Vin til pizza 2016

Fem gode pizzaviner

Avhengig av sauser og tilbehør, kan du drikke både rødt og hvitt til pizza.

PIZZAVINER: Fire røde og én hvit - alle fra Italia.
PIZZAVINER: Fire røde og én hvit - alle fra Italia. Foto: Foto: Arnie Stalheim
Publisert Oppdatert

Slik bedømmer vi viner

Ved bedømming av viner bruker vi på Klikk den meget utbredte 100-poengskalaen, som går fra 50-100 poeng. Det finnes flere måter å dele opp området fra 50-100 poeng på, men dette er hvordan vi tenker her på Klikk:

50-59: Dårlig vin med fremtredende feil.

60-69: Svak vin med mindre feil.

70-79: Grei vin uten feil.

80-89: God vin.

90-95: Meget god vin.

96-100: Eksepsjonell vin, blant de beste i verden. Klassisk.

Når vi på Klikk bruker 100-poengskalaen, gjør vi det uten å skjele til prisen på vinen.

Her kan du lese mer om hvordan vi bedømmer viner.

Selv om pizzaen etterhvert har fått konkurranse av både taco og kebab, er den fremdeles noe av det mest populære på matfronten her i landet, enten det er ute på by'n, eller hjemme foran TVen.

Men hva skal vi drikke til? Du tenker vel automatisk på rødvin, men visste du at de fleste italienere faktisk drikker øl til pizzaen? Det må du også gjerne gjøre, og da kan du godt velge pils eller annen lys lager, f.eks. en Peroni, hvis du vil holde deg i det italienske hjørnet. Ellers er det også godt med en pale ale. Men i det følgende skal det altså handle om vin.

Hørt om hvit pizza?

I likhet med pasta, er saus og tilbehør det som er mest bestemmende for vinvalget til pizza. Og all pizza har ikke nødvendigvis tomatsaus og ost. Visste du forresten at det finnes "hvit" pizza, den såkalte pizza bianca? Den finnes i to hovedvarianter, og det er ikke godt å si hvilken som er mest autentisk.

Den ene er rett og slett stekt pizzabunn med bare olivenolje, salt og urter, f.eks. rosmarin. På smak, om enn ikke på fasong og konsistens, minner dette mer om focaccia enn pizza. Den andre varianten har enten hvit saus, gjerne i form av rømme eller crème fraîche, og/eller ost, men fremdeles ikke tomatsaus.

Til begge disse hvite variantene passer det best med hvitvin, eller kanskje en rosévin. Du kan gjerne ha sjømat som topping på disse pizzaene.

Pizza med tomatsaus

Pizza med og ost og tomatsaus er vel det de fleste av oss forbinder med pizza, og i sin enkleste form kan du drikke både hvitt, rosé eller rødt til. Har du sjømat på denne type pizza, ville vi holdt oss til hvitt eller rosé.

Legger du på skinke og sopp, sklir vi mer over mot rødvin, og har du på pepperoni, biffstrimler eller kjøttdeig, er vi definitivt over på rødvin. Men vi vil ikke ha noen superkraftige rødviner med høyt alkoholnivå, fremtredende eikepreg eller aggressive garvestoffer. Nei, rødvinene skal snarere være friske og saftige,

Vi har valgt ut fem viner, alle fra Italia, og da vi antar at de fleste spiser tomatbaserte pizzaer, så er fire av dem røde. Den femte vinen er hvit, og passer fint til pizza bianca. Nærmere omtale av vinene finner du nedenfor.

Oppskrifter

Om du ikke gidder å lage pizza selv, kan du selvsagt kjøpe ferdigpizza. Da må du få med deg vår store pizzatest. Om du har lyst på noe bedre, men fremdeles synes det blir litt mye styr å lage deig, finnes det gode forstekte pizzabunner i enkelte delikatessebutikker og velassorterte supermarkeder.

Om du har lyst å ha full kontroll, er det imidlertid ingenting som slår å lage pizzaen selv helt fra scratch. Her er noen gode oppskrifter:

Pizzabunn

Pizza bianca med spinat, hvitløk og rosiner

Tynn italiensk pizza

Pizza fire årstider

Glutenfri pizza

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning