Oppskrift på gougère

Næmen! Se så lette de er!

Dette er den ultimate snacksen.

OPPSKRIFT PÅ GOUGERE: Dette er ostebaksten som du også får til.
OPPSKRIFT PÅ GOUGERE: Dette er ostebaksten som du også får til. Foto: Foto: Christopher Sjuve
Publisert Oppdatert

Gougère, heter den visst. Og da vi tripper ned den smale trappa til kjelleren ser jeg dem ligge pent, pyntelig og fristende i en kurv.

Vinkjelleren er romslig. Det er tønner på tønner som ligger stablet bortover og oppover. Her er det mer vin enn jeg noensinne vil kunne drikke (selv om det hadde vært artig å gi det et skikkelig forsøk). Og det ikke bulkvin. Ikke på noen måte. Vi er nemlig i det sagnomsuste Burgund. Mange kaller det verdens beste vin.

Men, akkurat nå har jeg bare lyst på gougère.

Typisk.

Denne gutten har nemlig ikke spist siden avreisen fra Gardermoen. Jeg gjør alltid et poeng av å sulte meg før jeg skal på tur matlandene Spania, Italia og Frankrike. Ja, det er barnslig. Men, sånn har det blitt.

Så, med klodens beste vin foran meg vil jeg bare spise.

Hva er gougère?

Gougère brukes på mange måter i det franske cuisine. Det kan være forrett, snacks eller noe å spise på mens man, nettopp, skal smake vin.

De er ikke spesielt vanskelig å lage. Alle som har laget profiteroller (vannbakkels) vet hvordan man lager gougère. Grunnoppskriften er en pâte à choux, altså en deig som lages av vann, smør, mel og egg.

Kok opp vann og smør, hell i melet, rør, knekk og bland i ett og ett egg. En av hjørnestenene i det franske kjøkkenet som det er veldig kjekt å kunne.

Det eneste du trenger for å lage gougères nå er ost. Revet ost. Bland det inn så godt du kan. Det blir ikke en helt jevn deig, men det er ikke så nøye - osten smelter uansett i ovnen.

OPPSKRIFT PÅ GOUGERE: Slik ser dem ut før du skjærer dem over.
OPPSKRIFT PÅ GOUGERE: Slik ser dem ut før du skjærer dem over. Foto: Foto: Christopher Sjuve

Gougère med noe annet enn ost?

OPPSKRIFT PÅ GOUGERE: Dette er ostebaksten som du også får til.
OPPSKRIFT PÅ GOUGERE: Dette er ostebaksten som du også får til. Foto: Foto: Christopher Sjuve

Gougère kan lages med veldig mange ingredienser, selv om det nesten alltid refereres til ostevarianten (det er det du kan forvente om ikke annet er opplyst på en meny, for eksempel). I Frankrike og på internasjonale restauranter lages den som regel med ostene gruyère, comté eller emmentaler.

Det er ingenting i veien for å bruke vanlig gulost fra Norge. Men, du vet selv best hva som funker for deg.

Når det gjelder annet innhold i en gougère, så er det ikke sjelden at urter, krydderier, bacon og annet kjøtt brukes. Og det høres jo unektelig godt. Men, gougère i sin enkleste form, er en fryd å lage. Og nettopp derfor er mitt lille råd til deg å kjøpe deg en flaske rød burgunder, bak deg gougère, spis dem og drikk vinen - kjellerkald. Det blir garantert en av dine lykkeligste stunder på lenge. For, når et par, tre gougères var fortært, ja, da blir plutselig vinen bedre også.

Les også:

Billige hverdagsmiddager

Oppskrift på løksuppe

Slik baker du focaccia

Christopher Sjuve

Gougère - ostebakkels

De er så morsomme å lage fordi du føler deg så flink når du er ferdig.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

2.5 dl Vann

80 g Smør

100 g Hvetemel

4 stk Egg

150 g Ost, revet

1 knivsodd Muskat

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning