Pizza

Slik blir pizzaen enda bedre

Når god bunn og saus er på plass, kan du slippe kreativiteten løs med spennende garnityr.

DEILIG: Når du gjør ting skikkelig fra bunn av, får du en veldig god pizza.
DEILIG: Når du gjør ting skikkelig fra bunn av, får du en veldig god pizza. Foto: Foto: Marit Røttingsnes Westlie
Publisert Oppdatert

Alle liker pizza. Ihvertfall har ikke jeg hørt om noen som ikke liker det. Pizza spises både mye og ofte i Norge, men det meste er nok ferdig frossenpizza - det er jo så lettvint.

Den beste pizzaen får du likevel om du lager den selv, og det er det som er vårt anliggende her.

Bunn og saus

Det mest grunnleggende med all pizza, er en god bunn og en velsmakende tomatsaus. (Det finnes også hvit pizza - uten tomatsaus - og den skal vi komme tilbake til om et øyeblikk.)

Om du vil lage en enkel tomatsaus, er det ikke verre enn at du svisjer litt finhakket hvitløk i olivenolje til det mykner, heller på knuste og flådde tomater fra boks og en klype sukker, kjører det med stavmikser, lar det koke litt inn og smaker til med salt og pepper. Ha gjerne i litt cayennepepper eller tørkede chiliflak hvis du vil ha litt ekstra kick.

Hvis du vil ha en bunn som er så tett som mulig på den italienske originalen, må du se om du ikke greier å få tak i hvetemel av typen tipo 0 eller, enda bedre, tipo 00. Det finner du på delikatesseforretninger, og de mest velassorterte supermarkedene. Og finner du det ikke, er det ingenting i veien for å bruke vanlig norsk hvetemel.

Du greier kanskje ikke ikke å snurre deigen som en italiensk pizzamester, men det går fint å bruke kjevle. Og det er ikke så nøye om pizzaen ikke blir helt perfekt rund - det er smaken som teller.

Når du skal steke pizzaen, er det best med høyest mulig varme. Du greier vel neppe å få temperaturen i stekeovnen din opp på samme nivå som i en profesjonell pizzaovn, men det er noen grep du kan gjøre for å få høy temperatur. Bruk den høyeste temperaturen du har på stekeovnen - noen går helt opp til 300 grader.

Har du en pizzastein, som kan varmes opp på forhånd, er det det aller beste. Har du ikke pizzastein, kan du steke pizzaen på brett på nederste "hylle" i ovnen. Med så høy varme trenger du ikke bakepapir eller å smøre steinen eller brettet. Bare ha et lett dryss med mel på før du legger på pizzaen, så går dette helt greit.

Om du nå bruker pizzastein eller brett; i begge tilfeller bruker du maks varme med undervarme og vifte. Da blir det skikkelig varmt! Det er vanskelig å angi eksakt steketid, men følg med og se når de første svarte, brente flekkene begynner å vise seg på skorpen. Da er pizzaen ferdig.

Forskjellige typer oster

I den enkleste og mest klassiske pizzaen, Margherita, brukes mozzarella, og den kan gjerne brukes som basis for andre typer pizzaer også. Det blir litt mer smak hvis du også strør over et dryss med reven parmesan.

Det er nærmest ikke grenser for hvilke typer ost du kan ha på pizza. En populær variant er quattro formaggi (fire oster), hvor de mest brukte variantene er mozzarella, parmesan, ricotta og gorgonzola. Men du kan også bruke pecorino, fontina eller taleggio.

Det er heller ingenting i veien for å bevege deg ut av den italienske sfæren og prøve franske, nederlandske, engelske, og hvorfor ikke norske oster? Det lages veldig mye god ost av norske småskalaprodusenter for tiden. Kraftkar, Munkeby, Fjelldronning og Holtefjell XO er blant de beste.

Spennende garnityr

Utover den helt enkle margharitaen vi allerede har vært inne på, er skinke og champignon, kjøttdeig og løk, samt biff og paprika, blant de mest populære garnityrene på pizza her til lands.

Pepperoni og ananas krever litt ekstra omtale. Et ikke uvesentlig antall mennesker mener at ananas på pizza er en vederstyggelighet. Personlig synes jeg det går bra nettopp på grunn av at den salte og spicy pepperonien balanserer sødmen i ananasen. Chorizo har noe av samme effekten.

En personlig favoritt blant pizzavariantene er spicy (piccante) salami, hakket sjalottløk og steinfrie, sorte oliven. En annen favoritt er ansjos, kapers, skiver av rød chili og sorte oliven. Her det viktig at du ikke bruker den skandinaviske typen ansjos, den som smaker julekrydder. Nei, du skal ha middelhavstypen, den som er saltet og lagt ned på olje.

En virkelig vidunderlig kombinasjon var en pizza jeg fikk på den italienske sjømatrestauranten Skur 33 i Oslo. Den hadde torskekjaker og skiver av hummerhale.

Og så må vi ikke glemme calzone, som er en pizza som er brettet sammen.

Hvit pizza

Noe som kommer stadig sterkere om dagen er pizza bianca, altså hvit pizza - uten tomatsaus. Her kan du enten legge garnityret rett på bunnen, eller du kan smøre et tynt lag med crème fraîche på først.

Her går det også an å eksperimentere med forskjellig typer tilbehør. Røkelaks med kremost og rødløk bringer tankene hen på den jødiske New York-bagelen med cream cheese and lox.

Chèvre og asparges er annen, spennende variant. Spinat, hvitløk og rosiner like så. Her det viktig at du bruker de lyse rosinene, de som kalles sultana.

Hos Åpent Bakeri i Oslo skifter bakeriutsalgene på stadig flere av utsalgsstedene til pizzarestaurant på kveldstid under navnet Lofthus Samvirkelag. Der har de mange spennende pizzavarianter, bl.a. en hvit pizza med reinsdyr, rødløk og granateplekjerner.

Enten vi nå snakker om rød eller hvit pizza: Et lett dryss med tørket oregano er nærmest for standardtilbehør å regne, men du kan gjerne bytte dette ut med ruccola eller basilikum. Dette legger du da på etter at pizzaen kommer ut av ovnen. En sprut med virkelig god ekstra virgin olivenolje skader heller ikke.

Nedenfor har vi samlet et knippe gode pizzaoppskrifter, som du kan bruke som de er, eller ha som utgangspunkt for videre improvisering. Og hvis du lurer på hva du skal drikke til pizzaen din, må du få med deg vår sak om vin til pizza.

Kai Nordrum

Pizza fire årstider

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

0.5 pk Gjær

3 dl Vann, lunkent

8 dl Hvetemel, siktet

0.5 ts Salt

2 ss Olje

10 skiver Spekeskinke

6 stk Champignon

8 stk Oliven, sorte

2 ss Parmesan, nyrevet

4 dl Ost, revet

1.5 dl Tomatpuré

1 fedd Hvitløk

2 ts Oregano

1 ss Basilikum

Marit Røttingsnes Westlie

Tynn italiensk pizza

Pizzabunnene er perfekte å forsteke og putte i fryseren. Så er du klar for travle dager.

Se hele oppskriften

Til 6 porsjoner

650 g Hvetemel

1 g Salt

15 g Gjær, fersk

4.25 dl Vann

1 bokser Tomatboks

1 ts Oregano tørket

1 ts Salt og nykvernet pepper

Mozzarella

Spekeskinke

Spekepølse

Ruccola

Cherrytomat

Astrid Hals

Spekepizza på grillen

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

25 g Gjær

8 dl Hvetemel

2 ts Salt

3.5 dl Vann

3 ss Olje

2 fedd Hvitløk

2 ss Olivenolje

1 stk Rød chili uten frø

1 ts Oregano, tørket

1 ts Basilikum, tørket

2 bokser Tomat

1 ss Rødvinseddik

1.5 ts Salt

1 ts Pepper

1 ts Sukker

300 g Spekeskinke

200 g Blåmuggost

2 stk Tomat

2 ss Oregano, frisk

100 g Ruccola

Kai Nordrum

Til 4 porsjoner

3 dl Vann, lunkent

25 g Gjær

2 ss Olje

0.5 ts Salt

7 dl Hvetemel, siktet

400 g Kjøttdeig

2 ss Olje

1 stk Paprika

1 gl Saus

2 dl Ost, revet

Morten Brun

Pizza med kjøttdeig

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

3 dl Vann, lunkent

0.5 pk Gjær

2 ss Olje

0.5 ts Salt

7 dl Hvetemel, siktet

400 g Kjøttdeig

4 ss Olje

1 stk Løk

2 fedd Hvitløk

1 bokser Tomat

2 ss Tomatpuré

0.5 ts Pepper

1 ts Salt

1 ss Basilikum, frisk

1 dl Vann

5 dl Ost

Grønnsaker

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning