Nå er det soppsesong

Sats på sopp

Høsten er i anmarsj, og med den soppsesongen. Jakten på "skogens gull" kan være både trivelig, spennende og gir gode måltider som bonus.

KANTARELL: ""Skogens gull"" er blant de beste, og dessidert mest kjente matsoppene i våre skoger.
KANTARELL: ""Skogens gull"" er blant de beste, og dessidert mest kjente matsoppene i våre skoger. Foto: Thor Olav Moen
Publisert Oppdatert
SKOGENS GULL: Gylden og tiltalende kantarell, en av de tre bestematsoppene.
SKOGENS GULL: Gylden og tiltalende kantarell, en av de tre bestematsoppene. Foto: Thor Olav Moen
SJEKK NØYE: Soppbok er nødvendig når du skal plukke sopp. Selv om man kun tar med hjem sopp man mener er spiselig bør det foretas en ekstra kontroll hjemme.
SJEKK NØYE: Soppbok er nødvendig når du skal plukke sopp. Selv om man kun tar med hjem sopp man mener er spiselig bør det foretas en ekstra kontroll hjemme. Foto: Thor Olav Moen

Å gå en tur på stien en høstettermiddag og lytte til skogens ro med fuglekvidder og vindsus i trekronene er sjelebot i seg selv.

Ta med en soppkurv, en liten kniv og legg turen utenom stien, inn i skogen - og du kan finne bra med sopp. Den beste soppskogen er i litt yngre skog.

De beste forholdene finner du der hvor marken er dekket av en blanding av gress og mose, eventuelt lyng.

I bregneskog er det ikke sopp, heller ikke der det er mye blomsterplanter på bakken. Bruk øyene, og titt under trær og på lysninger i skogen og ved myrdrag.

Ikke så farlig

- Sopp er ikke så farlig som folk skal ha det til, sier soppeksperten Per A. Bergersen til klikk.no/mat.

- Av de nesten 1000 soppene som vokser i Norge er det faktisk ikke mer enn 10-15 som vi vet kan være dødelige.

Bergersen er redaktør i medlemsbladet for Norges sopp- og nyttevekstforbund; "Sopp og nyttevekster".

- Sopp har et litt ufortjent rykte for å være veldig farlig. Kjenner man noen enkle tommelfingerregler blir det mye morsommere å gå i skogen, sier Bergersen som holder kurs og arrangerer soppturer. Selv om ikke så mange sopper er potensielt livsfarlige, maner han til forsiktighet.

Les også: Skogen er full av sopp

Les også: Søndagsmiddag med sopp

Vær sikker!

En god regel er å holde seg til sopper man er helt sikker på.

Anskaff en soppbok, og bruk den! Ikke plukk "alt" og sorter når du kommer hjem - giftig sopp sammen med spiselig sopp i noen timer kan føre til at alt må kastes!

La tvilen komme deg selv til gode. Er du usikker på om soppen er spiselig, så kast den, eller få den kontrollert av soppkyndige.

SATS PÅ SOPP:En kantarell er på vei med i kurven.
SATS PÅ SOPP:En kantarell er på vei med i kurven. Foto: Thor Olav Moen

Kantarell

I KURVEN: Kantareller, steinsopp, ung røyksopp, og litt til¿som ikke ble spist ¿ fordi vi som rådene sier lot tvilen komme oss selv til gode!
I KURVEN: Kantareller, steinsopp, ung røyksopp, og litt til¿som ikke ble spist ¿ fordi vi som rådene sier lot tvilen komme oss selv til gode! Foto: Thor Olav Moen
PASS OPP: Rødfluesopp vet de fleste at er giftig ¿ og ikke skal plukkes. Men det er andre sopper i skogen som er farligere, selv om de ikke på samme måte skriker ut at de er giftige.
PASS OPP: Rødfluesopp vet de fleste at er giftig ¿ og ikke skal plukkes. Men det er andre sopper i skogen som er farligere, selv om de ikke på samme måte skriker ut at de er giftige. Foto: Thor Olav Moen

Mest kjent, tallrik og nærmest umulig å ta feil av er kantarellen - gyllengul, delikat og velsmakende. Omtales ofte, og med rette, som skogens gull. Kantateller blir aldri markspist;- et klart pluss. Kantarellen er blant de soppene du kan finne tidligst på sesongen - i løv- og barskog over hele landet.

Traktkantarell

Den mindre traktkantarellen er også ettertraktet. Den er lett å kjenne igjen på den gule stilken. Den varierer litt i fargenyansene og kan være grå på toppen. Traktkantarell liker seg i barskog med surt jordsmonn og i lyng. Dette er en skikkelig høstsopp: Sesongen er på topp i oktober. Siden soppen tåler frost kan den finnes i november og kanskje senere. I utgangspunktet ikke til å ta feil av, men vokser ofte i klynger sammen med annen sopp - så sorter godt og sjekk hver sopp.

Piggsopp

En annen sikker og god matsopp er piggsopp. Hatten er glatt, selv om den ikke alltid er like jevn, og undersiden har de karakteristiske piggene. Vokser i klynger og gror ofte sammen. Piggsoppen er best ung, kan bli besk som gammel, blir sjelden markspist. Den vokser som kantarellen i løv- og barskog over hele landet. Sesongen er fra sent juli til et godt stykke ut på høsten.

Steinsopp

Steinsopp er også enkel å kjenne igjen, og er ved siden av kantarell kanskje den mest ettertraktende matsoppen vår. Steinsopp liker seg i yngre granskog.

Ta med piggsopp - og du har en velsmakende trio - enten alene frest i smør i panna (med eller uten fløte og bacon), eller som tilbehør til høstens kjøttmiddager, gjerne selvskutt vilt!

Tørka sopper perfekt i sauser, prøv saus med tørket traktkantarell til elg- eller hjortesteika!

Flere sikre sopper

Andre sopper som anses som sikre, samtidig som de er velsmakende er granmatriske, matblekksopp, fåresopp og ung røyksopp - sistnevnt er ganske lik butikkenes sjampinjong, men har knudret utside, smaken er ok, men ikke på høyde med de tre beste. Fåresoppen er litt "enten så liker du den eller så liker du den ikke": finnes ofte i bratt terreng.

Lærer du deg disse soppene er du langt på vei!

SJEKK NØYE: Soppbok er nødvendig når du skal plukke sopp. Selv om man kun tar med hjem sopp man mener er spiselig bør det foretas en ekstra kontroll hjemme.
SJEKK NØYE: Soppbok er nødvendig når du skal plukke sopp. Selv om man kun tar med hjem sopp man mener er spiselig bør det foretas en ekstra kontroll hjemme. Foto: Thor Olav Moen

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning