OPPSKRIFT PÅ PISTASJEIS

Du tror du har smakt pistasjis

Men, det har du ikke.

OPPSKRIFT PÅ PISTASJEIS: Slik smaker ekte pistasjeis. Isen du aldri har smakt.
OPPSKRIFT PÅ PISTASJEIS: Slik smaker ekte pistasjeis. Isen du aldri har smakt. Foto: Foto: Erik Hannemann
Publisert Oppdatert

Vet du hva dette er?:

Vann, 22% kremfløte, sukker, melkepulver, glukose, invertsukker, vegetabilsk fett, kakao, eggeplomme, emulgator (E471 veg., soyalecitin), stabilisator (E466, E407, E412, E460, E410, E401, gelatin), aromaer (bl.a. etylvanillin, vanillin), fargestoff (E160b, E141, E100, E150d, E120).

Kan inneholde spor av gluten, nøtter, mandler og peanøtter.

Jo, det er ingrediensene til en pistasjeis. Les en gang til. Fant du noe pistasj?

Ved nøye gjennomlesning fant jeg spor av nøtter. Det var altså det beste de kunne gjøre.

Og det holdt for meg. I årevis. Da jeg var barn.

Jeg husker godt at det ikke var alle isprodusentene (Drammens Is, Diplom Is...?) som lagde pistasjeis. Men så, på en eller annen bensinstasjon, var det plutselig pistasjis i frysedisken. O jubel og glede!

Det var vanskelig å begripe at de ikke lagde pistasjeis. Nå vet jeg hvorfor.

De hadde ikke nøtter.

Den beste isen lager du selv

Alle som har forsøkt å lage hjemmelaget jordbæris vet at det er noe annet enn kjøpeis. Prøv deg også på en stracciatella - eller den kuleste isen med pinjekjerner og karamell. Det er ingen som protesterer på at din egen is er bedre enn den i butikken da.

Hjemmelaget pistasjeis

Bare de med de mest liberale holdningene til bruk av E-stoff turde lage pistasjeis.

Det er lenge siden jeg første gang lagde min egen pistasjeis. Til min store forbløffelse verken så eller smakte den pistasjeis. Ikke pistasjeis slik jeg kjente den.

Det første som slår deg er fargen. Den er jo ikke kvalmende, hysterisk, laboratorie-limegrønn, slik jeg hadde vent meg til at den skulle være. Slett ikke.

Når det faktisk er pistasjnøtter i isen får den ikke den jevne fabrikkfargen du (kanskje) håper på. Nei, du får noe annet. Det du får er faktisk ikke spesielt enkelt å beskrive ved hjelp av de vanlige fargene. Se på bildet og prøv selv. Er det noe gyllent og gult der? Noen mørke prikker, noen oransje - og kanskje spor av noe grønt?

Og så er det smaken. Vel, uten å ty til avansert prosa, så smaker den, vel, pistasj. Pistasjeis. Nøtter. Og vanilje. Og det er en is du ikke har smakt maken til!

Vi kan oppsummere med å si at den skuffer en barnemunn like mye som den begeistrer en voksen. Men, det er ingen spor av den pistasjseisen jeg en gang synes var så formidabel.

Slik lager du pistasjeis

Har du laget iskrem før, så går dette som fot i hose. Lag en vanlig smete ved å piske eggeplommer og sukker, helle på fløtemelk med vanilje før du vender inn hakkede pistasjnøtter (oppskrift nedenfor). Bare pass på at du har i nok pistasjnøtter. Jeg bruker 150 gram i denne oppskriften.

Det beste er jo om du også tar deg bryet med å finne ekte vaniljestenger (selv om du kan klare deg med vaniljesukker, men da må du takle ironien i at vaniljesukker oftest er en kjemisk imitasjon av ekte vanilje, akkurat som den "pistasjen" i pistasjeis.)

Les også:

Billige hverdagsmiddager

Oppskrift på løksuppe

Slik baker du focaccia

Erik Hannemann

Pistasjeis

Pistasjeis er ikke det du tror. Her er nemlig oppskriften på ekte pistasjeis.

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

150 g Pistasjenøtter

3 stk Eggeplomme

150 g Sukker

2 dl Melk

2 dl Kremfløte

1 stk Vaniljestang

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning