Digg til frokost

Amerikanske pannekaker

Det er vel få ting som er så godt som amerikanske pannekaker med lønnesirup.

DEILIG: Amerikanske pannekaker er syndig godt til frokost.
DEILIG: Amerikanske pannekaker er syndig godt til frokost. Foto: Foto: Svein Brimi
Sist oppdatert

Hva er det som gjør amerikanske pannekaker så spesielle? Hva er forskjellen mellom de "norske" og de amerikanske?

Amerikanske pannekaker er tykkere enn de norske, og for den saks skyld de franske crêpes. De er mer på tykkelse med sveler/lapper. I likhet med disse, inneholder de amerikanske pannekakene noe som gjør at de hever seg, enten bakepulver eller natron, og i noen oppskrifter begge deler.

I pannekaker av den amerikanske varianten brukes det ofte "buttermilk". Dette er et produkt som ikke er i alminnelig salg i Norge, og selv om det går an å lage det selv, kan det fort bli litt mye styr. Man erstatter derfor ofte denne melken med kulturmelk, da den blir vurdert å være den som ligger tettest opptil hva gjelder smak og hvordan den får røren til å oppføre seg.

Ellers er oppskrifter og stekeprosess stort sett som for vanlige, norske pannekaker. Du finner flere oppskrifter på amerikanske pannekaker nederst i denne artikkelen.

Lønnesirup og mere til

Det klassiske tilbehøret til amerikanske pannekaker, er lønnesirup. Stable pannekakene oppå hverandre med en klatt smør mellom dem og hell lønnesirup over. Veldig enkelt og fantastisk godt.

I USA får du ofte pannekakene som del av et større frokostmåltid hvor det inngår både egg, bacon og andre ting. Akkurat dette med bacon er verdt å prøve. Den salte og røykte smaken av baconet gir en veldig fin kontrast til den søte lønnesirupen. Når det gjelder eggene, står vi over. Når det går hull på plommen i speilegget og den blander seg med lønnesirupen, blir det hele ganske ulekkert.

Da er det kanskje lurere å dra pannekakene mer i retning dessert. Bruk syltetøy eller friske bær. Rømme eller crème fraîche er også godt. Iskrem likeså. Eller hakkede nøtter. Rister du nøttene i en tørr stekepanne til du kjenner aromaen kommer (men pass på så du ikke brenner dem), smaker de fenomenalt sammen med lønnesirupen.

Nedenfor finner du to oppskrifter på amerikanske pannekaker. Vi har også tatt med en oppskrift på pannekaker med ricotta og crème fraîche, hvis du har lyst å prøve en mer saftig variant.

Denne saken ble første gang publisert 18/04 2017, og sist oppdatert 26/06 2017.

Les også