Oppskrift på svinestek

Svinestek har aldri vært bedre

Nye anbefalinger om svinekjøtt og temperatur.

Publisert Oppdatert

Svinestek - hvor har det blitt av deg?

Jeg kan ikke huske sist jeg ble invitert til noen hvor det serveres svinestek. Kanskje hukommelsen spiller meg et puss, men når jeg tenker på søndag, så tenker jeg på en familie som sitter samlet rundt et bord og koser seg med svinestek - for eksempel.

Sakte, men sikkert har svinestek tapt terreng til annen mat - og (har jeg en følelse av) pizza på døra.

Mange ganger har jeg hørt at svinekjøtt blir så tørt. Og det samme om fisk. Vel, det har å gjøre med iver og frykt i skjønn forening. Frykt for at kjøttet (og fisken) er farlig og iver etter å gjennomsteke. Resultatet er bedrøvelig.

En hel generasjon har vokst opp (uten internett og) med gørrkjedelig kjøtt og fisk - og i våre voksne liv vil vi ikke tilbake til elendigheten.

Vel, det handler i bunn og grunn om temperatur. Og frykt.

I et tappert forsøk på å vinne tilbake søndagsmiddagen tar vi først tak i svinesteken - og noen nye, kule ideer om hva vi gjør med den.

Hvordan lager vi god svinestek?

Det finnes heldigvis mange måter å lage svinestek på - variasjonene er uendelig mange. En klassisk oppskrift med rødvinssaus og sprø svor på svinesteken finner du her. Vi har en annen variant fra Clotilde hvor hun blander klassiske tilbehørskandidater som eple, sviske og kål med gode krydder.

Jeg har også gitt meg i kast med en oppskrift på svinestek. Jeg hentet fram, veide og sorterte alle bestevennene til svinekjøttet. Og jeg kom fram til at salvie, svisker trukket i konjakk og sjampinjonger måtte være en god kombinasjon. Og det er det!

Jeg fant ut av det bare var én måte disse smakene kunne gjøre nytte for seg, nemlig fra innsiden. Og derfor lager jeg et dypt snitt i kjøttet (nesten tvers igjennom) og legger alle godsakene der. På den måten parfymeres svinesteken fra innsiden. Og det er det vi er ute etter.

Tilbehør til svinestek

Tilbehøret er også viktig. Jeg elsker bakte poteter. Og siden vi uansett skal bruke ovnen er det åpent mål. Vi gir potetene 20 minutters forsprang på litt høyere temperatur, så blir de ferdig omtrent samtidig med svinesteken.

Og potetene lager jeg kryddersmør til. (Når ingen ser på lager jeg det på denne måten.)

Jeg lager også glaserte grønnsaker. Og de blander jeg med hakkede nøtter.

Temperatur på svinestek

Vi har alltid hørt at svinekjøtt må gjennomstekes. I de fleste kokebøker finner du anbefalinger på minimums kjernetemperatur på omkring 70 grader.

Amerikanske helsemyndigheters magiske, nye tall er 145 grader Fahrenheit, altså 62,7 grader Celsius. Pork.org forteller mer om bakgrunnen for å sette ned temperaturen.

Det finnes ikke noen lignende, offisiell temperatur i Norge, men det er verdet å legge mer til at produsenter nå begynner å anbefale lavere temperaturer også.

Det vi vinner med å senke temperaturen er et mer saftig resultat.

Svinekjøtt behøver ikke stekes sønder og sammen. Det er poenget.

Og derfor: svinestek har aldri vært bedre!

Les også:

Billige hverdagsmiddager

Oppskrift på løksuppe

Slik baker du focaccia

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning