Hvordan tilberede frossen fisk

Slik blir frossen fisk best

Fem triks som gjør frossen fisk bedre.

PÅVIRKER FORBRENNINGEN: Proteiner i fisk er spesielt gunstig for vekta.
PÅVIRKER FORBRENNINGEN: Proteiner i fisk er spesielt gunstig for vekta. Foto: Erik Hannemann
Publisert Oppdatert

Frossen fisk er det mange som lager. Det er synd, men sant.

Å få mest ut av frossen fisk er like viktig for de fleste som å steke kjøttdeig riktig - og koke pasta perfekt.

Ulempen ved frossen fisk (og kjøtt) er at vannet (som finnes i kjøtt og fisk) ekspanderer ved frysing. Det gjør av celleveggene skades og slipper ut væske når fisken og kjøttet tines. Men, skaden kan minimaliseres ved noen enkle grep:

Slik får du mest ut av frossen fisk

Her er en liste over fem metoder å lage frossen fisk på:

1. Den beste måten å tine fisk på er å legge den i kjøleskap. Det tar omtrent 24 timer, så når du lager mat og så leng morgendagens middag til tining. Husk å legge den på et fat siden fisken slipper en god del væske.

2. I praksis er det mange som ikke klarer å planlegge morgendagens middag. Den nest beste metoden er å legge den i kaldt vann (innpakket). Det går forbløffende raskt, omtrent 20 minutter om det er et porsjonsstykke.

3. Har du ikke tålmodighet (eller tid) til å tine den finnes det et tredje, brukbart alternativ. Pensle en ildfast form med smør eller olje. Legg frossen fisk i formen og stek i 30 minutter på omtrent 180 grader. Du risikerer at fisken blir tørr ytterst. Du kan senke temperaturen på ovnen, men da må du kanskje vente litt lenger. (Denne metoden er mye brukt i storhusholdning hvor de flinkeste kokkene klarer å perfeksjonere tid og ovnsvarme til et rimelig resultat).

4. En siste utvei er å lage fiskesuppe. Kok opp en kraft av buljong, fløte og krydder (Enklest og raskest. en 8 desiliter vann, tre spiseskjeer fiskebuljong, 1/3 liter kremfløte og en spiseskje tørket timian). Fisken bør helst være i terninger, men du kan, til nød, ha store biter av fisk i buljongen.

5. Vi ta med en metode til. Frossen fisk kan også posjeres ved å varme opp vann (gjerne med litt sitronsaft/hvitvin og krydderier) til 50 grader. Ha i frossen fisk. Følg med på temperaturen. Varm den opp slik at den når 50 grader selv etter at den frosne fisken har kommet i vannet.

Så lenge holder frossen fisk

Dette er vanskelig å si hvor lenge fisk holder. Men, amerikanske helsemyndigheter (U.S. Food and Drug Administration, FDA) har utarbeidet en tabell vi kan bruke som veiledende.

Kilde: FDA

Denne tabellen er konservative anslag. Det som gjør det umulig å være helt sikker er at man ikke kjenner kvaliteten på den fisken du kjøper. Når det er sagt, så skal du være svært uheldig om du ender med bedervet fisk om du bruker denne tabellen.

  Fersk Frossen
Mager fisk 1-2 dager 6 måneder
Fet fisk 1-2 dager 2-3 måneder
Behandlet (kokt) fisk 3-4 dager 4-6 måneder
Røkt fisk 14 dager 2 måneder
Hermetisk fisk (fem år, uåpnet) 3-4 dager (etter at den er åpnet9 2 måneder (om den er fryst etter at den åpnes)

 

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning