Pannekaker til middag
Pannekaker til middag
Tenk på pannekaker som en erstatning for poteter, ris eller pasta, og du får uante muligheter for en deilig middag.
Når man skriver om mat, er det spesielt ett ord på engelsk man savner på norsk: savoury. Dette betyr appetittvekkende, men inkluderer ikke søte ting som kaker, desserter og snop. Savoury brukes kun om ting som er enten salte, sure, bitre eller umami (den femte smaken), altså ting vi vanligvis forbinder med forretter og hovedretter i et måltid. Noen har prøvd seg med "saltmat" som et norsk uttrykk, men det både ser og høres litt stusselig ut.
"Savoury" pannekaker
Vi har lett for å tenke på pannekaker som søte greier, som passer best til dessert. Men fleskepannekaker er jo en gammel klassiker, og her står flesket for det salte, "savoury" elementet, som gjør at du kan servere pannekakene til middag.
Du kan i det hele tatt se på pannekaker som en erstatning for poteter, ris eller pasta, eller, for den saks skyld, tacolefser, og da åpner det seg uante muligheter for spennende varianter av middagspannekaker med forskjellige typer tilbehør.
Spreke oppskrifter
Nedenfor har vi lagt ved et knippe fine oppskrifter på både fleskepannekaker og andre "savoury" varianter. Og skulle du få lyst på en søt variant av pannekaker til enten frokost eller dessert, må du få med deg våre oppskrifter på amerikanske pannekaker.
Ingredienser:
75 g Smør
3 stk Egg
1 l Melk
300 g Hvetemel
20 skiver Flesk, lettsaltet
Sirup
Fylte pannekaker
I stedet for å kjøpe tacolefser kan du lage pannekaker og fylle dem med kjøttdeig og det du har lyst på av grønnsaker.
Se hele oppskriftenTil 4 porsjoner
2 stk Egg
2 dl Hvetemel
0.5 ts Salt
3.5 dl Melk
400 g Kjøttdeig
1 ss Smør
1 pk Tacokrydder
1 stk Løk, rød
1 stk Paprika, rød
1 pk Ruccola
8 ss Rømme
Salsa
Pannekaker av kikertemel
Disse indiske pannekakene serveres med chutney og krydderchae om vinteren og lassi kefirdrikk om sommeren. Dette er en sunn og meget mettende frokost også for dem som har glutenintoleranse.
Se hele oppskriftenIngredienser:
200 g Mel
1 ts Salt
1 ts Timian
1 ts Chili
1 dl Kefir
3 dl Vann
1 stk Grønn chili
100 g Løk
150 g Tomat
3 ss Koriander
Olje
Gratinerte pannekaker med reker
Disse pannekakene er fylt med reker i lys saus og gratinert med ost. Serveres med salat og søt chilisaus.
Se hele oppskriftenIngredienser:
4 dl Hvetemel
3 dl Buljong
4 stk Egg
1 ts Salt
1.5 ss Hvetemel
2 dl Kraft
0.5 dl Fløte
2 ss Smør
1 stk Eggeplomme
1 ss Sitronsaft
200 g Reker
1 stk Bønnespirer
Salt og pepper
1 ss Dill
Tabasco
1 dl Ost, revet
Reker
Asparges
Vårløk, finhakket
Pannekaker med spinatfyll og tomatsalsa
Med litt sammalt mel i røren, blir det ekstra sunne pannekaker. Fyllet er også sunt, spennende og godt!
Se hele oppskriftenTil 3 porsjoner
4 stk Egg
1.5 dl Hvete, sammalt og grov
1.5 dl Hvetemel
0.5 ts Salt
5 dl Melk
200 g Spinat, frisk
300 g Cottage cheese
Salt og pepper
0.5 gl Salsa
3 ss Pinjekjerner
Pannekaker fylt med laks og egg
Gressløk og kruspersille setter både smak og farge på disse pannekakene som er fylt med en nydelig laks- og eggesalat med hakket dill.
Se hele oppskriftenTil 4 porsjoner
6 dl Hvetemel
3 dl Buljong
1.5 ss Smør
4 stk Egg
2 stk Eggehvite
4 ss Persille
4 ss Gressløk
0.75 stk Purre
1 ss Smør
2 dl Crème fraîche
1 ts Pepper, sort og nykvernet
200 g Røkelaks
3 stk Egg, kokt
stk Pepper
4 ss Dill
3 ss Dill
2 stk Egg
3 skiver Røkelaks
Denne saken ble første gang publisert 19/06 2017, og sist oppdatert 26/06 2017.