Meny med tre retter med fisk, forrett og dessert

Helgemeny for den som tør

En meny for deg som er glad i mat.

OPPSKRIFT PÅ SUNDAE: Det er faktisk noen regler som skal følges for at en oppskrift på sundae er nettopp en sundae. Her er dem.
OPPSKRIFT PÅ SUNDAE: Det er faktisk noen regler som skal følges for at en oppskrift på sundae er nettopp en sundae. Her er dem. Foto: Foto: Erik Hannemann
Sist oppdatert

Jeg har satt sammen en meny som krever litt av deg.

Du må være fortrolig med å bruke butterdeig. I det minste villig til å prøve det.

For det andre må du tørre å lage blåskjell. For noen er det opplagt. Andre er vettskremte.

Og for det tredje må du klare å spise en hel sundae.

Er det for mye å forlange?

 

Forrett: For de innvidde

En herlig bolle med blåskjell gjør meg så lykkelig. For noen er blåskjell fortsatt mystisk. Hvordan tilberedes dem, hvordan vet du at blåskjellene er ferdig og hvordan (ja, hvordan i all verden?!) spiser du dem?

Og dessuten er de uinnvidde skeptiske til konsistensen.

Jeg har vært der.

Livredd.

Blåskjell var på ingen måte noe jeg vokste opp med - med mindre du tenker på blåskjell som agn for strandkrabber. (Her var jeg en kløpper). Så jeg vet at det krever et visst mot. Finner du fram det motet er belønnes du sjenerøst og overøsende.

Da åpner det seg en helt ny verden av gode blåskjellretter du kan meske deg med. De billige skjellene er nemlig svært anvendelige. I Spania fikk jeg dem som en (ekte og gratis) tapas hvor de hadde laget en blanding av olje, eddik og bitte små paprikabiter og finhakkede urter. Nydelig - prøv selv med glass verdejo eller manzanilla!

Den blåskjellretten lages cider. Den cideren du kjøper i vanlige butikker er ofte søk. Liker du det er greit, men Vinmonopolet har flere tørre varianter - også norske.

Og, ja, hvordan du spiser blåskjell? Jo du bruker et tomt blåskjell som klype og "napper ut" kjøttet på de andre du skal spise.

 

Hovedrett: Innbakt fisk med festpoteter

Jeg elsker denne oppskriften på innbakt laks. Den ser lekker ut, den har nydelig innhold hvor fisken får litt ekstra smaker fra sennep, sitron, dill og masse, andre friske urter.

Og så et tips: Når du skal pensle butterdeig med egg blir enda litt bedre om du bare bruker eggeplomme.

Det er ikke lenge siden jeg lagde tabouleh igjen. Og det er en herlig, forfriskende salat som fungerer så utrolig godt til både kjøtt og fisk. Du koker bulgur (kjenner ikke til bulgur? Du finner det i flere og flere butikker ikke langt fra pastaen), og blander det med friske grønnsaker og ikke minst: mynte. Det er mynte som gjør det store forskjellen, synes jeg.

Er du i ett litt annet hjørne kan du jo bare kline til med fløtegratinerte poteter - det alltid en vinner.

 

Dessert: Sundae

Er du like begeistret som Henry Troyat da han smakte denne første gang vil det føles som at smaksløkene blir utsatt for en "voldelig ekstase" og at det er en hel opera som ruller over tungen.

Det burde i alle fall være nok til å gi denne en sjanse. Du kan finne mange varianter av sundae, men denne er den klassiske.

Jeg mistenker at han som oppfant sundaen må ha vært i samme humør som meg den dagen jeg fant opp denne, overdådige desserten (med sjokolade, banan, creme de cassis og mer godt...) For-mye-av-gode-blir-enda-bedre er trylleformularet her.

 

Med det håper jeg du får en strålende helg!

 

Denne saken ble første gang publisert 11/04 2015, og sist oppdatert 26/06 2017.

Les også