eller smeltet smør, baconterninger eller hvit saus med sennep, grønn ertestuing eller grønne erter, med potetleftse eller kokte poteter, eller den søte versjonen med sirup eller revet geitost. Det finnes med andre ord ingen fasit.

Tør du lage selv?

Er du tøff nok til å lute din egen lutefisk? Det er ikke så vanskelig, men det tar både tid og mye plass. Du bør ha tilgang på en kald kjeller eller et kaldt rom.

Ta utgangspunkt i god tørrfisk, helst av lofotskrei. En lutefiskelsker kan klare å spise opptil 1 kg, men vanligvis regner en 500 g per person. Men hvis du ikke skulle ha 10-14 dager til overs kan du alltids kjøpe fisken ferdig lutet og utvannet.

Les også: Disse spillene er best i test

Les også: Hjemmelaget juleknask

Trinn 1 - Utvanning

Sag tørrfisken i to, og legg den i iskaldt vann i 5-6 døgn. Bytt vann minst to ganger om dager. Best er det hvis vannet kan stå og smårenne hele dagen. Tilsett også gjerne isbiter i vannet med jevne mellomrom. Bruk en stor beholder slik at fisken har rikelig med vann rundt seg. Svært tørr eller stor fisk kan trenge enda mer tid.

Trinn 2 - Luting

Det er to ulike lutemetoder, lut av aske eller kaustisk soda. Er du nybegynner kan det lønne seg å bruke kaustisk soda. Det er den enkleste måten. Men det er asken som gir det beste resultatet skal vi tro lutefiskekspertene. Samme hvilken metode du bruker, må du unngå kar av aluminium og sink under luteprosessen. Og du må bruke store kar, for fisken øker stort i volum under denne prosessen. Også her er det viktig at vannet hele tiden er iskaldt. Fisken skal ligge i lut i 2 døgn.

Kaustisk soda er svært etsende, så du må være veldig forsiktig når du driver på. Boksen må aldri stå slik at barn kan komme til. Beregn 3-4 ss kaustisk soda pr. 10 liter kaldt vann. Rør godt rundt før du legger i fisken.

For å lage lut av aske, trenger du 4 liter ren aske av løvved, og aller helst bjørk. Hell 10 liter kokende vann over asken. Rør rundt og ta ut alle kullbiter. La luten stå slik til den har blitt helt kald. Så øser du av den klare luten og blander med vann til den er passe sterk. Og passe sterk er den når den kjennes skikkelig glatt og sleip mellom fingrene. Legg fisken i og hold den kald de neste 2 døgnene.

Trinn 3 - Utvanning

Nå skal luten fjernes fra fisken, og du må derfor vanne den ut. 4-6 dager i iskald vann og med daglig utskifting av vannet. Eller 3 døgn under rennende vann.

Den beste måten å oppbevare ferdig lutefisk på, er å dypfryse den. Pakk den inn i porsjoner som passer til et måltid.

Et godt råd: Når du skal koke lutefisk, velg en emaljert eller teflonbelagt kjele, eller en av stål. Aluminium bli nemlig svart av luten.

Tradisjonell lutefisk servert med ertestuing og hvit saus med sennep

Lutefisksufflé

Lutefisk i lefse

Kald bacalaosalat med lutefisk

Kilder: no.wikipedia.org , Den Rutete Kokeboken (Gyldendal)

NY VRI: Luftig lutefisksufflé med baconterninger som garnityr.
NY VRI: Luftig lutefisksufflé med baconterninger som garnityr. Foto: Foto: Kjell Ove Storvik/godfisk.no

Denne saken ble første gang publisert 10/12 2008, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også