Pasta vongole

Se hvordan du lager pasta vongole

Den enkle pastaen blir ikke bedre

Publisert Oppdatert

Pasta er uimotståelig. Selv om jeg tenker på meg selv som en potetmann, som elsker sprø, ovnsbakte poteter og potetmos, så utgjør garantert pastaen en større del av matbordet.

Noen pastaretter er skreddersydde for høstlige dager (tenk kjøttdeig og spagetti), mens andre passer til blakke dager - som cacio e pepe .

Pasta kan også være lett, elegant og gi deg følelsen av luksus.

Slik er pasta vongole.

Pasta vongole er ikke hentet fra en greves hemmelige kokedagbok eller kong Victor Emanuels oppskrifter. På ingen måte.

Ja visst lages Pasta vongole både i det rike nord - for eksempel i Venezia, men også i det lutfattige sør. Pasta vongole er for eksempel en del av det napolitanske cuisine.

På Skur 33 serverer de Oslo bys mest omtalte pasta vongele - en opplagt rett som den utmerkede kokken Dag Tjersland vet å sette på menyen i en italiensk restaurant (som også kan å lage pizza). Om noen lurte, så er det Tjersland som også driver Baltazar på Kirkeristen. Ta en titt på videoen og så hvordan han gjøre det.

 

Hva slags skjell til pasta vongole?

Det hersker mye forvirring om hvilke skjell som skal brukes i pasta vongole. I Italia brukes ofte vongola verace.  Det er en "innfødt" sandskjelletart - som heter teppeskjell på norsk (Ruditapes decussatus på latin.) Et lignende skjell, tellina - brukes også (Donax trunculus).

Disse skjellene er vriene å få tak i Norge. Og man kan lage "vongole" med hjerteskjell, selv om noen vil kalle det å banne i den Italienske kirken (du finner et flott eksemplar rett ved Petersplassen, men jeg vil ikke anbefale det).

 

Pasta vongele: med eller uten tomat

Jeg er helt kategorisk. Tomater og skjell hører ikke sammen. Jeg respekterer andre syn, men selv styrer jeg unna. Jamie Oliver liker tomater og skjell og Gwyneth Paltrow. Det er kanskje bare jeg som er sær.

Nå finnes det faktisk to varianter. In bianco, som betyr at olje, hvitløk, persille og kanskje litt hvitvin er alt som brukes (i tillegg til pasta, skjell og salt).

In rosso heter den røde varianten hvor man i tillegg har i tomater og basilikum.

Noen varianter har også i chili. Det er ikke uvanlig å hevde at chili tar mye oppmerksomhet fra andre smaker. (Der fikk jeg sagt det).

 

Å lage en pasta vongole er ikke vanskelig. Man må gjøre sine valg (tomat? chili?) og så må man ha timingen på plass. Pasta vongole kommer bare til sin rett om alt er taimet og tilrettelagt. Pasta og skjell må være perfekt og smakene må være finstemte.

 

Nedenfor finner du min oppskrift - det er den enkleste varianten med hvitløk, persille, olje, hvitvin, skjell og pasta.

 

Erik Hannemann

Pasta vongole

Pasta vongole lager du enklest på denne måten.

Se hele oppskriften

Til 2 porsjoner

300 g Pasta

200 g skjell

3 ss Persille, finhakket

Olivenolje

1 dl Hvitvin, tørr

1 fedd Hvitløk, presset

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning