Oppskrift på saltimbocca

Her er middagen din

Italiensk mat på sitt beste.

OPPSKRIFT PÅ SALTIMBOCCA: Du lager enkelt en saltimbocca selv om du ikke vet hvordan det uttales.
OPPSKRIFT PÅ SALTIMBOCCA: Du lager enkelt en saltimbocca selv om du ikke vet hvordan det uttales. Foto: Foto: Christopher Sjuve
Publisert Oppdatert

Vi fortsetter offensiven på italiensk mat. Og i dag handler det om en klassiker som hopper i munnen, nemlig saltimbocca.

Først: Hva er saltimbocca?

Du lager saltimbocca ved å legge salviebladet på et stykke kjøtt og rulle det inn i en skive med spekeskinke (oftest parmaskinke) før det stekes og kokes. Det er klassisk, enkel, italiensk mat på sitt beste.

Og saltimbocca betyr omtrent "hopper i munnen".

Henger du fortsatt med?

Varianter av saltimbocca

Selv om vi tenker at saltimbocca er italiensk er den samme teknikken populær i Sveits, Hellas og Spania. Og ulike kjøkken har ulike varianter.

Det er hovedsakelig tre temaer variasjonene spilles over:

  • Marinering
  • Kokevæske
  • Topping

Kjøttet, i utgangspunktet er det kalvekjøtt (mer om alternativet nedenfor) kan marineres. Noen marinerer i saltvann, andre i vin og atter andre i olje. Men, det går fint å lage saltimbocca som ikke er marinert.

Hva man koker saltimboccaen i er selvsagt avgjørende. Har du virkelig lyst til å gjøre noen italiensk så koker du det i Marsala (kanskje du har noe igjen etter tiramisuen?). Ellers er vanlig hvitvin det vanligste.

Noen ganger serveres saltimbocca uten noe som helst "topping". Noen mener det er ikke kan servers uten kapers. I oppskriften på den saltimboccaen du finner nedenfor er det tomater, timian, løk og kapers, men det lov å improvisere.

Saltimbocca a la romagna

Flat eller opprullet? Opp til deg. Men, saltimbocca a la romagna er en variant med en temmelig standardisert fremgangsmåte: Bank kalvekjøttet flatt, legg på en skive med parmaskinke og et salvieblad og fest med en tannpirker (den er altså helt flat). Vend det eventuelt i mel og stek det gyllent på begge sider i smør før du har i vin som du lar koke med til det er nesten borte. Servér!

Saltimbocca med kylling

Saltimbocca er opprinnelig laget med kalvekjøtt. Kalvekjøtt er det ikke flust av her landet. Og dersom du finner det er det dyrt, er du ikke den eneste.

Men, saltimbocca-ideen er så god at vi ikke kan la oss stoppe av det sviktende kalvetilbudet.

Kylling har vi nok av. Og kylling tar sjelden skade av å påføre den litt smak. Ja, det kan være kylling tikka masala, kylling på grillen med ølboks eller kyllinglår med honning.

Så, nå har du enda en rett på repertoaret! Oppskriften finner du nedenfor!

 

Les også:

Matquiz: Klarer du alle ti?

De raskeste middagene

10 retter med kjøttdeig

Gryterettene som redder hverdagen

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Erik Hannemann

Saltimbocca med kylling

En oppskrift som gjør kyllingen bedre? Lag deg en saltimbocca.

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

4 stk Kyllingbryst

4 skiver Parmaskinke

4 stk Salvie

3 dl Hvitvin

Salt og nykvernet pepper

3 ss Smør

2 stk Tomat

2 ss Kapers

2 stk Sjalottløk

1 fedd Hvitløk

250 g Pasta

Parmesan

Timian

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning