OPPSKRIFT PÅ SALAT

Kjernesunn salat

Med dette blir salaten helt sprø.

OPPSKRIFT PÅ SALAT MED SPIRER: Jeg har fått en ny favorittsalat.
OPPSKRIFT PÅ SALAT MED SPIRER: Jeg har fått en ny favorittsalat. Foto: Foto: Erik Hannemann
Publisert Oppdatert

Å utfordre mine topp tre salater krever mot. De er, i tilfeldig rekkefølge (fordi jeg ikke makter å rangere dem innbyrdes):

Salat med mango- og selleristang

Salade Niçoise

Sikorisalat med blåmuggost og valnøtter

Jeg holder nå potetsalater utenfor (ellers ville denne suverene varianten blandet seg inn - og jeg velger å se bort fra potetene i Salade Niçoise, fordi den ikke går under kategorien potetsalat. Kanskje det urimelig.)

Kjernen i salaten

Likevel har jeg komponert en ny. Hvordan skulle verden ellers gå framover? Det begynte med at det var lenge siden jeg hadde spist gresskarkjerner. For slik opererer jeg: Har det gått en stund siden jeg spiste artisjokk, ja, da havner den i handlevogna. Livet blir bedre på den måten, mener jeg. Mindre ensformig og dessuten er den utilsiktede bivirkningen at jeg også spiser sunnere (skal vi leve etter variasjon=sunnhets-religionen).

Man får kjøpt ferdig ristede gresskarkjerner i butikken. De går fint an å bruke. Men, det er ingen heksekunst å rise dem selv heller. Du finner dem, ikke spesielt kontroversielt, inne i gresskar. Rens bort det trådaktige kjøttet som ligger rundt kjernene, skyll dem, bland med salt og olje og rist dem i en stekepanne (eller i ovnen) i omtrent et kvarter.

Hva gresskarkjerner er for salaten er hva rulletrappa er i et kjøpesenter: Veldig deilig. Vi klarer oss uten, ja visst, men det er jaggu et kjærkomment løft i hverdagen.

Plutselig har du gitt salaten en sprø, fin tyggemotstand den ellers ville vært uten. Du kan også bruke mandler, pinjekjerner eller andre nøtter. Men, det er alltid morsomt å teste ut noe nytt.

En salat spirer

Denne salaten er det spirer i. Masse spirer. Jeg liker de saftige, små bønnespirene. Men, det er ikke noe i veien for å bruke alfalfaspirer, reddikspirer, rødbetspirer, løkspirer eller andre varianter.

Spirer er altså, heller ikke overraskende, spirer av planter som, dersom de fikk vokse, ble mye større. Når de er så små er de proppfulle av energi, nettopp fordi de skal vokse. Jeg liker å tenke at denne energien havner i meg.

Oppskriften på salaten finner du nedenfor. Den passer utmerket til fisk, men kan også spises som den er.

Få med deg alt! Følg Klikk Mat på Facebook.

Vil du ha gode oppskrifter i postkassa di hver fredag? Klikk her.

 

Les også:

Slik blir det tre forretter av en salmalaks

Dette er det beste brødet du kan bake

De beste potetoppskriftene

Aioli lager du enkelt på denne måten

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Erik Hannemann

Salat med spirer

Denne sprø salaten er god som et mellommåltid eller som tilbehør til fisk.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

1 neve Spirer

10 stk Cherrytomat

0.5 stk Agurk

10 stk Sukkererter

1 neve Gresskarfrø

1 dl Olivenolje

3 ss Rødvinseddik

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning