Ron Finley og urban gardening

Møt verdens kuleste gartner

Møt verdens kuleste gartner. Det er han som redder verden.

Publisert Oppdatert

Det går et sukk igjennom rommet.

Det er ikke hver dag man ser en global superstjerne.

Jeg var i samme rom som en amerikansk president. Og du vil spørre: Hvordan var det å oppleve Bill Clinton?

Bill Clinton presterte å begeistre en hel nasjon. (I alle fall litt over halvparten) Folk snakker om hans fantastiske "communications skills" og "presence" og så videre. Men, han som tok rommet på på EAT-konferansen i Stockholm, var ikke Mr. Clinton.

Jeg snakker om Ron Finley.

Ron Finley og #plantsomeshit

Ron Finley entrer scenen som sistemann. EAT-konferansen i Stockholm kom i stand etter initiativ fra The Stordalen Foundation, som ble startet av Gunhild og Petter Stordalen. Målet er å samle gode krefter for å skape en bærekraftig verden. I en rekke på 27 talere fra 14 land på to dager finner vi internasjonale størrelser som Bill Clinton, Vandana Shiva, Hans Rosling, Prince Charles (riktignok på video, men han var knallbra og artikulert, og hørtes ut som han var klar for revolusjon), her er videoen og vår egen Jonas Gahr Støre, samt et godt knippe fra akademia og annet.

Til tunge, feite rappe-beats kommer Finley inn på scenen. Han er den første uten dress og slips. (Det er vanskelig å se for seg Finley med slips)

Ron Finley:

"A graffiti artist beautifies walls; I beautify parkways and yards."

Han forteller sin historie om South Central i Los Angeles. Det er umulig å få tak i noe som er sunt. Eller noe som kan ligne god mat. Han må kjøre langt av sted bare for å tak i en gulrot.

Så får han en idé. Hva om jeg planter noe ved parkeringsplassen hvor det bare er noe ugress som vokser uansett?

Så begynner det å skje ting. Opp av jorda kommer det kål, reddiker, solsikker, squash og alt mulig rart. Da kommer politiet.

Sjekk ut websiden hans hvor du kan komme på mailinglista og lese mer om prosjektene.

Rundt om i LA ligger det strødd gamle sofaer, toaletter og skrap. Ingen bryr seg. Men, for å si det med Finleys ord: - When a black man grows som kale, all hell breaks loose.

Ideene spredte seg. Plutselig kommer det humler og bier. Og sakte, men sikkert endrer gatebildet seg. Det vokser og gror overalt i nabolaget. Folk blir nysgjerrige. Og flere begynner å gjøre det samme.

Ron Finley

"I am an artist. Gardening is my graffiti."

Noe er i emning.

Videoen fra EAT ligger ikke ute. Men, Finley har laget en TED-talk (som ligner) og den er her:

</p> <p>Finley sier at man må gjøre det å dyrke til noe sexy. Og i LA betyr det noe <em>gangster</em>aktig.</p> </div>

Han avslutter foredraget med sin enkle slogan og hashtag - gå hjem og #plantsomeshit.

Da jeg kom hjem hadde jeg plantet frø i jorda før jeg tok av meg slipset. Jeg har Norges minst grønne fingre, men hadde en nyvunnet tro på at jeg kunne få det til.

Det var ikke bare jeg som plantet frø den kvelden.

Ron Finley

"If kids grow kale, kids eat kale. If they grow tomatoes, they eat tomatoes."

Noe er så absolutt i emning.

Urban gardening - hva er det?

Finleys historie begynner i det små. Med et frø. Noe det hippeste du kan drive på med om dagen er nettopp "urban gardening". Og ingen gjør det kulere enn en mann fra Los Angeles.

Men, nå det faktisk ikke bare i Los Angeles det foregår. I Oslo finnes MAJOBO, et prosjekt med lignende profil. Det står for Mat og jord, der du bor - sjekk Facebooksiden.

Den 6. september går Stadsodlarfestivalen i Stockholm av stabelen.

Ron Finley:

"Growing your own food is like printing your own money."

I Danmark er det et voldsom engasjement for disse ideene. Ideene som samler alle som vil dyrke selv spinner rundt økologi, bærekraftighet og mat som ikke er dyrket fram med suspekte midler. Men, det vokser også fram et samhold blant alle som dyrker. Ideer og informasjon spres på sosiale medier. Også i London er det blitt populært å bryte loven - med solsikker og andre blomster.

Ron Finley på MAD i Copenhagen

MAD-symposiumet i København er laget i samme format som EAT, men med helt andre folk og en helt annen setting. I Stockholm foregår det på et hotell (selvsagt), mens i København er det sirkustelt.

I Stockholm var det leger, akademia og forretningsfolk. På MAD er det folk fra matverdenen som møtes, altså først og fremst kokker og restaurantører, men også bønder, sankere, journalister, folk som driver velgjørende kampanjer og andre. Det er langt mellom slipsene og mange med mye skjegg.

Det pussige er at alle vil det samme. Det er helt påfallende hvordan samtlige er engasjert av de samme spørsmålene og er ivrige etter å finne svar og løsninger på de problemene vi står overfor.

Det er ikke sikkert, men det kan hende at Ron Finley og jeg (uten sammenligning for øvrig) var de eneste som var på begge konferansene.

Og det var alt jeg trengte som påskudd for å snakke med ham. Det er ikke lett å snakke mye fornuft når man er starstruck, men jeg gjorde så godt jeg kunne.

Det er veldig fristende å sitere han på engelsk. Og annenhver setning er verdt å sitere. Så jeg har tillatt meg å strø dem rundt, på originalspråket.

Ron Finley er en kunstnertype. Han er utdannet motedesigner (som helt sikkert kler slips). Men, først av alt har han forvandlet seg til en av de viktigste stemmene om mat, miljø og hvordan vi skal skape en bærekraftig klode.

- Har du gått på planteskole?

OK, spør jeg, så du har ikke gått på planteskole?, spør jeg dumt.

- Nei, Nei. Jeg vet ikke hva jeg driver med, sier han og ler.

Men, selvsagt vet han hva han driver med. Han holder på å redde verden.

Les også:

Ron Finley:

"We gotta flip the script on what a gangsta is - if you ain't a gardener, you ain't gangsta."

Ron Finley:

"Gardening is the most therapeutic and defiant act you can do, especially in the inner city. Plus, you get strawberries."

Billige hverdagsmiddager

Oppskrift på løksuppe

Slik baker du focaccia

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning