Oppskrift på hjemmelagde pølsebrød

Hjemmelagde pølsebrød

Er du også lei av klissete pølsebrød fra plastikkpose?

OPPSKRIFT PÅ HJEMMELAGDE PØLSEBRØD: Om du lager pølsebrød selv kan du få deg en overraskelse.
OPPSKRIFT PÅ HJEMMELAGDE PØLSEBRØD: Om du lager pølsebrød selv kan du få deg en overraskelse. Foto: Foto: Erik Hannemann
Publisert Oppdatert

Hjemmelagde pølsebrød - det høres ut som mye jobb, ikke sant?

Vel, det er ikke stort verre enn å bake en pizzadeig. Riktignok er det litt mer arbeid, men bare bittelitt. Akkurat som med verdens beste brød.

Det begynte med at jeg skulle være med på dugnad. Og er det dugnad, så er det pølser, Wienerpølser.

Da jeg dristet meg bort til pølsekjelen var dessverre pølsene rukket å bli kalde. - Men, tenkte jeg, - Pølser er jo ikke verst kalde heller. Hot dog kan liksom ikke bli helt feil, som man sier.

Pølsebrød som smaker lim

Jo, det kan det. Nå jeg la en vassen, kald pølse i det pølsebrødet jeg fant i den sedvanlige plastposen så ble det helt feil. Det var uspiselig. Med fare for å bli sett på som jålete og matsnobbete spiste jeg likevel hele sulamitten.

Det verste var ikke pølse, som var ille nok, men det var brødet. Pølsebrødet ble til en ufyselig, klissete deig i munnen. Den limete konsistensen gjorde at jeg sverget, som en mann i bakrus gjør om andre ting, på å aldri spise ferdigkjøpt pølsebrød igjen.

Som andre menn, når bakrusen har gitt seg, kommer man sikkert på bedre tanker etter hvert, men der og da sto det klart og tydelig for meg.

- Har du lagt merke til hvor kjipe de ferdigkjøpte pølsebrødene er, spurte en kompis meg dagen etter. Og hadde det ikke vært for dugnadspølsene dagene i forveien hadde jeg ikke gjort det. Vanligvis ville jeg varmet dem opp i ovnen (en annen kamerat av meg fant ut for over 20 år siden at dersom du setter ovnen på 100 grader kan pølsebrødene ligge der så lenge du vil - innenfor rimelighetens grenser. Det har blitt et viktig teorem i hans liv). Oppvarmede pølsebrød er nemlig, når sant skal sies, noe helt annet.

Hjemmelagde pølsebrød

Men, begynte jeg å tenke, hva med å gjøre et ærlig forsøk på lage pølsebrødene skikkelig gode? Bare for å gi pølseopplevelsen en ny (og sårt tiltrengt) dimensjon. Dette kommer fra en som allerede har laget ketchupen selv (med stort hell).

Så, da var det å bake. Ingenting er bedre enn nybakte bakervarer. Og om du legger en pølse på toppen så skjønner alle med det minste snev av kulinarisk musikalitet at det ikke kan bli helt feil, ikke sant?

En liten kuriosa om pølsebrød oppdager du når du gyver løs på hjemmelagde pølsebrød. Har du lagt merke til at det bare er sesamfrø på den ene siden av pølsebrødet? Det er jo fordi at man legger pølsebrødene ned på stekebrettet, pensler på egg og strør på sesamfrø. Og nei, du snur det ikke - det blir bare klin. Det vil si, jeg har ikke prøvd, men det ser det heller ikke ut til at pølsebrødprodusentene har heller (det finnes muligens noen unntak).

Når deigen er satt og hevet gjenstår det morsomme. Del opp deigen i små emner - og så ruller du dem til (nettopp) pølser.

De pølsene skal du så klemme flate, bruk en stor brødkniv, en palette (om du har) eller en bok - hva som helst:

SLIK LAGER DU PØLSEBRØD: Rull deigen sammen til pølser og trykk dem flate med en kniv eller en palette.
SLIK LAGER DU PØLSEBRØD: Rull deigen sammen til pølser og trykk dem flate med en kniv eller en palette. Foto: Foto: Erik Hannemann

Og så kommer det viktigste av alt, nemlig etterheving. Etterheving er den utålmodige bakers verste fiende, men det er verdt å stå imot fristelsen som ligger i å sette dem inn i ovnen med en spente gang.

Dekk til de flatklemte pølsebrødene. Vent.

Vent litt til.

Og så kan du pensle dem, drysse på sesamfrø - og nå, men ikke før, kan du bake dem i ovnen.

De kan gjerne fryses ned og varmes opp i ovnen. Og på samme måte som kjøpebrød er det et absolutt ufravikelig krav fra den jevne pølsespiser at brødet skal være varmt.

Det er ingen tvil om at hjemmelagde pølsebrød er bedre enn de du kjøper. Og det er mest fordi vi det er nybakt. Og så er følselsen av å ha laget noe selv som alltid gir deg en vis tilfredsstillelse. Det skal man aldri undervurdere.

Les også:

Billige hverdagsmiddager

Oppskrift på løksuppe

Slik baker du focaccia

Erik Hannemann

Hjemmelagde pølsebrød

Hjemmelagde pølsebrød gir pølsene en helt ny dimensjon. Når du oppdager hvor lett det er å lage pølsebrød slutter du å kjøpe dem i butikken.

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

350 g Hvetemel

100 g Sammalt hvete, fin

1 ts Salt

1 ss Sukker

1.5 dl H-melk

1.5 dl Vann

4 ss Olivenolje

0.5 pk Tørrgjær

1 stk Egg

stk Sesamfrø

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning